fredag 30. september 2011

300911: Dame med skilpadde og hjelm

.


 
- I dag er jeg en skilpadde, sier dagens dame, i alle fall delvis.

Hun er jo ikke skilpadde i virkeligheten, da, men hun ønsker at hun var det.

- Skilpadder har hjelm hele tida, de vet at det er farlig der ute, sier damen, og om det blir for ille, trekker de hodet inn i skallet sitt, og vips! Verden er borte.

I dag har damen hjelm. Hun tenker at da gjør det ikke så mye om hun får noe hardt i hodet. Og om noen synes at hun er dum og treg, kan hun bare flykte inn i skallet sitt. Akkurat som skilpadda.

Og når hun gløtter fram igjen, er verden forhåpentligvis trygg og god. Bare hun ikke møter farlige mennesker som har lyst på skilpaddesuppe....
.

torsdag 29. september 2011

290911: Dame med mus i handa

.



- Det er bedre med en mus i handa, enn ti i kjøkkenskapet, det er sikkert og visst, sier dagens dame. Hun har et godt grep om musa si.

Noen synes nok at dagens dame bruker for mye tid sammen med musa si, og at det ikke passer seg å drive på sånn, i hennes alder. Det å bruke musa så mye, burde vært forbeholdt de som er yngre, mener noen. Det bryr ikke vår dame seg om. Hun bruker musa så mye hun bare vil. Hun blogger, er på facebook og twitter. Ikke tror hun det er til skade for noen, aller minst for henne selv. OK, hun får kanskje litt vondt i armen, men det får hun tåle.

- Og de får tåle det, de yngste også, sier hun, at voksne damer også er utstyrt med mus.

Og dagens dame minner om at det i dag er seniorsurfedag, og oppfordrer alle voksne damer til å bruke tid sammen med  mus i dag.
.

onsdag 28. september 2011

280911: Dame med epler

.



- Hvis et eple om dagen holder doktoren borte, hvor frisk blir man ikke hvis man spiser tre av dem, lurer dagens dame.
- Eller vent, kanskje ikke. Kanskje det er farlig å spise for mange. Hvem kan svare på det, fortsetter hun.

Hun tenker at akkurat det med epler, har hun ikke lest så mye om i avisene. Kanskje det betyr at de fortsatt er sunne? Hun velger i alle fall å tro det.

Ellers har hun lest at det er lurt å spise gulrøtter, men ikke for mange, fint med noen kopper kaffe, men farlig om det blir for mye. Sånn kan hun fortsette. Det som er sunt i dag, gjør deg syk i morgen. Noe gjør hukommelsen bedre, annen mat svekker den.

- Det er det jeg blir syk av, sier damen, alle skriveriene om mat. Snart er det ingenting igjen å spise som ikke oss syke på en eller annen måte. Unntatt epler, da. Jeg har enda ikke sett noen råde oss fra å spise epler.

Så damen spiser eplene sine med god samvittighet. Fortsatt. Helt til en eller annen avis kommer på at epler, de burde vi egentlig advare mot....
.

tirsdag 27. september 2011

270911: Dame nummer tusen

.

 
- Hvis du eier tusen plommer, kan du spise hele året, nynner dagens dame. Tusen plommer eier hun ikke, men hun har krone på hodet og blomster i hendene. Hun er dame nummer tusen.

Og nok om denne damen, hun med krona og blomstene. I dag er det bloggedamen og tegnerdamen som har ordet:

Da jeg begynte å tegne damene og skrive de små historiene for snart tre år siden, gjorde jeg det for å holde meg selv i gang. Jeg hadde gått tre år på kunstskole, og var opptatt av å skape rutiner for meg selv. Jeg hadde tenkt at jeg skulle gjøre det et år, jeg håpet jeg skulle klare å lage en hver dag, men sikker var jeg ikke.
Nå er de tusen.

Noen tror at jeg er damene. Og selvfølgelig er noen av damene meg. Men absolutt ikke alle. Jeg drikker for eksempel ikke like mye som damene. Ikke bærer jeg like mye rundt på dyr, heller, jeg er stort sett redd for de aller fleste dyr, men av og til bærer jeg en katt. Noen av damene har jeg møtt i butikken, og tjuvlytta på bak hylla med dopapir og tørkerull. Noen har jeg sett på TV, noen har jeg møtt på kafe.

Kommer jeg til å fortsette? Ja, i alle fall en stund til. Det er fortsatt mange damer der ute jeg ikke har møtt. Og fortsatt mange fine ting å klippe ut fra reklame og ukeblader. Og fortsatt er jeg ikke lei av den hvite fargeblyanten.

Blir jeg ikke lei? Jo. Noen ganger synes jeg det er et ork å både tegne og særlig å skrive noen ord. Men jeg klarer ikke helt å la det være, heller enn å ta damefri, skriver jeg noen få, og ikke nødvendigvis så kloke, ord. Og jeg er ikke mer lei, enn at jeg skvetter til når jeg overhører telefonsamtaler på apoteket, og tenker at dette må jeg huske, dette skal jeg bruke.

At jeg har laget tusen, kan bety at jeg er skikkelig utholdende, så dum at jeg ikke vet å gi meg, eller har et snev av tvangshandlinger. Jeg tenker at det sikkert er en kombinasjon av dette. Og fortsetter og fortsetter. Så lenge jeg gidder.
.




mandag 26. september 2011

260911: Dame med gullfisk

.



- OK, sier damen, det høres kanskje litt dumt ut, men noen ganger er jeg misunnelig på gullfisken.

Til vanlig går hun ikke rundt og ønsker at hun var gullfisk, men noen ganger ser det fint ut å være i en bolle bare sammen med seg selv. Uten noe å bekymre seg over, uten oppgaver som skal gjøres og ting som skal arrangeres.

- Men, vent, sier damen, jeg er jo litt gullfisk akkurat nå. Jeg glemmer å gjøre oppgaver, og jeg svømmer rundt i min egen verden som om de utenfor ikke eksisterer.

Dessverre har ikke damen gullfiskens hukommelse. Hun er så inderlig klar over hvilke oppgaver som ikke er gjort, og når hun kikker ut av bollen sin, ser hun at det er en verden der ute som venter noe av henne.

- OK, sier damen, jeg kan late som om jeg er en ordenlig gullfisk, og ikke vet det der om krav og forventninger. Så kan jeg spise litt, kikke ut, og snappe etter luft av og til.

Og dermed svømmer late-som damen ganske lykkelig og fornøyd en runde til i den lille bollen sin, og later som om verden utenfor er et annet sted....
.

søndag 25. september 2011

250911: Dame med gaupe

.



- Jada, sier damen, jeg vet at den er et utemmet rovdyr. Men det er jammen den katten som bor hos meg også.

I damens hus bor en skummel, skummel, katt. Den har store, skarpe kattetenner og lange klør. Siden den ikke er verdens klokeste katt, klarer den ikke å kvesse klørne sine selv, og siden den ikke har verdens mest stabile gemytt, er det ingen som kan hjelpe den med å få de klippet.

Dagens dame har ofte merker etter katteklør på kroppen. Ikke fordi katten klorer slemt, men fordi han koser seg med klørne ute når han ligger på damens fang. Noen ganger biter han slemt. Da blir det også merker.

- Men oftest er han snill, og jeg blir rolig av å høre at han maler, sier damen. Hun er ofte både stressa og søvnløs, og høy maling fra en katt gjør henne trøtt og rolig.

- Derfor gaupe, sier damen, tenk så høyt den maler, og tenk så rolig jeg blir da....
.

lørdag 24. september 2011

240911: Dame med ananas

.



- Da jeg var liten, sier dagens dame, var ananas eksotisk og lå i boks.
Hun husker den søte smaken av ananas som fyll i bløtkake.

Hun tenker at verden har forandret seg mye, og hun tenker på hvordan vi nå kan kjøpe nesten alt i butikkene, hele året. Det er alltid sesong et eller annet sted.

- Og det er bra, sier damen, at vi kan velge smaker.


Likevel klager folk på at utvalget er for dårlig, at det er for lite i matbutikkene.

- Og det gjør meg egentlig ganske forbanna, sier damen, at vi klager, vi som kan spise hva vi vil når vi vil.

Hun tenker på at verden er et urettferdig sted. Mens vi sitter her, mette, og det knapt finnes en eksotisk vare i hele butikken, for vi har sett alt før, er det en hel verden der ute som sulter.
Der dagligvarer fortsatt er eksotiske. Bare i kraft av å være mat.
.


fredag 23. september 2011

230911: Dagens dame har besøk

.



- Jeg har besøk, sier dagens dame, det er derfor jeg har bakt.

Akkurat det er det ikke vanskelig å tro henne på, hun er ikke akkurat en dame som tilbringer mer tid enn hun må på kjøkkenet.

Damen baker bare når det er spesielle anledninger. Som for eksempel når hun får besøk. Ikke hver gang, heller, men når for eksempel et voksent barn kommer hjem, hender det at hun baker.

Eller hun tenker at hun skulle bakt. Og kjøper noe ferdig i stedet.
.

torsdag 22. september 2011

220911: Damer med marsvin, og brennevin

.



- Det er på grunn av det svinet jeg drikker i dag, sier dagens dame, og peker på han som står ved siden av henne.

- Bare mas er det med'n, sier hun, han hyler og bærer seg for den minste ting. Og sånn som han maser etter noe å spise. Han blir rett og slett aldri fornøyd. Det er derfor jeg drikker. Et mer krevende svin skal du leite lenge etter.

Dama tar en slurk, hun drikker rett av flaska, hun er frustrert og lei av masinga. OK, han føler seg kanskje innesperret, men han får alt han trenger, får han ikke?

Dama tar enda en slurk, og kikker ned på svinet.
- Men han er jo litt søt også, sier hun, og husker hvorfor hun en gang slapp ham inn i hjemmet sitt. Hun husker hvor kjærlig han kan været, og husker lydene som ikke er mas, de som er små, koselige gryntelyder.

Hun stryker svinet over håret, og tenker at det går vel over denne gangen også, følelsen av å ikke orke mer. Det kommer gode dager igjen, dager med kos og glede.
.

onsdag 21. september 2011

210909: Dagens dame er ute

.



- Denne dagen er sjelden, sier dagens dame, det er sol ute!

Damen er lei av regnet. Den siste tiden har det regnet nesten hver dag. Så mye har det regnet, at damen har vurdert å bygge en ark. Hun har ikke gjort alvor av det, og det er kanskje bra, for damen er verken byggekyndig eller båtkyndig. Men hun har vurdert det.

I dag er det sol og skyfri himmel. Og damen fryder seg.

- Yes, sier hun, jeg skal ut!

Hun lar datamaskin være datamaskin, og løper ut i den virkelige verden.
.

tirsdag 20. september 2011

200911: Dagens dame er indianer

.



- Da jeg var liten, lekte vi cowboy og indianer, sier dagens dame. Alle ville helst være indianere, og aller helst ville jentene være Månestråle, eller Sølvpilen. Til nød kunne de være Tinka, heller det enn å være blekansiktet Falk.

- Det er ikke sånn indianer jeg er i dag, sier damen, ikke en tam liksom-indianer, men en ekte indianer som har kontakt med sola og skyene, og rir bortover slettene med vinden i håret.

Ikke at damens hår ville flagre i vinden om hun satte seg på en hest, det er det for kort til. Og ikke at damen ville satt seg på en hest, det er hun for redd til. Håret og hesten er underordna, det er kontakten med sola og vinden, og, ja, regnet hun trenger i dag. Hun trenger å kjenne at alt hører sammen, og at hun er en del av det.

Derfor er hun indianer i dag. Uten hår som flagrer i vinden, og uten hest. Hun har ikke fjær i håret, heller. Men kjenner hun langt ned i lomma, kan hun kjenne kilingen i hånden fra en bitteliten fjær....
.

mandag 19. september 2011

190911: Dame med ulv

.



- Jeg er en skikkelig dyrepingle, sier dagens dame, jeg er redd for nesten alle dyr jeg møter. Og fugler, jeg er redd for fugler også. Fisker er jeg ikke redd for, men jeg kan sikkert bli det også.

Likevel går dagens dame tur med en ulv. Selv om hun er redd, og synes den er minst like skummel som andre dyr hun har møtt.

- At jeg er redd for dyr, betyr ikke at jeg mener at de ikke skal finnes, sier hun. Om alt damen er redd for, hadde blitt fjernet, hadde det ikke vært så veldig mye igjen.

Så damen passer på ulven. Så godt hun kan, og på avstand. Og hun tenker at om hun skulle møte en, får hun gjøre som hun gjør med andre ting hun er redd for: gå utenom.
.

søndag 18. september 2011

180911: Dagens dame er inne

.



- I dag har jeg inne-dag, sier dagens dame. Hun tenker at hun ikke har noe å gå ut for i dette været. Ikke har hun hund som må luftes, og ikke føler hun et sterkt behov for å trampe i søledammer.

- I dag er jeg innedame, sier hun, jeg skal bare gjøre inneting. Jeg skal lese, sitte under teppet, se på TV. Og så skal jeg klappe et dyr. Det spiller ikke så stor rolle hva slags dyr jeg klapper, bare det har varm og bløt pels. Det spiller ingen rolle, bare det  er et innedyr, akkurat som meg...
.

lørdag 17. september 2011

170911: Dagens dame går på kafe

.



 - Det er høst, sier dagens dame, definitivt høst.

Hun er litt lei seg for det, at sommeren er over.

- Jeg merket nesten ikke at sommeren kom, sier hun, den listet seg forbi uten å si at den var her. Akkurat som når noen kommer på besøk, og bare ser at huset ser tomt ut, uten å prøve å ringe på døra.

Dagens dame synes sommeren godt kunne brukt dørklokka, og varslet at nå var den her, og at den ikke hadde tenkt å bli lenge. Da kunne damen i alle fall fått snakket litt med den.

Dagens dame er litt lei seg. Men hun tenker at høstdager er fine de også, og hun tenker at det er hyggelig å gå på kafe, spise en kake, og lese en avis. Og hun tenker at neste år, da skal hun høre godt etter, og når sommeren er der, skal hun skynde seg å lukke opp døra, sånn at sommeren føler seg velkommen og blir litt lenger.
.

fredag 16. september 2011

160911: Dame med rødkål

.



- Egentlig, sier dagens dame, synes jeg det er unødvendig at kål kommer i forskjellige farger. Det er greit med gensere, liksom, og sko, men kål i forskjellige farger trenger vi vel egentlig ikke.

Hun lurer litt på hva den kan brukes til, rødkålen, bortsett fra til surkål til jul.

- Alt annet må jo bli ekkelt, tenker hun. Hun ser for seg kålrulletter i rosa tepper, eller litt lilla fårikål. Og hun blir ikke akkurat sulten ved tanken.

Så hun lurer litt. På hvorfor den egentlig finnes, den røde kålen. Og hun er bittelitte grann glad for at hun ikke trenger å koke fåret sitt sammen med den...
.

torsdag 15. september 2011

150911: Dame med bolle

.



- Nei, sier damen, jeg har ikke bakt. Ikke har jeg vært hos bakeren, heller. Jeg har vært på bensinstasjonen.

Hun tenker litt over akkurat, at bensinstasjonene er fulle av boller og pølser og kaker. Damen klager ikke, hun bare lurer litt. Lurer på om det folk husker hvordan lukta av boller var, den gangen den var hjemme, og ikke var blanda med lukta av bensin.

- Jeg vet ikke om verden går framover eller bakover, sier damen, men den går i alle fall.

Og det gjør damen også. Mens hun spiser en bolle.
.

onsdag 14. september 2011

140911: Dame med frukt

.



- I dag er jeg jammen ikke helt sikker på hva jeg bærer, sier dagens dame, men jeg tror det er en frukt.

Sikker kan man jo ikke være, siden banan er et bær, selv om den ser ut som en frukt, kan jo dette være det også.

- Verden var lettere før, sier damen, da bar vi på epler og pærer, og var i grunnen ganske fornøyde. Fruktene så ut som frukter, vi visste navnene på dem, og de var bare å få når det var sesong.

Damen hører at hun høres ut som noen som levde i gamle dager. Og det gjorde hun jo. Og det er ikke sånn at damen vil ha det som det var før, absolutt ikke, hun vil ha smaker og farger hun ikke har kjent hele livet. Hun orker bare ikke å holde styr på alle navnene. Eller om frukten hun bærer egentlig er et bær...




(OK, damen vet hva frukten heter, den heter pithaya, men om den er en frukt eller et bær, det aner hun ikke).
.

tirsdag 13. september 2011

130911: Dame med kiwi

.



- I dag bærer jeg en kiwi, sier dagens dame.

Kiwien har hun delt i to, og hun tenker at hun kan gi bort den ene halvdelen.

- De er ikke like store, sier damen, men det gjør ikke noe. Det var i går det var viktig å snakke om fordeling og rettferdighet, i dag gjør jeg som jeg alltid har gjort, og beholder den største delen av kaka kiwien sjøl.

- Men om to år, sier damen, når det er valg igjen, da skal jeg dele annerledes, eller i alle fall helt sikkert snakke om det. Da kanskje jeg til og med gir bort den største delen....
.

mandag 12. september 2011

120911: Dagens dame bruker stemmen

.



- Nei, sier dagens dame, det er ikke det samme hvem man stemmer på, bare man bruker stemmen sin. Man må bruke den rett.

Med det mener damen at man skal tenke seg om, og stemme på de man mener er best egna til å styre.

- Vi må ikke la oss lokke av fagre løfter uten innhold, sier damen, og så må vi huske at det er lokalvalg. Vi må se hvordan partiene har stemt i viktige saker, ikke bare hva de lover. Har de stemt på vannet og fuglene og barna som skal gå langs veien til skolen - det er det viktige.

Og damen låner Harald Sverdrups "Stemmeseddel", og går inn i avlukket og gir stemmen sin havet og grunnfjellet og til de som lever her om hundre år.

Stemmeseddel
Stem på havet,
stem på vinden som styrer bølgene og former skyene,
stem på havets plankton og hvalens kjærlighetskonserter,
stem på skrei, sild, sei og lodde.
Stem på grunnfjellet, stem på svaberg
og tankefulle utsikter,
stem på grunnvannet og moselaget i berget,
stem på dype daler tonende som trompeter
av bygg og hvete,
stem på ballblom, barlind, kålrot og poteter.
Stem på skogen, stem på tjern med abbor, sik,
stem på Nordkapp, Son og Melsomvik.
Stem på byer med trær rundt alle hus
og solsikker i kjørebanene,
Stem på langsomme biler med blomsterkasser på taket,
rødkløver og løvetann i hjulene
og solskinn i lyktene.
Stem på veiarbeiderens ansikt av pergament
fordypet av hieroglyfer,
stem på hans armer av treskurd i solsvidd akantus.
Stem på murerens balansegang med stein på stein,
stem på hammeren som slår inn sine argumenter
For en fremtid med hverdager, kjærlighetssøndager,
barn og sirkus. Stem på bondens seige hav som syder mørkt
av møkk og metemark, i bølgeskavl på skavl fra traktoren.

Stem på samer, kvener, kvinner,
stem på Blomster-Ole, Eng-Marie, Eple-Anton,
Guri Fagergås og Vidar Vannmann.
Stem på dem som lever her om hundre år,
stem på din sønnesønns gråt,
stem på din datterdatters første smil.
Stem på dem som aldri får fred
før verden blir en munnfull fredeligere.
Stem på brannvesenet som prøver, med et sukk,
å slukke helvete.

- Harald Sverdrup -


søndag 11. september 2011

110911: Dagens dame vil bli ordfører

.



- Stem på meg, sier dagens dame, jeg vil bli ordfører.

Hun tror hun kan bli en riktig god ordfører, siden hun er ganske ordfør, lover hun å føre både små ord og store ord, alt ettersom innbyggerne ønsker det. Hun kan føre ordet riktig lenge av gangen, hun er nå en gang utdannet lærer, og alle lærerdamer kan snakke i tre kvarter, ta ti minutter pause, og fortsette å snakke.

Hun kan få små ting til å høres ut som om de er det viktigste i verden, og hun kan høres fornuftig ut uten egentlig å mene noen ting. Og hun har innmari lyst til å bli ordfører.

- Og jeg vingler gjerne litt fra side til side, om det er nødvendig, sier damen, det er jeg også god til.
.

lørdag 10. september 2011

100911: Dame med ku

.



- Egentlig er jeg redd for kuer, sier dagens dame, de er så store, og jeg er redd for store dyr. Men minikuer er jeg ikke redd for.

Hun går tur med en ku i band.

Nå kan man jo si at kuer ser ganske snille ut, og det ikke er noen grunn til å være redd dem. Men damen vet at et snilt utseende kan ljuge, og hun er helt sikker på at det finnes mannevonde psykopatkuer der ute.

Men minikuer er hun ikke redd for, ikke fordi at de ikke kan være mannevonde psykopatkuer, men fordi hun tenker at om de er det, kan hun klatre opp på en stol, eller kanskje løpe fra dem.
De store derimot, synes hun er skumle. Selv om de ser snille ut, de også...
.

fredag 9. september 2011

090911: Dagens dame er i godt selskap

.



- I dag, sier dagens dame, skal jeg være sammen med folk jeg ikke ser så ofte, men som jeg er knytta til på så mange måter, med bånd som er der uansett.

Man trenger ikke alltid se hverandre så ofte, eller være bestevenner, for å ha noe felles. Noen ganger er det nok med en felles historie, og felles opphav. Da er båndet der likevel. Da gjør det ikke noe om man er ulike på så mange måter.

- I dag, sier damen, skal jeg oppdateres på hvordan det står til med jobb og barn, jeg skal le av ting bare vi skjønner, og sikkert diskutere rare ting.

Damen gleder seg. Hun gleder seg til god mat og drikke, og til å være sammen med godtfolk.

.


torsdag 8. september 2011

080911: Dagens dame bærer ved

.



- Jeg fryser, sier dagens dame, jeg fryser, selv om kalenderen bare sier at sommeren akkurat er over.

Dagens dame har imidlertid lært at hun ikke kan stole på verken kalenderen eller værmeldingen. Været gjør som det vil, og er like uberegnelig som damen selv er det.

- Men jeg vet råd mot uberegnelig vær, sier damen, og jeg er innmari god til å bære ved.

Så det gjør hun, denne septemberdagen. Og håper at det uberegnelige været stiller med t-skjorte-vær en annen dag....
.

onsdag 7. september 2011

070911: Dame med skip

.


 
- OK, sier damen, det er på tide å begynne å bygge.

Hun har ikke tenkt seg på tokt til fremmede land for å røve og være slem, så det er egentlig ikke et vikingeskip hun har i tankene. Hun tenker mer på en ark.

- Det er best å starte, sier damen, hun samler sammen ting hun kan bygge av. Nå vet hun ikke helt hvordan en ark ser ut, men den må være stor, den skal romme mange.

- I arken min skal det være plass til både folk og dyr, sier damen, mange hyggelige folk, og noen dyr, men ikke de jeg er redd for.

Akkurat det siste, begrenser ganske mye, det er lite trolig at vår dame kommer til å redde verden alene. Men hun har en løsning på det også: ark med dyrene hun er redd for, får noen andre bygge.

- Vi trenger en armada av arker, sier damen, og de som ikke bygger, får flyte på det de finner.

Hun ser for seg en strøm av folk som flyter forbi, på de merkeligste farkoster.

- Men selv er jeg inne i arken, sier hun. Med redningsvest, hyggelige folk, og vin. Masse vin.

Og plutselig ble regnværet lettere å holde ut....
.

tirsdag 6. september 2011

060911: Dagens dame bærer et politisk dyr

.



- Åssen jeg vet at det er et politisk dyr ?, sier dagens dame,
- Det er vel ingen sak å tenke seg det.

Hun bærer en slags øgle i hendene.

Den er ikke helt let å få tak på, og den bukter og vrir seg når damen prøver å forstå hva den egentlig vil.
Akkurat som en rikspolitiker i kommunevalgkampen.

Og den skifter farge. Den blir mørkere og lysere etter som omgivelsene krever det, og prøver å skli inn i en hver forsamling.
Akkurat som en rikspolitiker i kommunevalgkampen.....
.

mandag 5. september 2011

050911: Dame med huskelapper

.



- Det er så mange ting, sier dagens dame, så mye å holde orden på. Hun bærer med seg en stor bunke huskelapper.

- Hukommelsen er en skjør ting, sier damen, og etter å ha prøvd huskebok og huskelapper på telefonen, har jeg funnet ut at lapper til å klistre fast er det beste.
Hvis jeg nå bare husker hvor jeg har klistret dem......

.

søndag 4. september 2011

040911: Dame med steinsopp

.



- Første søndag i september er soppens dag, sier dagens dame, hun bærer en steinsopp.

Selv har hun hatt mange soppdager. Skogen er full av gull, og har tilbrakt mye tid med rumpa i været, for å komme hjem med kurven full av skogens delikatesser.

- Men husk at det er ikke gull, alt som glimrer, sier dagens dame, det er giftige og farlige sopper der ute, sopper som ikke må være med hjem i noens damekurver.

- Jeg plukker bare de jeg er sikker på, sier damen, og da mener jeg hundre prosent sikker - nittiåtte er ikke nok. Damen er glad i sopp, men hun tar ingen sjanser, hun er nemlig glad i nyrene sine, også.

- Er du i tvil, må du gå forbi, formaner damen, eller ta med deg soppen til soppkontroll.Eller ta med deg en venn som du vet er soppkyndig. Og la han spise først....
.

lørdag 3. september 2011

030911: Dagens dame drikker vin

.



Dagens dame drikker vin. Alene . Foran TV. Med beina på bordet.

Mer er det ikke å si om den saken.

.

fredag 2. september 2011

020911: Dame med hoppende glad hund

.



- Ikke alle er triste for at høsten er her, sier dagens dame, noen er glade uansett årstid.

Dagens dame går tur med en hund. En hoppende glad hund. Så glad er den, at den nesten svever over bakken hele tida.

- Og da, sier damen, er det litt lettere at bladene blir gule, og at regnet lager små bekker der det ikke skal være bekk.

Det er nemlig vanskelig å være høstsur når den du går sammen med er lykkelig bare den ser en pinne, og ser på svevende løv som noe den kan jage. Til og med gretne damer blir litt gladere av det....
.

torsdag 1. september 2011

010911: Med sopp i september

.



Månedens dame går i skogen. Egentlig synes hun skogen er skummel og stor, hun tror det lurer farer bak hver en busk, og hun tenker at det er urealistisk å tro at alle dyr er snille, eller reddere for damen enn det damen er for dem.
-Et sted der ute finnes det et rådyr med en alvorlig personlighets-forstyrrelse, tenker damen, og akkurat det rådyret kommer sikkert jeg til å møte, og det kommer til å sparke meg, og selv om jeg ikke dør, blir jeg veldig skadet.

Sånn tenker dagens dame ganske ofte, men ikke i september. I september kan selv ikke en hel gjeng med kriminelle rådyr holde damen borte fra skogen. Da går hun der, med nesa i skogbunnen og rumpa i været og leiter etter sopp. Og hun tenker at de slemme dyrene helt sikkert blir redde hvis de møter en dame som prøver å kjefte dem ut av skogen. Håper hun.

Og hun går der, med kurven sin, og er hun heldig fylles den med kantarell og piggsopp, steinsopp og traktkantarell. Og er hun ikke helt sikker på fangsten, legger hun selvfølgelig veien om soppkontrollen, den kloke sopptemberdamen.

Denne damen var septemberdamen i kalenderen for 2010.
.