fredag 28. februar 2014

280214: Dame med hund

.



- Fordelen med hund framfor, er at man kan pynte dem med klær, sier dagens dame.

Hun tenker at om hun hadde hatt hund, skulle hun laget søte, rare klær til den, sånn at den så ut som noe annet enn seg selv.

- Altså,jeg kunne sikkert kledd ut katta mi som en løve, eller som en enhjørning. Men hallo, katta mi har lange klør og skarpe tenner, og jeg er ikke suicidal, heller, fortsetter hun.

Hun ser med et blaff av misunnelse på damer som går forbi med de små påkledte hundene sine. Så tenker hun at nei, hun hadde nok aldri kledt på en hund likevel. Det får jammen vær nok å vaske menneskeklær.
.

torsdag 27. februar 2014

270214: Dame med hvitløk

.



- Jeg liker hvitløk, sier dagens dame,
- Jeg liker smaken og formen. Ikke synes jeg det lukter ille, heller.

Hun bærer en hvitløk, men denne gangen skal hun ikke spise den. Hun skal sette den på en skål med bittelitt vann på, og så skal hun se på at den spirer.

- Våren er ikke helt i gang ute, så da får jeg lage min egen vår inne, sier damen,
og setter løken i vinduskarmen. Og så setter hun seg selv på en stol ved siden av, og tenker at nå er det bare å vente. På at hvitløken spirer inne, og våren ute.
.

onsdag 26. februar 2014

260214: Pause med vaffel eller hund. Eller ingen av delene.

.




- Jeg trenger en pause, sier dagens dame,
- Jeg trenger å gjøre noe helt annet.

Nei, hun trenger ikke en pause fra livet, ikke sånn at hun må bytte familie eller jobb eller noe annet dramatisk. Hun trenger bare å gjøre noe annet enn det hun har holdt på med i det siste en liten stund. En halv time, for eksempel, det burde hjelpe mye.

- Hadde jeg hatt en hund, kunne jeg gått tur med den, og hadde jeg hatt en vaffel, kunne jeg spist den, sier dagens dame.
Hun har ingen av delene, og vet ikke helt hva hun skal fylle pausen med.

- Jeg kunne jo gått for å runde internett, men da trenger jeg mer enn en halvtime, sukker hun.

Så tenker hun at hun rett og slett skal sitte i en stol og gjøre ingenting. Ingenting annet enn å se på en katt som sover. Mer pause enn det, blir det ikke.
.

tirsdag 25. februar 2014

250214: Dame med sjokolade

.



- Den som har tilbrakt store deler av dagen på IKEA, kan spise så mye sjokolade hun orker, sier dagens dame.

Og mer er det ikke å si om den saken.
.

mandag 24. februar 2014

240214: Dame med sommerfugl

.



- I dag fløy det en sommerfugl forbi meg på trappa, sier dagens dame.

Hun regner med at det gikk ganske dårlig med den, sommerfugler pleier ikke å like februardager.

- Men i dag, i dag var den der, som et lite under med fargerike vinger lovet den at våren kommer snart, sier damen,
- Og det må man jo uansett bare glede seg over.
.

søndag 23. februar 2014

230214: Dame med geit

.



- Hvis jeg skulle ha et husdyr, eller ikke akkurat husdyr, men mer et låvedyr, ville jeg valgt geit, sier dagens dame.

Hun synes geiter virker som ål reite dyr, og hagen hennes kunne absolutt trengt en geit til å beite ned krattet i skogkanten.

- Og så kunne jeg gått tur med den, fortsette hun.

OK, hun har hørt at geiter er noen stabukker, men det er jammen damen også, så de ville nok fått det fint sammen, de to.

Selv om turene kanskje ikke hadde blitt så lange.
.

lørdag 22. februar 2014

220214: Dagens dame har fest med seg selv

.



- Jeg ikke akkurat i festlig lag, men jeg har godt selskap, sier dagens dame.

Hun er ikke akkurat alene hjemme, men resten av huset sover.

- Jeg kan gjøre som jeg vil, sier damen,
- Jeg drikker vin, og jeg røyker en bitteliten sigar.

Hun røyker to, faktisk. Helt alene, for seg selv. Ute i vintermørket. Og hun tenker at jammen har hun valgt godt selskap denne lørdagskvelden.
.

fredag 21. februar 2014

210214: Dame med sur katt

.



- Altså, jeg vet ikke hva det er jeg har gjort, men katten min er sur på meg, sier dagens dame.

Katten sitter for anledningen med ryggen til, og later som at damen ikke eksisterer. Når damen tror den vil ut, setter den seg bare demonstrativt foran døra og vasker seg. Lenge.
Når damen gir den våtfor i matskåla, vil den ha tørrfor.

Klappes på vil den ikke. Den vil sitte med ryggen til, og være sur.

- Det er ikke mye man kan stille opp mot mot en fornærma katt, sier damen,
- Det er bare å vente til det går over.

Og det pleier å gå over. Plutselig er katten sitt gamle seg igjen, og skal ligge på tastaturet, og male på damens fang. Men når det skjer, vet damen ikke.

For katter er lunefulle dyr. Omtrent som, eeeh, damer...
.

torsdag 20. februar 2014

200214: Dagens dame velger

.



- Det er så mange ting jeg burde gjort, sier dagens dame.
- Jeg burde for eksempel støvsuge, støvet er i ferd med å organisere seg i store grupper, og ser ut som om de samler seg til en slags demonstrasjon. Og om jeg skal ha sjanse til å beseire dem, må det våpen til.

- Så burde jeg gått løs på skittentøyskurven. Det aner meg at det er mulig å finne skatter der, om jeg bare får jobbet meg dypt nok ned, sukker hun.

Det er mange andre oppgaver som står i kø, også. En uendelig mengde, kjennes det ut som.

- Og så burde jeg spise en brødskive og klappe litt på katten, sier damen,
- Mens jeg sitter i sofaen og lese i boka mi.

Hun velger det siste, og tenker at hun i alle fall får unna noen burde-oppgaver hver dag.
.

onsdag 19. februar 2014

190214: Dame med eple

.



- I dag spiser jeg masse e-stoffer, eller eplestoffer, om du vil, sier dagens dame,
- Økologisk, selvfølgelig, sånn at både farge og aroma er helt naturlig.

Hun lukter på eplet, og tenker at det smaker akkurat sånn som et eple skal gjøre, sånn som hun husker det fra da hun var liten, og epler var noe hun hentet i hagen til høsten.

Og hun tenker at i år, i år skal hun gjøre alvor av planen om å plante et epletre. Ikke et moderne lite tre, podet på en langsomtvoksende stamme. Nei, hun skal ha et gammeldags tre, et som blir stort, og fint å klatre i.

- Nei, forresten, jeg tar to, sier damen,
- Sånn at jeg kan ha hengekøya mi der når jeg blir en riktig gammel dame, ikke sånn som gamle epler kjøpt i butikken, de som holder seg like pene måned etter måned, men som er råtne inni hvis man tar en bit. Nei, jeg skal bli liten og skrukkete, med like mange rynker som et gammelt økologisk eple.
.

tirsdag 18. februar 2014

180214: Ruby Tuesday

.



Ruby Tuesday er en bestemt dame. Det er ikke så viktig hvor hun kommer fra, det sier hun ingenting om, det viktige er at hun er en fri sjel, som fullt og helt bestemmer over seg selv. Hun tenker at det er viktig å ta tak i drømmene sine, og ikke utsette det som er viktig å gjøre...

Ruby Tuesday er omtrent like gammel som meg, og nå snakker jeg om sangen Ruby Tuesday, Rolling Stones sin, tekst og melodi er skrevet av Keith Richards i 1966.

I tillegg er Ruby Tuesday en restaurantkjede i USA, og en drink som består av gin, tranebærjuice og grenadine. Ja, for ikke å glemme forestillingen Sister Ruby Tuesday av performancekunstneren Kate Pendry. Men altså, Rolling Stones introduserte henne først.

Vi snakker om en allsidig dame her, og vi avslutter dagens damepresentasjon med et par linjer fra, ikke uventet, Ruby Tuseday:

Theres no time to lose, I heard her say
Catch your dreams before they slip away

(Denne dama er tidligere publisert 17.2.2009)
.

mandag 17. februar 2014

170214: Mandagsdame

.



Det er mandag, og for mange er det vanskelig å stå opp. Dagens dame har laget seg en kopp kruttsterk kaffe. Før hun snakker med noen, skal hun drikke den, og håpe at noe av mandagsmorgengrettenheten går bort. Hun skal i alle fall ikke ta telefonen før kroppen er fyllt opp med koffein - i tilfelle en eller annen stakkars intetanende telefonselger ringer henne, og kanskje skulle komme til å si "ha en fortsatt god dag".

Hvor lærer de egentlig at de skal si ha en fortsatt god dag, disse selgerne? Hvordan i all verden kan de vite om dagene er gode eller ikke? En ting er å ønske noen en god dag, men en fortsatt god dag?

Og nå tor jeg at jeg skal gå å fylle meg opp med koffein. Til randen.

Tidligere publisert 2.2. 2009
.

søndag 16. februar 2014

160214: Tukandame

.



Dagens dame bærer en fugl, en tukan. Jeg har laget en tukanbærerske tidligere, og kommer sikkert til å lage flere, om jeg snubler over passende bilder - jeg synes nemlig dette er en svært fascinerende fugl.

Særlig synes jeg fugler er fascinerende på bilder - i virkeligheten er jeg litt redd dem, jeg stoler ikke helt på at de har kontroll over flyvinga, og tenker at plutselig kan man stå der med et nebb i panna, og det gjør sikkert innmari vondt.

På tross av redselen min for fugler, presterte jeg å insistere på at familien skulle oppsøke en stor fuglepark en gang vi var på ferie i Belgia. Jeg var redd hele tida, utenom i det australske huset, der gikk de fleste fuglene på bakken. En annen gang skal jeg si noe om dag jeg var i fuglehuset i Jesperhus Blomsterpark, og skrekken tok litt overhånd, men det er jeg ikke helt klar for enda...

Kanskje de egentlig handler om angst, disse tegningene av damene som bærer fugler, og at det jeg driver med er en merkelig form for terapi... Hvis vi holder på den tanken, kan det bli mange rare tolkninger av hvem og hva jeg er etterhvert, når jeg ser på utklippene som ligger i kø, så jeg velger å tenke at tegning er tegning, og fugl er som et hvilket som helst annet objekt....



Denne damen er tidligere publisert 31.1.2009.
.

lørdag 15. februar 2014

150214: Lørdagsdame

.



- Nei, sier dama,
- Jeg skal ikke gifte meg med flaska, selv om det ser sånn ut.

- Jeg skal bare se den dypt inn i øynene, og kanskje våkne med et snev av anger i morgen en gang...
.

fredag 14. februar 2014

140214: Hjerterdame

.



I dag er det "Alle hjerters dag", eller Valentines Day, som de fleste sier på norsk. Dagen har ikke blitt feiret så mange år i Norge, men i England har den blitt feiret siden 1600-tallet. Innholdet i dagen går ut på å feire kjærlighet og romantikk, med god hjelp fra handelsstanden.

Så i dag skal alle hjerter glede seg, i alle fall hjertene til de som skal feire minnedagen over den kristne martyren Valentin, som ble steinet til døde i 273 fordi han ikke ville avsverge seg sin Gud, han som skrev et brev til sin kjæreste, og ba henne holde seg til Gud.

Det kan jo være, som de romantiske blant oss sikkert vil hevde, fordi han elsket henne så høyt, så høyt. Eller, den litt mer kyniske varianten: siden han ikke fikk henne, ville han ikke at noen andre skulle få henne heller.

Dagens dame har fått et hjerte i gave. Et digert et, tungt som bly, som hun sleper rundt på. Egentlig trengte hun ikke et sånt bevis på noe som helst, hun hadde klart seg i massevis med et lite kort, det hadde ikke trengt å komme på en bestemt dato en gang, kanskje på en mandag, en litt trist og mørk mandag. Det hadde det vært lettere å bære.

(Denne damen er tidligere publisert 14.2. 2009).
.

torsdag 13. februar 2014

130214: Dame med klementin

.



Dagens dame bærer en klementin. Hvis man først skal bære en diger frukt, velger hun i alle fall den som ser mest ut som solen. Hun tar den med seg ut i verden og skremmer snøen med det. - Se hva jeg har, roper dagens dame til snøen, jeg har en jukse-sol, men snart kommer den ekte sola og tar deg.

Snøen ligger der like rolig, selv om dagens dame tolker den til å vær hvit av skrekk. Snøen synes nemlig det er helt greit at sola kommer, det er ikke greit å være snø bestandig heller, den blir tråkka på, kjefta på og flytta hit og dit.

Damen bærer rundt på solfrukten sin ganske lenge, før hun velger å spise den. Og når hun tenker på at hun spiser en liten sol, kjennes det straks litt varmere ut....

(Denne damen ble også publisert 28.2. 2010)
.

onsdag 12. februar 2014

120214: Dagens dame tar en pause

.



- Dette er en pausedag, sier dagens dame. I dag gjør hun ingenting. Hun bærer ikke, hun leser ikke, hun leker ikke med maten.

Hun lar bare dagen gå, og tenker at hun heller får komme sterkere tilbake en annen dag.
.

tirsdag 11. februar 2014

110214: Dame med badering

.



- Gjev eg var i eit varmare land, nynner dagens dame, hun er lei av vinter.

Hun drømmer om å kunne gå barbeint i sanda, lese bok i skyggen, og til og med jordbær med litt sand på kan hun tenke seg nå.

Hun vet at den snart kommer, våren, altså, men hun er utålmodig og vintersliten.

- Det er nok nå. Jeg vil bade, slår hun fast, mens hun lengter etter lange, lyse sommerkvelder.
.

mandag 10. februar 2014

100214: Dame med lås

.



Dagens dame tenker at en lås kan være viktig å ha av og til. Noen ganger er det ting som må passes så godt på at det må låses inne.

- Men ofte låser vi inn de gale tingene, og veldig ofte deler vi ikke nok. Og noen ganger går vi helt i lås selv, sier damen.

Det tenker hun litt på, at det noen ganger er viktig å åpne mer opp. Selv om hun fortsatt mener at noe må låses inn, og kanskje noen, også.

- Men ikke alle er tyver. Ikke alle tar ting fra oss selv om vi ikke låser dem inn, fortsette hun.

Og akkurat det tenker hun litt på, også. Og hun tenker at hun skal kvitte seg med en lås eller to, og bare beholde de aller, aller viktigste. Sånn at hun ikke går helt i lås, hun også.
.

søndag 9. februar 2014

090214: Dame med garn

.



- Nei, jeg strikker ikke noe spesielt, jeg bare strikker, sier dagens dame.

Pinnene klirrer, og maskene skifter fra pinne til pinne i rasende fart.

Og det er helt sant at man ikke trenger å strikke noe spesielt bestandig. Noen ganger er det nok å bare ha et strikketøy i hendene. Det gir ro og hvile til damer som ellers ikke er så flinke til å slappe av.

Og hvem vet, kanskje det blir noe av det rare uformelige strikketøyet som vokser i damens hender. En eller annen gang. Et eller annet sted.
.

lørdag 8. februar 2014

080214: Dame med croissant

.



- Å, feriefrokost, sier dagens dame, hun våkner litt seinere enn hun pleier til lukten av varme croissanter.

Og hun tenker at dager som dette, de som starter med en lang og god frokost, bare må bli bra.

Og hun tenker at hun jammen skal bli flinkere til å lage ferie gjennom hele året. Noen ganger skal det nemlig ikke mer enn en croissant til.
.

fredag 7. februar 2014

070214: Dame med chili

.



- Noen ganger er det greit med litt ekstra krydder i tilværelsen, det setter en spiss på det hele, sier dagens dame. Hun bærer chili.

Men som alltid handler det om å finne balansen. For mye av det gode kan føre til både svie og tårer i øynene.

- Det gjelder å holde det hele passe hot, sier hun,
og krydrer maten og helgen sånn akkurat passe.
.

torsdag 6. februar 2014

060214: En fuktig helg for damen

.



- Jeg planlegger å holde jevn promille gjennom hele langhelgen, sier dagens dame, hun bærer et lite glass.

Hun har ikke planer om å drikke mye, men heller ofte.

- En liten snaps til frokost, og kanskje et glass vin på formiddagen, fortsetter hun,
- Og kanskje et glass vin på kvelden, også.

Og skulle hun komme til å drikke mer, er hun skodd for det, også, med støvler på beina er det ingen krise om det hele skulle bli mer fuktig enn hun i utgangspunktet har tenkt seg.
.
 

onsdag 5. februar 2014

050214: Dagens dame kobler seg fra verden

.



- Jeg stenger verden ute, sier dagens dame,
- Jeg tar en liten ferie, og i noen få dager velger jeg all lyd selv.

Hun velger seg bort fra mas og kakling, og sender avslappende musikk rett inn i hodet. Og hun tenker at det er godt å kunne melde seg av verden av og til, og bare sove, lese og slappe av.

Andunger og andre kaklehøns får gjøre som de vil, damen er lykkelig forskånet fra hva de nå måtte bry seg med. For nå tar hun fri. Fra hverdagen og verden.
.


tirsdag 4. februar 2014

040214: Dame med vårløk

.



- Det blir liksom litt kortere tid til at vinteren tar slutt når man spiser noe med vår i navnet, sier damen, hun bærer på en vårløk.

Ute er det fortsatt vinter, men inne på damens kjøkken er det vår i dag, eller i alle fall vårløk.

- Kanskje vi burde hatt mer mat med vår i navnet sitt, sier damen,
- Til jul har all mat julenavn, og om sommeren kan man spise sommerkoteletter.

- Jeg vil ha mer vår, sukker hun,
og kikker ut på vinteren som fortsatt biter seg fast.

Men hun vet at det går fort nå, fort til det blir lysere og varmere. Og når våren først kommer, vet hun at hun ikke trenger mat med vår i seg likevel. Da holder det med luktene, lydene og lyset for å bli mett.
.

mandag 3. februar 2014

030214: Dame med skap

.



- Nei, jeg skal ikke verken ut eller inn av noe skap, sier dagens dame,
- Jeg vet bare ikke helt hvor skapet skal stå.

Og det er ikke alltid så greit å vite akkurat det, men noen ganger må det litt ommøblering til.

- Og da må man bære, sier damen,
- Man må bære på skap som man ikke vet hvor skal stå, og hyller man ikke er sikker på om er de rette.

Hun sleper og bærer, og selv om hun kjenner det i ryggen, gir hun seg ikke. For som alle voksne damer vet - noen ganger må det litt ommøblering til.
.

søndag 2. februar 2014

020214: Dame med avokado

.



- Jeg tenkte jeg skulle gro en avokado, sier dagens dame,
- Det er vinter, og jeg trenger at noe vokser i vinduskarmen min.

Nå vet hun at det å få en avokado til å spire ikke er gjort på en-to-tre. Ikke at det er vanskelig, men det er tidkrevende.

- Men hallo, jeg har tid nok, fortsetter hun,
- Og det verste som kan skje, er at jeg glemmer å passe på steinen.

Hun setter steinen med enden ned i et lite glass med vann, og tenker at skulle hun glemme den, er det i alle fall nok av andre avokadosteiner i verden.

Så gjør damen noe hun sjelden gjør, hun smører seg med tålmodighet, og venter på at det skal dukke opp en spire.
.

lørdag 1. februar 2014

010214: Dame med brokkoli, igjen

.



Dagens dame bærer en brokkoli. Det gjør hun ganske ofte. Hun synes brokkoli er fint for sånne som liker å leke med maten, sånne som hun selv, som synes at brokkoli minner om små trær. Hun spiser seg fram i skogen når brokkoli står på menyen.

- Men det finnes andre gode grønnsaker, også. Blomkål passer fint for den som vil leke hjernekirurg, for eksempel, sier damen.

Men damen driver oftere med skogsarbeid enn kirurgi ved middagsbordet.

- Når jeg ber mannen min kjøpe en grønnsak på veien hjem, tar han det bokstavlig. Han kjøper en grønn sak, og det er brokkoli, sukker hun.

Så lyser hun opp. Siden hun liker brokkoli, gjør det ikke noe å spise det ofte.

Og til alle som sier æsj til brokkoli - det er ikke sikkert at brokkolien liker dere, heller.
.