onsdag 31. mars 2010

310310: Dagens dame har ferie

 .



Ikke alle damer har ferie i påska. Ganske mange damer trøster og bærer, jobber på bensinstasjon, eller kjører buss. Og bussen må frem, og de som har glemt å kjøpe fløte må finne en åpen bensinstasjon, og de som trenger gips eller plaster må få hjelp av noen. De damene som jobber med gips eller bensin eller kjører buss, må ha ferien sin en annen gang, når de andre damene har hvilt seg litt og er ferdige med sin ferie.

Dagens dame har ferie nå. Derfor tar hun med seg termosen sin ut, for i ferien vil hun gjerne drikke kaffen sin ute. Er hun heldig, er det sol og varmt der hun skal drikke kaffe. Og om det ikke er det, er hun heldig likevel, hun har jo ferie, og da finner hun seg et sted det ikke blåser, eller et lite tak der det ikke regner, og så drikker hun kaffen sin ute likevel. Og hun er heldig, synes hun, hun som både har en firbeint venn å klappe på, kaffe og ferie.
.

tirsdag 30. mars 2010

300310: På tide å børste kyllingen

 .


Påska nærmer seg, og det er på tide å børste kyllingen. Det synes i alle fall dagens dame, sånn at den er fin og myk i fjærene sine, og riktig god å klappe på.

Den må være forsiktig, den som skal børste en kylling, for kyllinger er skjøre skapninger som ikke tåler hardhendt behandling. Og det synes dagens dame at man skal tenke litt på, i alle fall hvis man skal spise kyllinger, sånne som en gang har vært levende og ikke er laget av marsipan. Da bør man sørge for å vite at kyllingen har levd et sted der den ble behandlet som den kyllingen den var, og ikke bare som en vare uten verdi. Dessverre leser man alt for ofte om hvor dårlig kyllinger blir behandlet, og det liker ikke dagens dame.

Dagens dame børster kyllingen sin, sånn at den blir enda bedre å klappe på, og håper at mange andre damer også er snille mot kyllinger.
.

mandag 29. mars 2010

290310: Dagens dame vasker opp

 .


- Det er tid for oppvask, sier dagens dame. Når hun sier det, er det lett å tenke at hun har noe uoppgjort med noen, noe hun må rette opp, ting som må komme på bordet for at det skal bli lett å puste. Og det er ofte tid for oppvask på den måten også - det er ofte tid for å rense lufta, løse konflikter før de blir såre og leie og uløselige.

Men dagens dame er helt konkret. Det er tid for oppvask. Med såpe og vann og oppvakskost. Det har vært helg, og på mandag må man vakse opp, for at det skal være lettere og puste, og for at man skal ha reine tallerkener til havrelefsa....
.

søndag 28. mars 2010

280310: Med favnen full av tulipaner

.


-Jeg fortjener tulipaner, sier dagens dame. Alle som har holdt ut den lange vinteren fortjener tulipaner. Utenom de som ikke liker tulipaner, de fortjener noe annet.

De fortjener kanskje en bok, eller en sjokolade. Eller kanskje de fortjener full pakke: tulipaner, bok og sjokolade. Fordi det er vår. Fordi de klarte vinteren. I år igjen.
.

lørdag 27. mars 2010

270310: Dame med hund og hodeskalle

 .

 -Herregud, sier dagens dame, det er en grunn til at man skaffer seg en liten hund. Mange grunner faktisk, og hun ramser dem opp for seg selv.

-Små hunder går små turer, sier hun, og man må ikke bære med seg store sekker med bæsj hjem fra tur. Når de ikke gidde å gå lenger, kan man ta dem på armen og bære dem, det synes damen er en stor fordel.

Ikke visste hun at små hunder kunne grave opp ting som er mye større enn selg selv, og på mystisk vis slepe dem hjem. Det er derfor damen står der med et hode i hendene, et hode hun ikke helt vet hvor hun skal plassere. Aller helst vil hun helt diskret legge det fra seg i grøftekanten, men det er ikke lett å utvise diskresjon for den som bærer et kranium.

Et sted det ute er det en fornøyd hund, en betutta dame, og en hodeløs mann....
.

fredag 26. mars 2010

260310: Dame med kruttsterk kaffe

 .


-I dag er det kaffedag, sier dagens dame. Deter ikke en helt vanlig kaffedag, heller, det er mer en type dobbel-espresso igjen og igjen dag.

Det er straffa for å sove for lite. Det er straffa for å sitte oppe om natta og skravle og se på sykehusdrama på dvd. Man kan faktisk føle seg litt syk av det, all denne sykdomspraten time etter time. Og med litt kaffe innabords, kan man fort bli bråtøff og begynne å stille diagnoser på både seg selv og vennene sine....

Det er straffa. At man må drikke kaffe konstant, for at øynene skal kunne holde seg oppe. Og at man siden må løpe på do så mange ganger at man tenker at nyrene har sviktet. Og allede diffuse symptomene, kan det være lupus, tro?

Dagens dame drikke kaffen sin, har vidåpne øyne, og tenker at bare hun kommer seg gjennom denne dagen, har hun en ny date med en dvd-spiller i nærheten av godstolen....
.

torsdag 25. mars 2010

250310: Dame med plakat

 .


"Warning, sensitive people in the area" står det på plakaten dagens dame bærer. Plakaten er et kunstverk, skapt av den svenske kunstneren Sten Etling.

Dagens dame tenker at det er mange som går rundt med sånne plakater, alle de som vil beskytte oss fra det de synes er ubehagelig å tenke på løfter av og til plakatene sine, og sier at dette er for sterkt, dette er for nakent, dette er for stygt, dette vil vi ikke vise. Og selvfølgelig mener de det for å beskytte alle oss andre, vi som kan ta oss nær av, bli støtt, eller kanskje få urene og stygge tanker.

-De stygge tankene mine blir ikke mindre stygge av at ingen ser dem, sier dagens dame, de blir egentlig farligere og styggere. Hun tenker at vi må vise det meste, særlig siden det er fintfølende mennesker der ute i verden, så får heller alle vi fintfølende, eller de fintfølende, alt ettersom, lære seg eller oss og si i fra når det er noe vi ikke liker, og kjempe om plassen og rommet, uten å la noen andre bestemme alt for oss.

-Og forresten, sier dagens dame, tar jeg meg mer nær av at noen der ute vil bestemme hva jeg skal få se og høre, det er nedlatende, og jeg er følsom nok til å ta meg nær av det. Det er derfor hun bærer plakaten - for å si at alle de følsomme menneskene blir triste når ikke de får velge selv....
.

onsdag 24. mars 2010

240310: Med hjernen i hendene

.


Dagens dame bærer en hjerne. Hun har lagt den i en fin skål, midt på bordet skal den stå, til pynt. Hun elsker å se på hjernene, på alle krikene og krokene og svingene, hun fører fingeren rundt og rundt, som om det var en labyrint. Hun tenker at det er mange ting inne i hjernen, der er det ord og sanger, blomster og spiker, og kanskje en og annen liten smilende klovn.

I virkeligheten leker ikke dagens dame med ordentlige hjerner. En gang fant hun en hjerne i en slakterbutikk en gang hun var på ferie i et annet land enn det hun befinner seg i til vanlig. Fortsatt hender det at hun angrer på at hun ikke kjøpte den hjernen, bare for å kunne føre fingeren rundt i gangene, og å kunne se på den fra alle kanter, og til slutt dele den opp i biter. Og nei, hun kunne på ingen måte tenke seg å spise noens hjerne.

Dagens dame leker med tanken på ordentlige hjerner. Og så tegner hun dem. Og noen ganger, som i dag, bærer hun rundt på hjernene sine. De hun har tegna. Og hun henger dem opp og ser på dem ved siden av hverandre, og tenker at det aldri blir nok hjerner....

Og selv bruker jeg dagen på å montere utstilling i Galleriet i Schweigaardsgate 88, Oslo.
.

tirsdag 23. mars 2010

230310: Dame med fuglekasse

.


-Det er på tide med vårreingjøring, sier dagens dame. Nå er ikke hun en sånn dame som vasker ned hele huset bare fordi det er vår, ikke halve en gang vasker hun. Nei, hun tenker på husene til noen som er mye mindre enn henne selv, og som har slitt seg gjennom en lang og kald vinter. Dagens dame tenker på fuglene.

Nå har vinteren vært lang og kald for damen også, men hun har i det minste vært inne under tak, med fyr på peisen og teppe i sofaen. Fuglene har sittet ute og hutret med de små fuglekroppene sine, og ventet på våren. OK, noen av dem har vært i Spania eller andre varme steder. Men likevel - de må fly tilbake selv, og det er heller ikke bare bare for små fugler.

Derfor hjelper damen fuglene med reingjøring og oppussing. Hun vil gjerne at de skal bo hos henne, hun liker å se dem fly fram og tilbake, og hun liker å høre dem kvitre (bare ikke utenfor soveromsvinduet når det fortsatt er natt for damer).

Katten gleder seg også til fuglene kommer. Den liker også å se på dem, der de flyr fram og tilbake. Med håp i øynene ser han den ene fuglen etter den andre komme tilbake fra syden. Det pleier å bli med håpet i øynene. Fuglene klarer å passe på seg selv, og dagens dame passer på at katten har mat i skåla si. Det er de ganske godt fornøyde med, alle sammen.
.

mandag 22. mars 2010

220310: Dame med flau hund

 .


-Men, herregud, sier dagens dame, det er vel ikke noe å være flau over, det er bare en regnfrakk. Hun prøver å godsnakke med hunden sin, som er sur og furten fordi den ikke liker klærne sine.

I grunnen liker den ingen klær, hunden, bortsett fra den fine pelsen sin, den med krøller. Regnfrakk? Som om ikke pelsen var frakk nok i seg selv. -Og dessuten, tenker hunden, er jeg vanntett.

Damen lokker og lirker, men hunden, som er like sta som en helt vanlig dame i førtiåra, gir seg ikke. Den vil ikke ha regnfrakk på. Og den har bestemt at nå er det nok, ikke et skritt til før klærne er av, det er vår, og det er mange grunner til at hunden vil være naken.

Damen, som bare tenkte at hun gjorde hunden en tjeneste, skjønner at regnfrakk ikke er et passende antrekk for hennes dyr. Og det ender med at det er damen som gir seg. -Vi får går tur uten regnfrakk, vi to, sier damen, pelsen din blir brusete av regnet, akkurat som mitt hår. Hunden, fortsatt ikke helt blidgjort, logrer bare litt med halen.

Men det er nok snart glemt, og da kan de svinse glade og fornøyde i regnet, de to med de utemma krøllene....
.

søndag 21. mars 2010

210310: Dagens dame har en mus

.


Dagens dame har en mus. Hun tror i alle fall at det er en mus. Den likner på en mus, og den løper gjerne i hjul, akkurat som en mus. Men den kan ikke snakke, så helt sikker på om det er en mus eller om den tilhører en annen dyregruppe, er damen ikke.

Det er ikke viktig, heller. Dagens dame synes musa er et hyggelig dyr å være sammen med, den er god å klappe på, og det er morsomt å se på den når den springer i hjul, eller når den holder nøtter i de små søte hendene sine. Hvis noen for eksempel sier til dagens dame at musa ikke er en mus, men for eksempel et annet dyr, et man ikke skal like, er det allerede for seint - dagens dame liker musa si, enten den er mus eller ikke.

Sånn burde det være med flere ting, tenker damen, av og til bør vi bli kjent med ting først, klappe litt på det, og se om vi liker det, før vi vet helt sikkert hva det er, og hva vi burde mene. Da tror hun verden kanskje blir et litt hyggeligere sted å være, for damer, for mus, og for ikke-mus.
.

lørdag 20. mars 2010

200310: Dame med sommerfugl

 .

 
-Gå inn med deg, sier dagens dame, det er ikke sommer enda, vingene dine tåler det ikke, du blir syk og dør.
Hun har funnet en utålmodig sommerfugl, en som ikke klarte å vente lenger, selv om det er snø, og ikke helt vinter, ikke helt vår.

De som har sommer i navnet, bør holde seg inne litt til. Det er for tidlig å flakse rundt i sommerdrakten, akkurat som det er litt for tidlig for de ungene som er i ferd med å finne fram utelekene sine. Mars er lunefull, man kan lett bli syk og puslete om man tar på sommertøyet for tidlig.

Dagens dame bærer sommerfuglen forsiktig inn, og håper at den hører på henne, og holder seg innendørs en stund til. Hun håper, men hun tror det ikke. Den som har vært ute og hatt luft under vingene, finner seg ikke i å bli begrenset. Akkurat som ungene som har prøvd de nye vårskoa - de tar ikke på seg støvlene igjen frivillig, de heller....
.

fredag 19. mars 2010

190310: På tur i våren

 .


-Jeg orker ikke å vente lenger nå, sier dagens dame. Hun har vårpynta seg og tatt på seg sko som det strengt tatt er litt for tidlig å ta på seg når man bor i Norge. Hun tenker at hun heller får tørke litt ekstra av skoene når hun kommer hjem, for i dag trenger hun å kle seg som om det er lett, lys og varm vår.

Damen har tatt på seg vårsko, vårkjole og vårhatt, det gjør henne glad og lett til sinns. Hunden, som alltid er glad og lett til sinns, hopper foran henne bortover den bare gangstien. Av og til tramper han ut i sølepyttene med alle de fire potene sine, men det gjør ingenting, det er bare å tørke litt ekstra av potene når han komme hjem.... I dag er det lov å hoppe i sølepyttene, og bare være glade for at det ikke er is lenger, der de hopper, den glade damen og den glade hunden.

.

torsdag 18. mars 2010

180310: Dagens dame vet hva som er under snøen

 .

-Alt kommer for en dag, sier dagens dame. Og noen ting har allerede begynt å dukke fram, den gjenglemte sykkelen nede i veien, for eksempel, den er i ferd med å bane seg vei gjennom snøen, for kanskje å bli gjenforent med eieren sin. Hvis eieren husker at han pleide å ha sykkel...

Hundebæsjen komme også fram i grøftekanten. Ikke bare i grøftekanten, forresten. For den som er ute og går en vårtur, er hundebæsjen et mye sikrere, og mye eklere, vårtegn enn hestehoven. Og det er mer under snøen.

Under snøen er det tomme blomsterpotter damen glemte å rydde inn i høst, og det er lurvete bed som aldri fikk høststellet sitt. Det er mye dårlig samvittighet under snøen, for den som leiter etter sånt.

For den som ikke leiter etter dårlig samvittighet, men som tenker at det er noe som kommer av seg sjøl, det også, akkurat som våren, er det helt andre ting under snøen, enn gjenglemte saker og annet rot. For den er det levende vår under snøen, det er blåveis og tulipaner, og det er gule og smilende hestehover der - helt gratis, og nok til alle.
.

onsdag 17. mars 2010

170310: Sjokoladedame



-I dag, sier dagens dame, i dag skal jeg spise en sjokolade. Jeg skal gjøre det i full åpenhet, og fortelle det til hele verden, og ikke i skjul, sånn som damer ofte gjør.

Dagens dame er leie av alle unnskyldningene hun og andre damer kommer med hvis de skal spise en sjokoladebit, eller noe annet deilig. Nå er det riktignok sånn at det som smaker godt ofte ser ut til å lime seg rett fast i hoftene for så å bli der, men likevel. Man trenger jo ikke å unnskylde seg i kassa på nærbutikken om man kjøper sjokolade, eller si "Jeg burde jo ikke, men..." hver gang man blir budt på noe.

OK, man bør ikke spise sjokolade hele tida, eller hver dag. Men av og til burde man det. Uten skyld og skam og tanke på hoftene. Av og til burde man tenke bare på smaksløkene, eller hormonene. De vil også ha gode ting.

Så i dag spiser dagens dame sjokolade. En stor en. Helt åpenlyst, og helt uten skam. Og uten en eneste tanke på hoftene.
.

tirsdag 16. mars 2010

160310: Dame med klippegrevlinger

 .


-OK, sier dagens dame, jeg vet ikke mye om klippegrevlinger, men jeg vet at de likner litt på marsvin, så jeg prøver å gi de litt salat.

Dagens dame har fått besøk av en snodig liten dyrefamilie hun ikke helt klarer å plassere. Og det er kanskje ikke så rart. Det eneste den har til felles med grevlingen, er navnet, de er ellers ikke i slekt. En den derimot er i slekt med, der elefanten. Begge har de tånegler på føttene, og støt-tenner. Nå har ikke klippegrevlingen snabel, og det er den innimellom litt lei seg for, det ser gøy ut med snabel, synes den. Til gjengjeld har den innebygde solbriller, som gjør at den kan se rett på sola uten å skade øynene. Den er ikke like intelligent som elefanten heller, men det gjør ikke noe, for det vet den ikke selv.

Klok eller ikke klok, dagens dame har planer om å ta godt vare på gjestene sine, og heldigvis for henne er de mindre kravstore, og store, enn slektingene elefant og sjøku....
.

mandag 15. mars 2010

150310: Damen, katten og våren

 .



Dagens dame bærer rundt på katten sin. Hun bærer ofte rundt på katten, katten liker godt at dagens dame løfter den opp og bærer den en liten runde rundt i huset. Da strekker katten seg så lang hun er, legger hodet på damens skulder og maler. Det hender at damen også maler litt.

I dag bærer damen katten ut. I hele vinter har katten sittet i vinduskarmen og sett trist ut, og lengtet etter våren. -Nå er våren her, sier damen, det drypper fra taket, og veien blir naken igjen. Hun tar med seg katten ut, sånn at hun skal forstå hva som skjer - det er ikke lett å oppleve våren fra en vinduskarm.

Så i dag er de ute, damen og katten, ikke så lenge, men litt. Damen bærer, men det er vår, og katten vil gå selv, med potene på bakken, i alle fall til de blir kalde og våte. Da går de inn igjen, de to, og kikker litt i vinduskarmen, og venter på alt det gode de vet at skal komme.
.

søndag 14. mars 2010

140310: Dame med diger hund

 .


- Ok, sier dagens dame, jeg tenkte meg vel ikke så veldig om før jeg skaffet meg denne store hunden. Ikke var han stor heller, forresten, han var liten og søt og med verdens mykeste bebipels.

Nå er han absolutt ikke liten lenger. Han er kjempestor, og kjempestore hunder etterlater seg kjempestore spor når de er ute og går tur - det vet alle som er ute og går på et fortau i snøsmeltingen. En etter en dukker de fram fra under snøen, de store gjenglemte hundebæsjene.

Det er veldig kjedelig å tråkke i andres dritt. Det vet damen, så når hun er ute og går tur med den store hunden sin, har hun med seg en stor pose til å legge den store bæsjen i. OK, hun synes heller ikke det er særlig ok å bære varm bæsj i pose, men det er mange ganger bedre enn å tråkke i den.

- Og, sier dagens dame, prisen å betale for å ha hund, er at man både må gå tur med den og en pose med bæsj. Hver eneste dag.
.

lørdag 13. mars 2010

130310: Dame med pisk



-Hva så, sier dagens dame, om jeg liker litt pisk og sånt? Det betyr jo ikke at jeg er slem, fortsetter hun, eller at jeg går rundt og slår på tilfeldige mennesker jeg møter.

Damen forsikrer om at verken hodepynten eller pisken er noe vi trenger å forholde oss til - hun skal aldri skade oss, eller noen andre, for den saks skyld. Hun er en snill dame, hun har bare noen små private hemmeligheter.

Og vi som ikke helt skjønner den greia med pisk, får bare stole på det damen sier. Hun virker som en klok og oppegående dame, som både vet hva hun vil og hvor grensene går. Og det at ikke vi forstår noens handlinger, eller til og med synes de virker ganske ubehagelige, trenger ikke å bety at det ikke er bra for noen, for dagens dame for eksempel....
.

fredag 12. mars 2010

120310: Dame med hvitløk

 .


Dagens dame bærer hvitløk. Hun liker hvitløk, damen, veldig godt. Hun tenker at det er ikke så veldig mange års siden hvitløken var et eksotisk innslag i maten, og folk unnskyldte seg for å ha spist hvitløk når de var sammen med andre mennesker.

Dagens dame liker hvitløk. Og det gjør hun rett i, i følge mediene. Stadig leser man om fem gode grunner til å spise hvitløk, eller ti. Dagens dame trenger bare en: fordi hun liker det.
.

torsdag 11. mars 2010

110310: Dagens dame er premenstruell

 .


Dagens dame er ei premenstruell hurpe.

Og mer er det ikke å si om den saken....
.

onsdag 10. mars 2010

100310: Dame med ketchup

.



Dagens dame bærer ketchup. Hun er ikke på vei til kjøkkenbordet for å sette det der, hun er på vei til søppelkassa.

-Hvis jeg blir dronning og får mitt eget land, sier dagens dame, da skal ketchup bli forbudt. Så tenker hun seg litt om, og kommer til at det kanskje er litt drøyt å legge seg på forbudslinja. -Hvis jeg blir dronning, sier dagens dame, skal bruken av ketchup bli regulert.

Hun grøsser ved tanken på all den gode maten som daglig blir ødelagt ved å bli drukna i ketchup. Hun tenker at rasjonering kanskje er veien å gå, med lover som regulerer hvor mye ketchup som kan brukes av gangen, og til hva slags mat.

-Hvis jeg får mitt eget land..., sier damen, og legger ut om alt hun skal bestemme over. Og vi, resten av verden, kan være glade for at landene allerede er opptatt, for dagens dame bør definitivt ikke komme i en maktposisjon. Selv om vi kanskje kan støtte henne i akkurat synet på ketchup...
.

tirsdag 9. mars 2010

090310: Dame med røde strømper

 .





-Kvinnedagen er over, sier dagens dame, det er et helt år til neste gang. Det er derfor hun har tatt på seg de røde strømpene. Det er viktig å ta røde strømper på av og til, tenker damen, det er viktig å passe på at ingen sniker seg foran døtrene våre når de for eksempel skal ta plass i styrerommene eller hoppe på ski.

Dagens dame er så uendelig lei av alle som sier ting som: "Jo, jeg er selvfølgelig for likestilling, men nå har det gått for langt". -Hallo, sier dagens dame, hvordan kan likestilling gå for langt? Hun tenker at dersom likestillingen går for langt noen gang, og tipper over, da er det ikke likestilling lenger, akkurat på det området synes hun ordet er ganske så sjølforklarende.

Dagens dame tenker at hun skal ta på seg de røde strømpene flere ganger i løpet av året. Hun skal ha dem på når det er snakk om lønn, når det er snakk om eiendom, når det er snakk om innflytelse. Og hun oppfordrer alle andre damer til å gjøre det samme, og menn. Man trenger ikke være dame for å bruke røde strømper av og til. Strømpene trenger ikke å være røde heller, de kan gjerne være grønne eller blå. Men likestilte, det må de være.
.

mandag 8. mars 2010

080310: Dagens dame er litt Pippi, litt Mummi-mamma og mest seg selv

.

-Noen ganger er jeg som Pippi, sier dagens dame. Da er hun uredd og sterk, og sover middag med beina på hodeputa, hvis det er det hun vil. Hvis hun ikke vil det, gjør hun det selvfølgelig ikke, ingen kan tvinge en dame som har en Pippi-dag til å gjøre noe hun ikke selv vil.

Pippi-damene er sterke og selvstendige, de hopper ut i det, og gjør ting de egentlig ikke tør, de gir ikke autoritetene mer respekt enn de fortjener, de finner seg ikke i å bli putta i båser som er så trange at det er vanskelig å snu seg. Pippi-damene er sinte når det trengs, men til vanlig er de snille, glade og lekne damer. Noen synes kanskje Pippi-damene kan virke litt uansvarlige, som om de ikke blir helt voksne, og at de kanskje burde passe litt bedre på penger og sånt. Det bryr ikke dagens dame seg om. -Det er mange måter å være ansvarlig på, sier hun, og man trenger jo ikke å være stur hele tida.

Andre dager er dagens dame som Mummi-mamma. Hun går rundt med den store veska si, som rommer alt man måtte trenge for at både hun selv og andre skal ha det bra. Hun lager alltid nok mat, hun ordner i hagen, og er snill og grei. Nå må man ikke tro at Mummi-mamma er en stakkar som ikke klarer å ta vare på seg selv fordi hun er opptatt av alle andre, for hun klarer det også, hun er en allsidig dame, som klarer å ha mange tanker i hodet på en gang. Og tro det eller ei, Mummi-mamma gjemmer seg av og til bak det runde blå huset sitt og smugrøyker litt, og hun liker å drikke vin når det er fredag. Og om man tror at Mummi-mamma bruker all sin tid på husarbeid, så er det viktig å minne om at hun er opptatt av de gode sidene av arbeid i hjemmet, som matlaging. Oppvasken er ikke så farlig, den kan hun godt gjemme bort. Mummi-mamma er stor og trygg og god og synlig, og hun vet godt at bare den som kan få vise følelsene sine og være seg selv blir synlig for andre.

Dagens dame tenker at det er godt at hun ikke må velge mellom disse to damene, som er både kloke og sterke på hver sin måte.
-Det er plass til begge, og jeg er noe en mellomting, tenker dagens dame, jeg er litt Mummi-mamma og litt Pippi. Men aller mest er jeg meg selv: min helt egen dame.
.

søndag 7. mars 2010

070310: Dagens dame speider

.


-Jeg ser etter våren, sier dagens dame, jeg tror den er like nede i veien et sted, så jeg ser etter den. Hun har med seg kikkert, for å se den bedre, kanskje hun klarer å få øye på den i den den dukker opp.

Våren er akkurat som de menneskene du gjerne vil møte igjen, men som det er umulig å lage en klar avtale med. Ikke at man blir redd av den grunn, for at de ikke skal komme, det er bare det at det blir umulig å planlegge noe, hvilke sko man skal ha på for eksempel. Likevel, uansett hvor forsinka de er, man blir glad når de står der en dag og ringer på døra, det er umulig å bli sint på dem, akkurat som våren. Plutselig er våren der også, like smilende og blid, som om ingen ting hadde hendt, som om det ikke hadde vært både sommer, høst og en lang vinter siden sist hun var her.

Dagens dame speider. Med hjelm, for vinteren kan godt komme til å kaste fra seg noen istapper før han går, og de vil ikke damen ha i hodet. Hun ser etter våren. -Hun er like nede i veien et sted, sier damen, og hun er blid, jeg kan høre at hun klukker under snøen. Dagens dame tenker at det er best å følge med for den som vil ønske våren velkommen, for akkurat som med de kjære og litt upresise vennene: plutselig så er hun her.
.

lørdag 6. mars 2010

060310: Dagens dame bærer framtida


Den må gå forsiktig, den som bærer framtida. Framtida er liten og skjør og naken, og og må behandles med varsomhet og respekt hvis hun skal bli stor, voksen og ansvarlig. Det er et stort ansvar som hviler på den som bærer framtida, i alle fall om man ønsker at framtida skal bli god for alle.

-Jeg ønsker rettferdighet, sier dagens dame, jeg ønsker at alle skal være like mye verdt, ikke bare på papiret og i talene, men i styrerommene og i hoppbakken også, og jeg ønsker at alle skal se at de er like mye verdt når de får lønn for utført arbeid.

Dagens dame tenker at hun, som er voksen, må være ansvarlig. -Jeg pleide å være ansvarlig, sier hun, jeg pleide å tenke på framtida, jeg pleide å minne både meg selv og andre på at framtida er et felles ansvar. Så tok hun pause. En lang pause.

I pausen satt hun sammen med andre damer, og snakket om det som var, om kampene de kjempet, de de tapte og de de vant. Sammen var de betydningsfulle, og kanskje de glemte å se på verden rundt seg, glemte at man ikke kan hvile etter å ha vunnet noe, den du tar noe fra, rettferdig eller ikke, vil nesten alltid prøve å ta det tilbake. I pausen satte dagens dame framtida fra seg, og glemte at framtida må voktes hele tida.

-Jeg glemte det med politikken, sier damen, og det er jeg lei meg for. Hun tenker det er på tide at pausen tar slutt, det er på tide å tro på verden igjen, på at noe kan endres. Hun nynner på den gamle sangen om at ingen slipper unna, samtidig som hun bærer framtida, varsomt og varmt.
.

fredag 5. mars 2010

050310: Dame med pilgiftfrosk


Det er et giftig dyr hun bærer på, dagens dame. Det er en vakker og fargerik pilgiftfrosk. Av navnet er det ikke vanskelig å skjønne at dette har vært et nyttedyr for noen: indianere i Sør-Amerika har brukt frosken til å forgifte pilene sine med, sånn at de har kunnet paralysere byttet sitt når de har jaktet.

Dette er en fargerik skapning, som trives i nærheten av vann, den er jo tross alt en frosk... Som så mange andre dyr, er også den truet av avskoging og utbygging, og da er det godt å bli båret litt av og til, og husket på.


 Ja, den passer litt på andre selv også - på barna sine, for eksempel. Hanfrosken står for oppfostring av ungene, og flytter dem fra vannpytt til vannpytt. Hva mora gjør, vet ikke dagens dame, kanskje hun jobber turnus, eller kanskje hun syntes arbeidet med eggene var mer enn nok.

Og det er slett ikke froskens skyld at den har blitt brukt som våpen, egentlig er den ganske snill, og vil bare passe på seg selv. Dagens dame skal verken kaste frosken på noen, eller gni pilene sine over ryggen dens. Hun skal finne en passende vannpytt der den kan leve en fredelig frosketilværelse, helt uten å se en eneste pil.
.

torsdag 4. mars 2010

040310: Dame med katt, varmeflaske og søvnløs mann

.


-Jeg gidder ikke å fryse, sier dagens dame. Hun tar med seg varmeflaske i senga når hun skal legge seg for kvelden. Hun gjør det for sin skyld, og for kattens skyld, den liker heller ikke å fryse.

De ligger og drar seg litt under dyna, og maler litt begge to, de strekker seg, kikker rundt seg, før de sover litt til. Det er godt å være katt i damens hus, og det er godt å være dame når det ligger en myk, varm katt ved siden av og sier purr-purr.

Det er riktignok ikke alltid like greit å være mann ved siden av katten og damen, i alle fall hvis man ikke liker å bli trampa på. Og nei, det er ikke damen som tråkker på mannen om natta, det er katten som gjerne vil ha oppmerksomhet fra alle den kjenner.

Men damen og katten, de har det bra. Damen har den varme katten, den varme dyna, den varme mannen og varmeflaska. Katten har den varme damen, den varme mannen, den varme dyna og varmeflaska. Mannen har, ehh, problemer med å sove.....
.

onsdag 3. mars 2010

030310: Dame med hund i bånd

 .


-Det er noe med ordet, sier dagens dame, det høres ikke riktig ut, det høres skummelt og slemt ut. Hun snakker om båndtvang. Hun går tur med hunden sin, og selvfølgelig er den i bånd.

-Båndplikt burde det hete, sier damen, det høres bedre ut, og det høres snilt ut. I alle fall mot rådyra.

Dagens dame tenker at alle har plikt tilå holde hundene sine i bånd nå om dagen, til og med de som sier at de har snille hunder som kommer når de roper. Det vet nemlig ikke rådyra, at hunden som løper etter dem i den dype snøen vil snu etter et halvt minutt. Et halvt minutt kan være nok til å stresse redde og avmagra dyr fryktelig.

-Og tenk hvis, sier damen, tenk hvis dette er dagen da den vanligvis så lydige hunden ikke gidder å høre. Dagens dame går med hunden i bånd. Hun skal gjøre sitt til at rådyra er så trygge som de kan være, der de står på de tynne bena sine og skjelver for å holde varmen. Heller enn å risikere at noen dør utmatta eller blodig i snøen, forholder hun seg til at det er båndtvang. Og båndplikt.
.

tirsdag 2. mars 2010

020310: Dagens dame drømmer om jordbær

 .


Ute ligger snøen meterhøy. Katten sitter i vinduskarmen, og kan ikke akkurat beskyldes for å være ei katte med godt humør. Dama, derimot, hun går og nynner litt for seg sjøl, og smiler.

Dagens dame drømmer. Hun drømmer om lyserer tider og løvetenner i plenen og jordbær på strå. Hun drømmer om sol, grønt gress og jordbær med fløte. Dagens dame drømmer om sandaler og utepils, og varm sand under føttene.

OK, hun vet det er en stund til. Hun vet at mye må smelte og mye må opp av bakken. Men det er mars. Det kommer, alt det varme og gode, det vi trenger nå. For all del, utepilsen skal ikke være varm, men solveggen skal. Hun ser ut på snøen, og tenker at den har tapt, det er bare et spørsmål om tid før den må trekke seg tilbake. Og hun drømmer videre og gleder seg....
.

mandag 1. mars 2010

010310: Fargerik hund og dame

 .

Dagens dame feirer. Hun feirer at OL er over for denne gangen, og hun feirer at våren er her. Dagens dame er ikke alltid like treffsikker med tingene hun feirer, alle kan jo se at våren ligger minst en halv meter under snøen. I tillegg er ikke OL over, bare en del av det er over, Paralympics gjenstår, og det er da vitterlig også OL.

Dagens dame feirer likevel. Hun feirer at måneden da våren starter er her. Når det gjelder OL, feirer damen at sutre-OL er over, der avisene klager, utøverne klager, seerne klager. -De sutrer ikke like mye de som hoster i Paralympics, sier damen, ikke det hun vet i alle fall.

På den annen side: nå pleier ikke akkurat Paralympics å få mediedekning hver gang noen nyser, så helt sikker på hva som foregår, er hun ikke, dagens dame.

Hun pynter seg selv og hunden sin i dag, og tenker at så lenge snøen ligger der, kan hun jammen hjelpe til å lage farge i verden selv. Og hun feirer. Hun feirer at vårmåneden starter, og at Paralympics starter.Og at noe er over.
.