lørdag 30. april 2011

300411: Dame med ketchup

.


- Hvis jeg var dronning, skulle jeg forbudt ketchup, sier dagens dame. Så tenker hun seg om, og kommer på at dronninger ikke bestemmer så veldig mye akkurat, og at det heller er matminister hun skulle vært, om hun skulle gjøre noe med ketchup-saken.

Dagens dame tenker at mye god mat blir ødelagt med ketchup. Folk drukner smakene i søt, og ikke veldig spennende, tomatsaus. Det vil damen ha en slutt på.

- Men jeg ville vel ikke akkurat forbudt ketchup, kanskje, siden jeg ikke pleier å synes at forbud er en god måte å løse ting på. Jeg ville kanskje bare sørget for at prisen ble veldig høy, fortsetter damen.

Heldigvis for verden, kommer dagens dame verken til å blir dronning eller matminister. For hun ville nok ikke stoppet med ketchupen. Hadde det vært opp til henne, hadde det nok vært ketchup i dag, og f.eks. tyggegummi i morgen. Og mon tro at hun i sin iver etter å kvitte seg med det hun synes er irriterende matvarer også vil havnet på en forbudslinje. Selv om hun vet at det ikke virker. Det er jo det de pleier å gjøre, ministre som i sin iver i det godes tjeneste vil kontrollere hva befolkningen gjør.

Og akkurat den typen mennesker har verden nok av fra før.
.

fredag 29. april 2011

299411: Dame med askebeger

.


- Jeg røyker, sier dagens dame, derfor bærer jeg et askebeger. Hun er ikke akkurat stolt av å røyke, men enda mindre stolt ville hun vært om hun ikke bar askebegeret med seg.

- Selv om jeg røyker, tror jeg ikke sneipene mine på mystisk måte slår rot og vokser opp til nye sigaretter, sier hun. Hun er irritert på alle sneipene som ligger rundt omkring. OK - det burde vært flere askebegre i verden, men siden det tross alt ikke er det, bør røykere bringe sitt eget, akkurat som hundeeiere bør bære med seg poser til bæsj.

Når hun først hever pekefingeren, retter hun den til snuserne også. Hun synes det er fryktelig at noen må plukke opp ting som har vært inne i andres kropp, og har med seg eierens kroppsvæsker.

Like selvfølgelig som at hundebæsj legges i poser, sneiper i askebegre og bind og tamponger i søppelbøter, synes hun det er at snuserne tar vare på avfallet sitt. Det vokser ikke gode ting fram fra det, heller.

Så dagens dame bærer med seg et askebeger, og alt annet hun trenger for å håndtere sitt eget avfall. Fordi det er en selvfølge. Og fordi alle andre fortjener det.
.

torsdag 28. april 2011

280411: Dame med tung hund

.


Dagens dame bærer. Hun bærer på en stor og tung hund.
- Typisk meg, sier hun, å skaffe meg en hund som ikke gidder å gå selv.

Hunden er blytung. Den er like tung som det er å stå opp en morgen man absolutt har mest lyst til å ligge i senga og dra seg. Som i dag.

Likevel, blytungt eller ikke. Dagens dame har stått opp. Selv om hun ikke orket.
Akkurat som at hun bærer den store, tunge hunden. Selv om hun ikke orker det heller....
.

onsdag 27. april 2011

270411: Ikke flott med flått

.


Dagens dame bærer en flått. Av alle ekle ting hun er tvunget til å befatte seg med. ligger flåtten på delt førsteplass, sammen med iberiasneglen. Dagen dame hater flått.

- Ekkel, ekkel, sier hun, mens hun bærer med seg det ekle krypet for å drukne det i do. Hun regner med at det da er borte en gang for alle, og at det ikke er en samling kjempeflått nede i kloakknettet.

Hver eneste dag hele sommeren kommer damens katter hjem med flått. Damen plukker og drukner. Heldigvis hjelper det litt med dråper, men likevel, blodsugerne kommer tilbake.

Katten ser ikke ut til å bry seg nevneverdig. Den har en dame som plukker den for plagsomme insekter, sånn at den selv kan konsentrere seg om de viktige tingene i livet, som å sove i solsteika, og å fange en og annen uheldig mus.
.

tirsdag 26. april 2011

260411: Med naken hund og blå blomster

.


Det er ikke godt å vite hvem som nyter vårdagene mest, damen eller den nakne hunden. Begge har de ventet lenge på våren, og begge nyter de de varme, gode dagene.

Hunden er glad for endelig å slippe å bli kledt på. For det første kan den ikke kle på seg selv, og ingen liker å være avhengige av hjelp fra andre, enten de er hunder eller mennesker. For det andre kan den ikke selv velge hva den vil ha på seg, siden den jo er en hund, og alle som har sett påkledte hunder, vet at damer ofte har en klesstil og smak som er langt fra diskret. Heller være flau over å være naken, enn å være flau over klærne, kan vi anta at hunden mener. Ikke er den særlig flau over nakenheten sin, heller, heldigvis, så tam har den ikke blitt.

Damen nyter vårdagene også. Hun er glad for at verden endelig har fått farger, og hun er glad for hver eneste blomst som titter fram. Hun har plukket en bukett perleblomster som skal smykke bordet hennes, og bedre perler kunne ingen gitt denne damen.
.

mandag 25. april 2011

250411: Med lakrispipe og kylling

.


Dagens dame går tur med en påskekylling. Den er heldig, kyllingen, som både overlevde påska og har en dame å gå tur med.

Damen har med seg en lakrispipe. Det er tross alt den sunneste formen for pipe hun kommer på, og i dag har hun behov for litt sunnhet, etter lange, late påskedager.

De tripper bortover, begge to, den ene mer glad for at påska er over enn den andre.
.

søndag 24. april 2011

240411: Dame med hund og teppe

.


- I dag skal vi på tur, sier dagens dame, det er obligatorisk å gå på tur i det fine vårværet.

Hun har med seg teppe å sitte på og hund å klappe på.

De går ikke så langt, det er ikke nødvendig, ofte finner man fine steder å sitte på i nærheten av der man bor, hvis man bare ser seg om. Og det er ikke lengden på turen det kommer an på, det har damen lært etter mange lange og kjedelige turer. Det kommer litt an på været, og mest på om man har en koselig turkamerat...
.

lørdag 23. april 2011

230411: Dame med påskeegg

.


- Det er tid for påskeegg, sier dagens dame. Hun bærer på det store, store egget sitt.

I noe som kjennes ut som evigheter, har hun lest på andre damers facebook-profiler om hvordan de maser om å få påskeegg fra søsken, unger, kjærester....

- Herregud, sier damen, hadde det enda bare vært egg som skulle blitt til noe levende, så kunne jeg skjønt maset, men hallo - vi snakker om godteri....

Selv har hun tatt ansvar for eget egg. Hun har kjøpt et stort et, mye større enn hun ville fått av ungene sine, i alle fall, og hun har fylt det med bare ting hun liker. Og jammen skal hun ikke spise det helt selv, også.

- Det er nemlig fordelen med å være voksen dame, sier hun, vi trenger ikke å mase om å få egg - vi kan kjøpe våre egne. Så store vi vil, så ofte vi vil, påske eller ikke påske.

Hun har skjønt det, dagens dame, at når man er voksen, bestemmer man over både egne egg og egne penger....
.

fredag 22. april 2011

220411: Dame med påskemarsipan

.


Dagens dame fråtser i påske. Hun spiser påskelam, påskeegg og påskemarsipan. Hun liker lange frokoster, lange lesepauser og lange fredager.

Hun tenker at jammen er det sant at de er hellige, disse dagene, som gir en pause i hverdagen og en mulighet til virkelig å nyte våren....
.

torsdag 21. april 2011

210411: Med solbriller og sjokolade

.


- Det er mange grunner til å gå med solbriller, og en av de bedre, er at det faktisk er sol, sier dagens dame. Hun har satt seg i solveggen med med solbriller og sjokolade - det er jo tross alt påske.

Men snø er det ikke der damen er. Ikke en eneste hvit flekk er det å se. For bare noen uker siden var verden hvit, eller grå. Nå er den lysegrønn, og full av løfter om sommer.

Og damen nyter dagen og sjokoladen. Og solbrillene har hun på. Mest fordi det er sol, Og det er jo en av de bedre grunnene.....
.

onsdag 20. april 2011

200411: Dagens dame starter påska

.


- I dag starter jeg påska, sier dagens dame. Selv om jeg har hatt ferie noen dager, har det vært jukse-påske, i dag starter jeg for alvor, med påskegodis for voksne damer.

Ingen bør la seg lure av at damen bærer en kurv med kylling, egg og andre søte ting. I dag starter hun påska med godis for voksne damer, med vin og skravling.

- Det kommer til å bli helt rått, sier hun, og sikter kanskje til at damene skal spise sushi. Men det er ikke godt å si - når damer samles til skravlekveld, kan det godt hende at det blir både rått og sterkt.

Og litt søtt til slutt....
.

tirsdag 19. april 2011

190411: Dame med fargeblyanter

.



- I dag har jeg ikke så mye å si, sier dagens dam, i dag skal jeg tegne og klippe og lime. Og kanskje gå en liten tur ut og se på verden, og bruke hagesaks i stedet for papirsaks.

Noen dager er uten ord, sånn som denne. Da er det godt at det finnes blanke ark og tegnestifter, og en og annen busk å klippe på.
.

mandag 18. april 2011

180411: Dame med kjeks og sykkelhjelm

.


- Det er lurt med sykkelhjelm for den som skal sykle, sier dagens dame, i alle fall hvis man er av den typen som vet at man ikke er udødelig, og vet at hoder kan knuse.

Nå er det ikke sånn at dagens dame skal ut å sykle, akkurat. Men deter lov å ha på sykkelhjelm likevel, for den som vil.

- Nei, sier damen, jeg skal ikke sykle, jeg skal spise kjeks.

Nå pleier ikke akkurat hoder å knuse av at man spiser kjeks, men den som skal spise kjeks ute, kan aldri være sikker på hva som kommer ned. Og dagens dame tar ingen sjanser - hun skal i alle fall være så trygg hun bare kan, der hun sitter under treet sitt. Med kjeks og hjelm. Men hun har i alle fall ikke på seg redningsvest...
.

søndag 17. april 2011

170411: Dame på søndagstur

.


- I dag skal jeg gå tur, sier dagens dame, en søndagstur ute i den friske lufta. Jeg skal ikke gå til noe spesielt sted, bare et sted det er vann og strand og en stein å sitte på.

- Jeg skal ha med meg kaffe, kjeks og en hammer, sier damen, og kanskje et teppe.

Nei, damen skal ikke bygge hytte i strandkanten. Hun skal knuse mobiltelefonene til de som synes at det er fritt fram å informere resten av verden om alle ting i livet sitt, høyt og tydelig, på steder som burde være stille.

- Jeg gidder ikke mer, sier damen, jeg gidder ikke å høre at det ringer i buskene, eller høye stemmer ved det stille vannet. Det bråker så mye at jeg nesten ikke hører lyden av steinene jeg kaster i vannet.

Dagens dame går på en stille søndagstur. Med kaffe, kjeks og teppe. Og hammer.
.

lørdag 16. april 2011

160411: Dame med bursdagskaktus

.


- Hvis jeg for eksempel hadde bursdag, sier dagens dame, ville jeg blitt glad for å få en kaktus. Jeg ville ikke tolket det som om giveren syntes at jeg var dum og slem, jeg ville tolket det som om giveren var realistisk, og skjønte at selv om jeg er snill og ganske klok, er jeg ikke nødvendigvis så flink til å følge opp planter.

- Jeg synes liksom at det å få potteplaner i gave, er litt som å få dyr: du må huske dem, og stelle dem. OK, så er det kanskje litt mer dramatisk å glemme å mate marsvinet enn å glemme å vanne en Flittig Lise, men likevel, de lever og skal ha stell, fortsetter damen.

Hun stopper litt opp, og tenker seg om.
- På den annen side, et sultent marsvin, sier jo i fra. Det gjør jo ike akkurat planten, før man hører at de visne bladene faller på gulvet. Og heldigvis er jeg i alle fall mye bedre til å vanne å gjødsle folk enn planter.

Men kaktus går an. Kaktus er en fin bursdagsplante for litt distre og travle damer. De passer på en måte litt på seg selv, de lagerer vann til magre tider. Og den som er plante i damens hus, må belage seg på at de magre tidene kommer, og at det i perioder er uår i vinduskarmen.

- Jeg liker kaktus, sier damen, kaktus tar ansvar for seg selv, akkurat som flotte folk gjør det, og ikke er den overpynta og dillete, heller.
Og hun tenker at jammen skal hun gi bort flere kaktuser i året som kommer.
.

fredag 15. april 2011

150411: Dame med rød paprika

.


- Fargene kommer litt for sakte for meg, sier damen, jeg vet at det bare er snakk om dager før verden blir fargerik og grønn, men mens jeg venter på at naturen eksploderer, sørger jeg for å få farger selv.

Dagens dame bærer en stor, rød paprika. Den skal hun se på, ta på, lukte på, og spise. En ting er at den er sunn og full av vitaminer, det er bra, men akkurat i dag er det fargen som gjelder.
Og hun tenker at så rød mat må man bare bli glad av å spise.
.

torsdag 14. april 2011

140411: Dame med blå sommerfugl

.


- En gang drepte jeg en sommerfugl, sier dagens dame.
- Den var stor og blå, og bodde i en dyrepark.

Nå er det ikke sånn at dagens dame har for vane å drepe dyr i dyreparken, langt i fra, med tanke på at hun er en sånn dame som bærer edderkopper forsiktig ut av huset, er det å drepe sommerfugler noe hun ikke pleier å gjøre.

- Det eneste den gjorde, var å fly rundt og være stor og blå, jeg var ikke sint på den, en gang, fortsetter damen. Hun er ikke stolt av sommerfugldrapet nå, og hun var det ikke den gange, heller.

- Hvorfor jeg gikk inn i sommerfuglhuset, jeg som er redd for alt som flyr, vet jeg ikke, sier damen, men sommerfuglene virket harmløse. Jeg visste jo ikke at en skulle fly rett mot meg og sette seg i panna mi.

Sånn ble dama sommerfuglmorder. Da det store blå insektet landa i panna hennes, slo hun i rein refleks. Det var rått parti, damer er sterkere enn sommerfugler, og der lå den, helt død.

- Jeg ble veldig flau, sier damen, og dytta liket bare inn under noen planter, det var litt for pinlig å tilstå, og tenk om den hadde vært den siste i sitt slag, og det hadde vært min skyld at det ikke fantes flere store blå sommerfugler.

- Så børsta jeg sommerfuglstøvet bort fra panna, og fjerna et bein fra øyenbrynet mitt, sier damen, og gikk videre, som om ingen ting hadde skjedd....
.

onsdag 13. april 2011

130411: Dame med morter

.


- Noen dager må man bare mose noe, sier dagens dame. Hun bærer en morter.

I dag holder det ikke å rive noe fra hverandre, eller banke det i stykker med en hammer. Det må moses og pulveriseres. Når det likevel skal tas fra hverandre, kan hun jo gjøre det skikkelig.

- Jeg pulveriserer, sier dagens dame, og det kjennes godt ut. I alle fall er det mye bedre enn å gå i oppløsning selv.....
.

tirsdag 12. april 2011

120411: Dame med søppelbøtte

.


- Bruk søppelbøtta, sier dagens dame, kast gørra di der, og ikke spre det til alle andre. Hun tenker ikke bare på det faktum at et like sikkert vårtegn som hestehov i grøftekanten, er hundebæsj på fortauet, eller enda verre: hundebæsj pakket inn i svart plast, som henger i krattet fordi noen bare har kastet det fra seg.

Enda mer tenker hun på den verbale gørra. De rasistiske kommentarene på postkontoret, eller alle som har surmaga synspunkter på hvordan oppgaver skal utføres, uten at det følger en eneste lillefinger med arbeidskraft med. De bare sprer gørra si, oftest uforstyrra, og med resultat at noen blir lei seg, enten det er bussjåføren fra Pakistan, eller hun som prøver å arrangere noe.

- Bruk søppelbøtta, sier damen. Stikk hodet godt nedi, og si det til den, hvis det bare er søppel som skal ut likevel....
.

mandag 11. april 2011

110411: Dagens dame stikker spaden i jorda

.


- Jeg må grave, sier dagens dame, jeg må stikke spaden i jorda, og se at det jeg flytter på er svart, ikke hvitt.

Etter den kjempelange vinteren, er damen glad for at snøen har sluppet taket i hagen hennes. Hun graver og graver, ikke fordi hun skal lage et bed, eller noe. Hun graver fordi hun kan det.

innimellom slipper hun taket i spaden, og setter seg ned med en kopp kaffe og hører på fuglene. Så graver hun igjen. Ikke fordi hun må måke en sti fram til postkassa, eller fordi hun trenger parkeringsplass. Hun graver fordi hun kan det. Fordi det er vår. Fordi hun vil se jord, naken, svart, jord.
.

søndag 10. april 2011

100411: Dame med persillerot

.


- Vi har alle vårt å bære, og jeg har en persillerot, sier dagens dame.

det ser kanskje rart ut, å bære rundt på en persillerot, men damen tenker at det slettes ikke er det verste man kan bære rundt på.

- Jeg kunne båret sorg, sier damen, det er mye, mye verre. Det er så ille at noen ganger er man så liten at man nesten ikke finnes.

- Eller jeg kunne båret nag, sier hun, det er ikke særlig bra det heller, en kan bli helt svart inne i seg av å bære nag.

- Jeg liker ikke så veldig godt å bære ved og vann, heller, i alle fall ikke om det er de eneste oppgavene jeg får, sier hun videre, og bærer på rota si.

- Nei, jeg sier meg fornøyd med å bære en persillerot, sier damen, og blir jeg lei, kan jeg jo bare spise den....
.

lørdag 9. april 2011

090411: Piratdame

.


- Nei sier dagens dame, jeghar verken mista øyet eller gangsynet, jeg har bare pynta meg for å gå i bursdag.

Damen skal i en ekte piratbursdag, og hun tenker å kle seg etter forholda. Det er der lappen kommer inn.
- Eller kanskje ikke, funderer hun, kanskje det er skummelt med lapp over øyet, i alle fall hvis blikket blir sløra på det andre. Da kan verden plutselig bli uforutsigbar og uklar.

Hun er ikke sikker på om hun skal ha med seg papegøye, heller. Det er mulig det blir nok skravling helt uten papegøye. Når pirater svinger begeret, kan det gå høyt for seg, de er vant til mye lyd.

Hun gleder seg til bursdagen, med eller uten lapp. Men hun håper hun slipper både død manns kiste og ei flaske med rom. Og hun håper at hjemveien ikke kjennes som å gå planken....
.

fredag 8. april 2011

080411: Dame med hund og kaffe, på trappa

.


- Det er som et mirakel, sier damen, når våren kommer og man kan orke å sitte på trappa å drikke kaffe, uten å bekymre seg for øreverk eller blærekatarr. Hun husker barndommens advarsler om ikke å sitte på kalde steiner, for da kom blærekatarren. Da dama var jente, satte hun seg akkurat der hun ville, og blærekatarren, den kom aldri.

Det har den fortsatt ikke gjort. Men med årene har damen nesten sluttet å sitte på kalde steiner, ikke av redsel for sykdom, men fordi hun ikke liker å bli kald på rompa. Hun synes det er deilig at våren er her, det er deilig at trappa er varm og snøfri, det er deilig å ha en venn å klappe på, og ikke minst, deilig med en kopp rykende varm kaffe.
.

torsdag 7. april 2011

070411: Dagens dame blåser såpebobler

.


- Det er på tide å blåse noen såpebobler, sier dagens dame, det er vår, og såpebobler hører våren til. Hun har med seg såpebobleboksen sin ut. Det har hun hvert år, for dagens dame er det et sikkert vårtegn.

Hun blåser små bobler, og store bobler. Hun elsker å se fargene i dem, som regnbuekuler er de.
Og mens damen blåser og blåser, tar vårvinden med seg de skjøre boblene opp i lufta, der de svever og danser litt, før de sprekker og blir til ingenting.

- Det er greit, sier damen, at de forsvinner og ikke varer. Alt trenger ikke å vare lenge, noe er fint nettopp fordi det bare finnes i et øyeblikk. Som et bittelite smil, eller såpebobler i lufta.
.

onsdag 6. april 2011

060411: Dame med brannslukkingsapparat (og tenåring i huset)

.


- Den må ha god rygg og stort brannslukkingsapparat, den som lever med en tenåring i huset, sier dagens dame. Hun tenker at det er vanskelig å forestille seg at små rosa bebier med runde, mye føtter, skal forandre seg å bli til utrivelige, selvopptatte monstre.

Joda, man får en forsmak på det som skal komme når de er tre år og legger seg gråtende ned i butikken, fordi de vil ha! Men tross alt, en gråtende treåring var det i alle fall mulig å bære med seg ut.

Det er ikke like lett med tenåringer som øver seg på å bli voksne. De diskuterer og argumenterer, okkuperer badet, og kan gjøre et hvert hus om til en krigssone på bare minutter. De sprer seg utover og eier verden, eller i alle fall foreldrenes del av den. Når den lille ungen plutselig er stor, og man lurer på om sommerleiren man sendte henne til, egentlig var en diktatorskole, er det slitsomt å være forelder.

Når hun som pleide å synge søte egendiktede sanger, plutselig har fått en stor stemme og rope med, og dertil tilhørende selektiv hørsel, og ethvert spørsmål oppfattes som forsøk på kontroll, er det godt med brannslukkingsapparat.

Dagens dame bærer rundt på brannslukkingsapparatet, og gjør så godt hun kan for å unngå krig. Hun passer på å etterfylle det når det trengs, og bruker det når det trampes i trappa og slamrer i dører.

- Det går over, det går over, hvisker hun til seg selv, stille, så ikke tenåringsmonsteret skal høre henne. Og hun tenker at tenåringer noen ganger er like udelikate som larver. Men det går over det også, larvestadiet. Og av de ekleste larver blir det flotte sommerfugler....
.

tirsdag 5. april 2011

050411: Dagens dame har ikke ord

.


- Noen dager er best uten ord, sier dagens dame. Alle trenger en stille-dag i blant. Da trenger de ikke å være høflige, eller strenge eller kloke.

Da kan de bare sitte og klappe på et lite, varmt dyr, og kjenne at man godt kan si noe viktig til hverandre uten å bruke ord bestandig.
.

mandag 4. april 2011

040411: Dame med matpakke - igjen

.


- Herregud, sier dagens dame, helga går så fort. Plutselig er det mandag, og klart for ny uke med matpakker. Damen er kjedelig i matpakkeveien. Hun pleier å spise det samme hver eneste dag, rett og slett fordi at når hun våkner, er øynene hennes så små at hun nesten ikke kan se med dem. Men hun vet hvor brunosten er.

I dag er det annerledes. Ikke fordi hun la seg tidlig og våknet med store øyne, men fordi hun glemte å legge seg, og har store øyne av den grunn. Derfor har hun gjort seg flid med matpakka, fordi hun hadde all verdens tid.

Nå gjelder det bare å holde seg våken lenge nok til at hun får spise den....
.

søndag 3. april 2011

030411: Dame med pussemaskin

.


- I dag skal jeg gjøre verden litt glattere, sier dagens dame. Verden er full av ujevnheter og bulker, og dagens dame har planer om å pusse bort noen av dem. Siden verden er stor, vet hun ikke hvor hun skal begynne, og hun vet at hun ikke kan gjøre noe med alt, men hun skal finne en egen liten del hun skal pusse på.

- Det er ikke det at jeg vil at alt skal være glatt og likt, sier hun, det er bare det at i verden er det så ujevnt og ulikt, at om man pusser litt her og der, kan det bli bedre, uten at det trenger å bli kjedelig.

Det er mulig at dagens dame har valgt feil redskap for å gjøre noe. Det er ikke overflata hun synes det er viktigst å endre på, det er mer de indre strukturene. Men det er nå en gang en pussemaskin hun har til rådighet, og hun tenker at det er bedre å bruke dagen på å gjøre noe, enn på å lene seg tilbake å si at fordi hun ikke har riktig verktøy, gjør hun ingenting.

Så dagens dame pusser og endrer. Sakte, men med stort pågangsmot. Og kanskje, hvis hun er heldig, vil det utgjøre en forskjell for en bitteliten del av verden.
.

lørdag 2. april 2011

020411: Dame med dyr som holder vakt

.


- Det er trygt og godt å ha et dyr som passer på hvis man for eksempel skulle komme til å drikke litt for mye, sier dagens dame. I dag har hun selskap av en flaske tequila, og som sagt, et dyr som passer på.

Nå er det vel sånn at man ikke skal drikke alene. Men dagens dame tenker at når man drikker noe som har hatt på, er man ikke helt alene, og om man i tillegg har et dyr som passer på, har man dobbelt-selskap. Og dyret er fri fra moralske betraktninger om damens oppførsel, han er jo ikke mora hennes, heller, så han sier ikke at det er nok, eller at hun sier dumme ting. Han bare står der og vokter verden.

Flaska med hatten sier ikke noe, den heller, så damen kan gjøre akkurat som hun vil. Hun kan si dumme ting helt uten å bli konfrontert med det dagen derpå. Det eneste hun kan bli konfrontert med, er sine egne tanker, og kanskje en hodepine. Og den risken tar hun.
.

fredag 1. april 2011

010411: Dagens dame velger april

.



-Jeg velger meg april, sier månedens dame, akkurat som Bjørnson gjorde det, velger jeg meg april. Plutselig blir verden grønnere og varmere, og man får lyst til å være ute. Ugrasset er fortsatt bare på bebistadiet, så hagearbeidet er en lek, plenen vokser ikke bare du ser på den, og fuglene er glade kjærester som flyr til og fra redet sitt med små skatter de finner. De tenker ikke på at snart må de bruke all tid på å fly fram og tilbake med munnen full av mark og andre ekle ting.

Dagens dame kvitrer også litt ekstra om våren. Hun blir på en måte litt snillere når sola kikker fram, og hun fylles av mer energi enn hun har hatt på lenge. Hun vår-rydder i huset og i hodet, og setter seg fornøyd ned med en bok og en kopp kaffe ute. Det er ikke så varmt at hun kan gjøre det hver dag, men oftere og oftere.

Katten liker også april. Hun maler litt ekstra, hun også, der hun sitter og ser på fuglene. Kvitringen får henne til å tenke på de små fugleungene som etterhvert skal lære å fly på de skjøre vingene sine. Og hun gnir seg opp mot busker og kratt, sånn at litt av vinterpelsen sitter igjen, og kan brukes som reirmateriale til de delikate små.

Denne første aprildama, er henta fra damekalenderen fra 2010.
.