fredag 31. oktober 2014

311014: Dagens dame skremmer unger

.



Det er halloween, en dag dagens dame feirer på sin egen måte. Hun egen kjole og eget hår for anledningen, brennevinsflaska er ny, bare katten er den samme gamle.

Tidligere pleide dagens dame å gå på dørene for å tigge godteri på Halloween. -Knask eller knep, sa hun, og fylte den lille boksen sin med seigmenn og sjokolade.

Nå gjør hun det på en annen måte. Hun sitter klar ved døra, og når det ringer på, hopper hun fram og stiller seg sånn at de som står der ikke kan flykte. -Digg eller deng, hyler damen. Det er ikke lite godteri hun får på den måten. OK - de samme ungene kommer ikke igjen året etter, men det gjør jammen ikke dagens dame heller - hun sitter bak en ny dør hvert eneste år. Siden hun startet sin alternative halloween-feiring, har hun fått mye mer godteri.

Og kanskje, hvis hun gidder, går hun en liten tur ut seint på kvelden. Ikke for å får mer godteri, det trenger hun ikke. Nei, bare en liten tur ut for å skremme unger.

Gjenbruk fra 31.10.2009.
.

torsdag 30. oktober 2014

301014: Dame med gresskar

.



Dagens dame bærer et gresskar. Hun synes det er et fint gresskar, og et passe stort gresskar. Det er i alle fall ikke et monstergresskar som er alt for tungt å bære alene for en dame.

Hun bærer det med seg fordi hun skal gjemme det. Hun gjemmer det sånn at ingen faller for fristelsen til å begynne å skjære i det, og lage en lykt, for eksempel. Damens gresskar skal ikke bli lykt - det skal bli suppe.

Damen liker gresskar. Særlig i suppe. Og så liker hun det som ord. Når hun sier gresskar mange ganger etterhverandre, synes hun det høres ut som noe annet enn selv, og i alle fall ikke noe som kan spises.

Hun skynder seg å gjemme gresskaret sitt, og håper at stedet hun legger det ikke er så lurt at hun ikke finner gresskaret igjen før det når en alder som ikke egner seg for suppe. Men skitt, au, da har hun i alle fall det fine ordet tilbake.....

gjenbruk fra 30.10. 2009.


onsdag 29. oktober 2014

291014: Dame med sta hund

.




-Ok, sier dagens dame, den er kanskje ikke så stor og tung, hunden min. Ikke til vanlig, i alle fall, til vanlig er han en mellomstor hund som er ganske grei. Men noen ganger, som i dag, kjennes han ut som en kjempediger, blytung hund. Alt som nekter å gå hjem selv, kjennes forresten kjempdigert og blytungt ut, enten det er ganske små hunder eller ganske små mennesker.

Så der står de, dagen dame og hennes hund. Det vil si, hunden står ikke, han ligger. Damen har også lyst til å legge seg ned, men det er kaldt på bakken og hun tenker på blærekatarren. Tung hund og blærekatarr samtidig er litt for mye for henne, så hun står der, og venter.

Og hvis hunden er mindre sta enn en gjennomsnittlig treåring, kommer de seg kanskje hjem på egne ben i løpet av dagen. Hvis hunden er sta, kommer han hjem ved hjelp av damens ben. Og damen tenker at neste gang hun skal ut å gå med hund, skal hun ha med seg både sitteunderlag, bok og termos....

gjenbruk fra 15.10. 2010
.

tirsdag 28. oktober 2014

281014: Dame med våpen

.



-Av og til blir jeg innmari forbanna, sier dagens dame, over hvordan sinte damer blir redusert til en slags tikkende hormonbomber som ikke helt vet hva de gjør. Det må jo for helvete være lov å være forbanna selv om man er utstyrt med eggstokker.

Sinte damer har ofte grunn til å være sinte. De er sinte fordi skoler legges ned og arbeid ikke verdsettes. De er sinte på forurenserne og krigerne, og på de som alltid vet alt best. De er sinte, og det vil de ha lov til å være uten at det må lages en hormonforklaring om hvorfor det er sånn. Damers argumenter blir lett avfeiet som føleri, fordi de er premenstruelle, postmenstruelle, gravide, ammende, eller ingen av delene, da er de i overgangsalderen, og spesielt ustabile og farlige. Etter det er de gamle, og det gamle damer sier, teller ikke uansett.

Dagens dame tenker at neste gang hun hører hormonargumentet skal hun bruke våpen. Hun skal skyte et skremmeskudd i lufta, og hjelper ikke det, tyr hun til tampongvåpenet. Den som har en tampong i halsen, kommer neppe til å si hormon eller premenstruell med det første, tenker hun, i alle fall ikke om han vet sitt eget beste. Og forøvrig, mumler hun for seg selv, er jeg nesten helt sikker på at føleriet sitter i ballene.....

Denne damen er gjenbruk fra 28.10. 2009.
.

mandag 27. oktober 2014

271014: Dame med sitron

.


Dagens dame er kjempeforkjøla. Hun snufser og nyser, har vondt i ledda, og er febervarm og kald om hverandre. Hun hoder seg mest i senga, men dukker opp for å snappe litt luft av og til. Samtidig drikker hun litt te, ser i avisa, og synes synd på seg selv.

Og hun bærer en sitron. En kjempestor sitron, bærer hun, med massevis av c-vitaminer, og like sur som dama selv er akkurat nå, over å være syk når det ikke passer. Men i motsetning til hos sitrona, kommer damens surhet til å gå over når feberen gir seg. Det får vi i alle fall håpe.

Denne dama er gjenbruk fra 27.10. 2009.
.

søndag 26. oktober 2014

261014: Dagens dame koker suppe

.



- Jeg koker ikke akkurat suppe på en spiker, men det er ikke langt unna, sier dagens dame.

På kjøkkenet putrer det i gryta, og lukten av høst og søndag sprer seg i huset.

- I stedet for en spiker tok jeg en knoke, fortsetter damen,
- Så kasta jeg oppi løk og gulrøtter. En litt slapp persillerot fikk også være med. Og erter. Mange erter.

Og mer skal det ikke til før damen har mat til mange. Jo, litt krydder og litt brød må selvfølgelig få være med, det sier seg selv.

Og lett er det. Bare man har god tid, og knoke i stedet for spiker.
.

lørdag 25. oktober 2014

251014: Dagens dame går på kafé

.



- Noen ganger er det hyggelig å drikke kaffe fra en annen kopp enn det jeg har hjemme, sier dagens dame.
- En kopp som ikke jeg trenger å sette inn i oppvaskmaskinen selv, eller rydde på plass.

- Og noen ganger er det fint å spise kaker noen andre har bakt, fortsetter hun.
Så tenker hun seg om, og ler litt for seg selv: Om damen spiser kake, er det alltid noen andre som har bakt.

- Jeg lurer på om jeg skal spise kake jeg selv har bakt en gang, sier damen,
- Jeg pleide å være god til å bake rullekake.

Men det er så lenge siden at hun nesten ikke husker det. Så hun tar ikke sjansen. Ikke i dag, i alle fall. I dag drikker hun kaffe fra en annen kopp enn hun pleier, og hun spiser kake noen andre har bakt.
.

fredag 24. oktober 2014

241014: Dame med traner av papir

.


Det er FN-dag. Da dagens dame var jente som gikk på barneskolen, markerte de ofte FN-dagen med salg av ting de hadde laget på skolen, serviettringer av bast, strikka ugler og smørefjøler der det sto brent inn "Smør her - ikke skjær". At uglene var litt alternative i formen, at dorullkjernen var synlig gjennom bastviklingen på serviettringene og at man kunne på flis om man løfta på fjøla, gjorde ikke så mye. Det var tanken som var viktig, og pengene man samlet inn til de fattige i Afrika. På FN-dagen sang de "Noen barn er brune som et nystekt brød", og de sang om hottentotten Hoa.

Noen ganger bakte de proteinkjeks, også i forbindelse med FN-dagen. Da syntes de ekstra synd på barna i Afrika, som både var fattige og måtte spise de vonde kjeksene. Jeg vet ikke hvordan de markerer FN-dagen på skolene nå, om de i det hele tatt gjør det, men dagens dame gjør det i alle fall. Hun baker ikke, hun bretter. Hun lager origami-traner, for det synes hun passer godt på en sånn dag. Forresten er det ikke bare origami hun driver med, men kirigami - hun bretter figurer. Dagens dame er inspirert av fortellingen om , her hentet fra wikipedia:

Det finst ein japansk legende som seier at viss ein bretter tusen traner skal ein kunne få ynskje seg kva som helst.
Origamitranen, orizuru(折鶴) vart eit fredsysmbol, både grunna legenden og grunna den unge jenta Sadako Sasaki, som vart utsatt for stråling frå Hiroshimabomben då ho var spedbarn. Som tolvåring med dødeleg leukemi fekk ho høyre om legenden om orizurutranene, og ho byrja brette tusen tranar, slik at ho kunne verte frisk. Ho døydde etter å ha bretta 644, og klassekameratane bretta dei resterande 454 tranene, og Sadako vart gravlagd med ein krans med tusen orizuruar (senbazuru på japansk). Klassekameratane og venene hennar bygde ein statue i granitt i Fredsparken i Hiroshima. Han syner Sadako som ein ung jente som står med armane slått ut, og med ei trane i handa. Kvart år leggjast tusenvis av senbazuruar på statuen.

FN-dagen er ikke en dag som har en fastlagt markering, ikke i Norge.
I Sverige, Finland og Danmark er den flaggdag. Dagens dame heiser ikke flagget, men en liten trane eller to sender hun til værs, i anledning dagen.


Denne dama er gjenbruk fra 24.10. 2009.
.

torsdag 23. oktober 2014

231014: Dame med rød telefon

.

.


Hun har litt å ordne med, dagens dame. Nå er ikke det så uvanlig, akkurat, at damer ordner ting. Når dagens dame skal ordne, bruker hun telefonen mye. Når hun virkelig skal ha orden i sakene, bruker hun den røde telefonen, den som sitter fast i veggen, den som bare er mobil på den måten at den kan bæres.

Når hun bruker telefonen som sitter fast, sitter damen ned. Hun organiserer bedre når hun ikke går rundt og gjør andre ting samtidig. Dagens dame tenker at hun jammen skal bruke den røde telefonen litt oftere, den som sitter fast, og som man nesten glemmer at finnes, fordi man blir så vant til at telefon er noe som ligger i lomma. Eller på nattbordet. Eller hvor man nå måtte befinnne seg.

Det er godt med ting som sitter fast av og til, tenker damen, bare det ikke sitter så fast at det ikke er til å rikke. Som for eksempel enkelte politikere. Men så er de heller ikke mobile på den måten at de lett kan bæres.....
 
Denne dama er gjenbruk fra 17. 10. 2009.
.

onsdag 22. oktober 2014

221014: Rosa dame i oktober

.


Dagens dame har på seg en rosa sløyfe. Det er mange damer som har en rosa sløyfe festa til kroppen i oktober. Det er mange damer som har det ellers i året også. Som så mange andre ting som er rosa og festes til damer, kommer også den rosa sløyfa fra Amerika, men dette er en god rosa ting, og ikke jålete og overflatisk i det hele tatt. Aksjonens mål er å spre kunnskap om brystkreft og å samle inn penger til brystkreftforskning.

Norge har hatt rosa sløyfe-aksjoner i mange år. Hvert år rammes 3000 norske kvinner av brystkreft, og dagens dame synes det er et viktig fokus Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererete setter på saken. Hun oppforderer alle damer og menn til å være litt rosa i oktober.

Og det er slettes ikke nødvendig å markere så stort som dagens dame - en liten sløyfe er minst like fin som en stor.

Denne dama er gjenbruk fra 21.10. 2009.
.

tirsdag 21. oktober 2014

211014: Dame med jordskokk

.



Den som har jordskokk i hagen, er heldig. Denne grønnsaken kan høstes helt fram til man ikke klarer å grave lenger, eller ikke gidder mer. Og den klarer seg selv, høy og flott med gule blomster over jorda, og med spiselige knoller under jorda.

Dagens dame skal woke jordskokken sin sammen med andre grønnsaker. Hun synes den på en måte kan minne litt om vannkastanjer, men aller mest minner den om seg selv. En annen dag kanskje hun skal lage suppe av den. Eller mos. Eller fløtegratinere den. Akkurat som poteta vokser den under jorda, og akkurat som poteta har den mange bruksomsråder. Sånn sett likner på hverandre, både damen, poteta og jordskokken. Bortsett fra at damen har det best over bakken.

(Denne dama er gjenbruk fra 22.10.2009)
.

mandag 20. oktober 2014

201014: Dagens dame møter en ny uke

.



- Det er mørkt ute, og mandagene kommer alt for brått på, klager dagens dame.

Bortsett fra at det er mørkt, og at uka begynner brått, kunne damen klaga på været, på TV-programmene, på bensinprisene og på utvalget i butikkene. Hun kunne klaget på mye mer, også, nesten hva som helst, faktisk.

Men det gidder hun ikke. Når hun tenker seg om, gidder hun ikke å klage på at det er mørkt ute, heller, eller at uka kommer brått. Det er nemlig ikke verre enn at det lar seg løse med en kopp kaffe to kopper kaffe. Og noe mykt å klemme på.
.

søndag 19. oktober 2014

191014: Dagens dame tenker på vann

.



- I dag tenker jeg på vann, sier dagens dame.

Hun tenker på hvor viktig det er med rent vann, og hvordan vi som bor i Norge tar det som en selvfølge at vi kan drikke godt og rent vann rett fra springen.
Videre tenker hun at vi er heldige, vi har vann vi kan vaske oss i, så mye av det har vi at vi ikke tenker på å spare på det, en gang.

Så tenker hun på alle dem som må gå langt, langt, for å hente  drikkevann. Og hun tenker på hvordan vannet både er livsviktig og livreddende og samtidig kan være med på å spre sykdommer om det ikke er rent.

Og hun tenker at i dag kan hun gjøre en forskjell. Hun kan åpne døra når bøssebærerne kommer, og hun kan være med på å gi vann til verden. Hun har kontantene på plass, hvis ikke hadde hun måttet oppsøkt en minibank, for når de flinke frivillige bøssebærerne banker på, skal de møtes både med smil og penger.

Hun oppfordrer alle andre damer, og menn, til å gjøre det samme.

- Og hallo, hvis du ikke støtter TV-aksjonen, kan du være hyggelig når du sier nei. Du trenger ikke å smelle døra i ansiktet på noen, eller lire av deg noe gørr. Hold det inni deg, og vis folkeskikk, formaner damen.

 Så skjenker hun seg et stort glass vann, rett fra springen, mens hun venter på at noen skal ringe på døra.
.

lørdag 18. oktober 2014

181014: Dagens dame klør

.


- Noen ganger skulle jeg ønske jeg hadde en stor klo, sier dagens dame,
- Det hadde vært praktisk på mer enn en måte.

For eksempel kunne hun brukt kloa til å plukke søppel med, det er bedre med klo enn hender, tenker hun, i alle fall om kloa har skall på, og om damen først hadde hatt en klo, skulle den selvfølgelig hatt skall på.

Så kunne hun brukt kloa til å vifte bort de som maser. Å vise kloa høres litt mindre uhøflig ut enn å vise fingeren, synes hun.

- Men aller mest skulle jeg brukt kloa til å klø meg på ryggen, sier damen,
- På de vanskelige stedene man nesten må rive av seg armen for å nå fram til.

Hun vrir seg litt mot stolen, så det er lett å se at hun kunne trengt den kloa akkurat i dette minutt.
Så smiler hun, og kommer på at hun har en mann, og det er minst like bra som klo...
.

fredag 17. oktober 2014

171014: Dame med husmus

.



- De lever godt, musene i mitt hus, sier dagens dame,
- I alle fall høres det sånn ut.

Hver høst flytter det mus inn i damens gamle hus. De er ikke særlig kloke, musene, tenker damen. Hadde de vært det, hadde de listet seg rundt, og ventet til damen hadde lagt seg for kvelden før de kraslet rundt i veggene.

Damen sitter på arbeidsrommet sitt og hører små, løpende føtter i taket. De høres forresten ganske store ut. Og det er de sikkert. At musene i damens hus lever godt, fikk hun bevis på da hun tok et særdeles frekt eksemplar av arten på fersk gjerning i kattematskåla forleden natt.

- Nå er det nok, sier damen,
- Nå skal fellene fram.

Og hun tenker at dersom musene vil feire jul igjen, burde de finne et annet sted å gjøre det enn i hennes hus.
.

torsdag 16. oktober 2014

161014: Ballongdame

.



Dagens dame har en bukett med ballonger. Ikke så mange at de kan løfte en hel dame, men nok til at hun ikke helt vet hva hun skal gjøre med dem. Derfor står hun der, med ballongene sine, og sier ingenting, eller utveksler en og annen meningsløshet, om fine ballonger, og hva de egentlig betyr.

Herregud, tenker damen, en ballong er jo bare en ballong, og det er jo mer enn nok. Men alltid er det en og annen som skal snakke om ballongenes vesen, hva de signaliserer, om de er struttende av luft eller triste og slappe.

Bruk øynene, sier damen, og ikke be meg om å si noe om ballongene. Hun vil heller snakke om viktige ting, om isbjørnbestanden, for eksempel. Er det lett eller vanskelig å være isbjørn, tro, og hvor mange ballonger må til for å løfte en isbjørn? Det lurer hun på, dagens dame.

(Denne dama er gjenbruk fra 1.10. 2009)
.

onsdag 15. oktober 2014

151014: Dagens dame er opptatt av pupper

.



Oktober er rosa. Det er dages dame også. Ikke bare har hun rosa sløyfe i håret, hun har rosa kjole og rosa sko, også. Og hun går tur med den lille rosa hesten sin. Det vil vel ikke overraske noen at hun helt innerst har rosa undertøy, også.

Det kan ikke gjentas for mange ganger at oktober er rosa - rosa for å sette fokus på brystkreft som rammer så mange hvert år, og fokus må til både for å spre kunnskap om sykdommen og for å samle inn penger til forskning.

Dagens dame er opptatt av pupper. -Hvor mange bryster må man ha for å være en ordentlig dame?, lurer dagens dame på. Svaret er selvfølgelig ingen. Personligheten sitter ikke i puppene, selv om man som mediekonsument av og til kan få inntrykk av det. Man kan selvfølgelig være en ekte dame om man har en pupp, to, eller ingen, fortsetter damen, men det må jo være et mål at forskningen kommer så langt at man kan bli frisk selv om man får en alvorlig sykdom.

Hvor mange pupper dagens dame har under kjolen, det sier hun ingenting om. Det eneste hun røper, er at det er færre enn tre....

(Denne dama er gjenbruk fra 29.10.2009)
.


tirsdag 14. oktober 2014

141014: Taco på tirsdag

.



Det var en tid dag fredager i damens hun var synonymt med taco. OK, det var ikke bare taco - noen ganger kunne det være pizza. Eller hamburgere, en sjelden gang. Men stort sett hang ordene fredag og taco sammen.

Matvalget var et krav fra de små menneskene i damens hus, de som veldig fort ble store. Uke etter uke ba de om taco. Damen var så lei, at hun sverget på at hun aldri i sitt liv skulle spise en taco mer etter at den siste ungen hadde flyttet ut.

Det løftet holdt hun ganske lenge. Helt til hun plutselig en dag sto i matbutikken og så at i hun helt uten å tenke over det hadde fylt handlevogna med tacogreier. Uten at en eneste ungdom var i huset.

Og hun tenker at taco jammen er greit av og til, likevel. Og hun tenker at hun nok skal spise taco av og til, på tross av løftet hun en gang ga. Det finnes tross alt verre prinsipper å bryte. Og dermed blir det taco hos damen. Men aldri, aldri, på en fredag.
.

mandag 13. oktober 2014

131014: Dame med kalkulator

.



- Det er så mange tall i verden, sier dagens dame,
- Så mange at det er umulig å holde styr på dem med bare hodet.

Derfor har hun kalkulator, i tilfelle noen av tallene skulle finne på å slå seg sammen, eller om andre tall skulle dra sin vei.

- Skulle de gjøre større sprell enn som så, overlater jeg det å holde styr på dem til andre, sier damen,
- Jeg er mer av bokstavtypen enn av talltypen.

Og dermed begynner hun en annen lek med kalkulatoren, og er plutselig ivrig opptatt av å finne ut hvor mange ord hun egentlig klarer å skrive med tall.
.

søndag 12. oktober 2014

121014: Dame med brød

.



- Noen ganger er det enkle det beste, sier dagens dame.

Hun skjærer en skive brød, så nytt at hun fortsatt kjenner varmen fra ovnen når hun stryker over skorpa.

Og hun tenker at brødet ikke er fienden, brødet, som har redda så mange fra å sulte i tidligere tider. Brødet er en venn, men som alle andre vennskap trenger man ikke å overdrive, heller. Det å fly ned dørene hos hverandre er unødvendig når det handler om ekte vennskap. Da kan man ha langvarige pauser, men man vet at den andre er der når det trengs, og når man møtes igjen er det som om man aldri var fra hverandre.

- I dag, sier damen,
- I dag er jeg sammen med min gode venn brødet. Vi møtes over en kaffe, og vi gleder oss over brunosten, enda en venn vi ikke ser så ofte.

Og mens damen koser seg med et virkelig damemåltid, tenker hun igjen at det enkle er ofte det beste.
.

lørdag 11. oktober 2014

111014: Dagens dame tenker på sommer

.



- OK, sier damen,
- I dag har jeg brukt store deler av dagen til å tenke på sommer. Jeg har tenkt på å bade, på å spise jordbær, og på å sitte under et tre og lese ei bok.

- Da jeg hadde gjordt det, altså tenkt på sommer, tenkte jeg litt på jul. Jeg tenkte litt på julepynt, og så lurte jeg litt på om jeg skal bake når den tid kommer. Og jeg tenkte på de lange dagene i jula, med pysj på til langt ut på dagen, og nye bøker som bare venter på å bli lest, fortsetter hun.

Så kommer damen på at hun har brukt dagen på å tenke på noe som ikke er. Ikke akkurat nå, i alle fall. For ikke er det sommer, og ikke er det jul. Det er høst. Og damen tenker at morgendagen, den skal hun vie til høsten. Hun skal riktignok ikke bruke en eneste kalori på å tenke på den. Hun skal rett og slett tilbringe dagen ute med å føle høsten på kroppen. Akkurat her. Akkurat nå.
.

fredag 10. oktober 2014

101014: Dame med solbriller

.



- Flaks at jeg ikke har rydda bort solbrillene, sier dagens dame.

Plutselig ble det litt vanskelig å fokusere i det sterke lyset. Solbrillene gjør at damen orker å holde øynene åpne litt til. Og hun tenker at hun ikke må verken rydde bort eller rote bort solbrillene i løpet av kvelden, siden hun tenker at hun skal bruke de i morra også.

- Jeg tenker det er best at jeg sover med de på, sier damen,
så kommer det ikke særlig mer fra den kanten i dag. Og det er kanskje like bra.
.

torsdag 9. oktober 2014

091014: Dame med piller

.



- Det finnes ikke piller mot møkkete vann, men det finnes piller mot ganske mye annet, sier dagens dame.

Og hun tenker at det er bra. Det er bra at vi lever i et samfunn der ting kan kureres og repareres. Det er ikke bra om vi spiser piller i stedet for å snakke med hverandre. Men ikke alt kan snakkes bort. Ikke feber, og ikke sånt som er inni hodene våre, heller.

- Det er lett å si at folk skal finne andre løsninger enn piller, i alle fall om vi snakker om andre ting enn pest og kolera. Sånt som gjør at det er vanskelig inni oss bør vi bite i oss, er det mange som sier. Eller finne på noe annet. Løpe for eksempel, for å bli slitne og tenke på andre ting, fortsetter damen.

Det er dagens dame uenig i. Hun tenker at vi biter så mye i oss at vi noen ganger nesten spiser opp oss selv, og bare lar en bitteliten bit være tilbake. Ikke tror hun det går an å løpe fra seg selv, heller. Før eller seinere blir man tatt igjen.

- Vi må snakke, sier damen, om det som er vondt og leit og vanskelig.
- Men noen ganger må det piller til. Og vi skal ikke disse de som er syke og trenger hjelp fra medisiner, enten de har pest, kolera, eller vondt på innsiden av hodet.
.

onsdag 8. oktober 2014

081014: Førstehjelpsdame med kjølebag

.



- Hjelpen er nær, sier dagens dame,
hun kommer med en kjølebag full av livsnødvendige ting.

Nei, det er ikke nye nyrer. Det er is. Skikkelig god trøsteis, er det, sånn som skal spises rett ut av bøtta uten å deles med noen. Sånn at det som er diffust slitsomt og leit blir konkret slitsomt og leit, når magen protesterer på å ha fått for mye is.

Og se, sånt gjør en ekte god venn. Sørger for at det vonde blir til noe konkret og håndgripelig. Som går over dagen etter.
.

tirsdag 7. oktober 2014

071014: Dagens dame kjemper mot klokka

.



- I dag er vi uvenner, klokka mi og jeg, sier dagens dame.

Så kommer hun på at det nok er tida hun er uvenner med, siden hun strengt tatt ikke har noen klokke.

Uvenner er de, i alle fall.

Det starta med at damen prøvde å stoppe tida da telefonalarmen sa at det var morgen. Det gikk selvfølgelig ikke, selv om hun prøvde å kvele telefonen med puta.

Helt siden da har tida hevna seg. Hun har kommet for seint til flere avtaler, glemt at hun skulle se noe på TV, og hun kjemper for å nå en viktig deadline.

- Kjære tid, sier damen,
- Kan vi ikke bli venner igjen? Det er så slitsomt å ha det sånn.

Og hun tenker at det er slitsomt for tida også, som hele tida må snuble bein av damen. Det er bedre om de hviler seg litt, både tida og hun selv.
Så kan de starte på ny frisk i morgen.
.

mandag 6. oktober 2014

061014: Dame med jordklode

.



- Kanskje, sier dagens dame,
- Kanskje, hvis vi tar ett tak alle sammen, og trøster og bærer denne fantastiske jordkloden vår litt, da kanskje den får det litt bedre.

- Og alle vet at når jordkloden vår får det bedre, får vi det bedre, akkurat som når vi har et sykt barn, eller en syk mann som plutselig blir bedre. Da blir det lettere å puste med en eneste gang, fortsetter damen.

Og hun tenker at hun har lyst til å klappe litt på jorda, og trøste den.

- Egentlig vil jeg legge et teppe over, og hviske at det nok går bra, sier damen,
- Men jeg tror mer på bæring enn på hvisking og tepper.

Og hun holder seg godt fast i jorda, og håper at riktig mange andre gjør det samme.
.

051014: En av de grå dagene...

.

.

lørdag 4. oktober 2014

041014: Dame med vin

.



- I dag vil jeg gjerne utbringe en skål, sier dagens dame,
og for anledningen har hun med seg en flaske vin.

I dag er hun raus når hun skåler. Hun skåler for damer som har bursdag og for damer som har hatt bursdag. Og siden hun er i gang, tar hun jammen en liten skål for damer som skal ha bursdag, også. og hun oppfordrer alle andre damer til å gjøre det samme.
.

fredag 3. oktober 2014

031014: Dame med støvsuger

.



- OK, sier damen,
- Jeg liker det ikke, men noen ganger må jeg bare være sammen med støvsugeren min.

Egentlig liker hun bedre å være sammen med hybelkaninene enn snabeldyret som kikker i alle kroker og som bråker når han spiser. Men noen ganger må det til. Støvsugeren er som en litt slitsom gjest, litt påtrengende og masete.

- Jeg byr ham på en liten dram, sier damen,
- Men som vanlig takker han nei. Han vil heller spise sånt han finner på bakken.

Damen skåler med seg selv, og tenker at heldigvis varer støvsugerbesøkene ikke så alt for lenge.
.

onsdag 1. oktober 2014

011014: Dame med plaster

.



- Noen ganger må det plastres, sier dagens dame,
- Noen sår er bare små risp i huden som klarer seg selv, men noen ganger er sårene dypere og må dekkes til for å heles. I alle fall hvis man skal unngå at skitt og grus setter seg fast og gjør det mye verre.

Damen tenker at de fleste nok trenger plaster av og til, akkurat som vi trenger krykker. Men akkurat som det er viktig å kaste krykkene etter en stund, for ikke å glemme hvordan det er å gå, er det viktig å ikke ha på plaster hele tiden.

- Sår trenger luft og lys, sier damen,
- Og når de er i ferd med å leges ser de ikke så ille ut lenger. Hvis vi ikke tar av plasteret, tror vi kanskje at det er like ille hele tida.

Og hun tenker at hun har et plaster eller to som må bort. Og da må hun velge. Hun må velge om hun skal dra det sakte av, og kjenne at det sakte, men sikkert, løsner fra huden, med en grøssende, og kanskje langvarig smerte. Eller hun kan rive det av, hardt og brutalt i en eneste bevegelse.

- Uansett, vondt gjør det, sier damen, og hun gruer litt. Hun vet ikke helt hvilken metode hun velger, og hun er litt redd for å se hva som er under plasteret.

- Men jeg gjør det bare, sier hun, og grøsser.
- Og er det for ille, går det faktisk an å sette på et splitter nytt plaster, med nytt lim og rene kanter.