lørdag 31. juli 2010

310710: Med spareribs og øl

 .


Denne siste dagen i juli spiser synes dagens dame det er viktig å gjøre sommerting. Det er kanskje ikke akkurat drømmevær, men det er sommer likevel, og det er ikke verre enn at hun kan spise maten sin ute.

Spareribs passer best til å spise ute, synes damen. Da gjør det ikke noe om sausen drypper og hun griser litt. I dag drikker damen amerikansk øl, det synes hun passer best til grisen.

Og hun tenker at jammen går sommeren fort, og at det er best å ta vare på de siste sommerhelgene for at sommeren skal vare så lenge som mulig.
.

fredag 30. juli 2010

300710: Med naken hund og parasoll

 .


-Den må passe godt på, sier dagens dame, den som har en nakenhund. Hun går der med hunden sin under en stor parasoll. De som går nakne på tur, må skjermes mot sola for å unngå forbrenning, enten de er hunder eller damer.


Når det er regn, går damen alltid med paraply for å beskytte den nakne hunden. Han fryser lett, og får lett gåsehud. han kunne selvfølgelig ha regnfrakk på, men det liker han ikke, han vil være naken så mye som mulig nå som det er sommer, da føler han seg som et dyr, og ikke en dukke.

Høsten kommer tidsnok, og da blir han kledt opp i de mest utrolige små drakter. Men fortsatt, i noen uker til, er det dette som gjelder når de går på tur: naken hund og dame med parasoll.
.

torsdag 29. juli 2010

290710: Med krabbesnøre i juli

 .


Dagens dame balnaserer på kanten. På bryggekanten. Hun husket plutselig en av barndommens sommeraktiviteter, så sterkt husket hun det at hun rett og slett måtte prøve å gjenskape det i virkeligheten.

Ofte blir man skuffa når man møter fortida. Det skumle fjellet man klatra i, har blitt til en slak skråning, det store vannet har blitt til en liten pytt. Men noe er det samme.

Lukta av det knuste krabbeskjellet som blander seg med saltvann, det er det samme. Det er like utfordrende å få snøret til å falle ned på rett sted, på krabbestedet. Når krabbene kommer fra flere kanter, holder damen pusten i spenning over hvem som biter på. Og damen er helt stille mens hun forsiktig drar snøret opp, redd for å miste fangsten.

Krabbene kravler i bøtta ved siden av henne. De er sinte, og sikkert redde. Dagens dame skal ikke ha dem der lenge, hun er ikke så veldig dyreplager, heller, bare litt. Hun skal selvfølgelig slippe dem ut igjen, sånn at de er tilbake i havet, klare til å bli fisket av en annen dame i morgen.
.

onsdag 28. juli 2010

280710: Bringebærdame

 .


-De er ville, vakre og søte, sier dagens dame, hun snakker om bringebærene hun har plukka, og som hun gleder seg til å dele med en venn. Hun skal ikke røre dem til syltetøy, eller spise dem med fløte, hun skal nyte dem akkurat som de er.

Det lukter modne bringebær og moden sommer. Dagens dame tenker at hun må ta vare på de varme lyse dagene mens de er her, og prege de inn i hukommelsen. Man må det når man bor i et land som hennes. Og hun tenker at dette må være lykke: å sitte på trappa med en venn og spise et sommerminne.
.

tirsdag 27. juli 2010

270710: Hundedager for dagens dame

 .


Fra 23. juli til 23. august er vi inne i den perioden som kalles hundedagene, en periode med mange myter knytta til seg. Dette er perioden da mat her lett for å råtne, hunder lett blir gale, det er vanskelig å piske krem, vi oversvømmes av veps og fluer, og sår har vanskelig for å gro. Det er ikke måte på hvor mye som kan gå riktig ille, og i tillegg skal været perioden starta med være det samme som den kommer til å slutte med.

Dagens dame tar begrepet hundedager bokstavlig, heller det enn å tenke at dette er en litt skummel og farlig periode. Hun bruker rett og slett all tida si på hunder, levende og varme, i denne perioden. Mindre skummelt enn de andre hundedagene, tenker hun, i alle fall for damer som er helt blotta for cynofobi. Og en ting kan i alle fall sies om dagens dame: hun er mer redd for overtro enn for hunder.
.

mandag 26. juli 2010

260710: Dame med skjenebrett



Det er klart jeg har på hjelm, sier dagens dame, noen kaster jo noe til meg, og det er jo ikke helt sikkert at jeg klarer å ta i mot.

Det er en frisbee hun kaster, eller skjenebrett, som den het da den kom til Norge. Dagens dame tror det var tidlig på åtti-tallet, men hun er ikke helt sikker. Hun er imidlertid sikker på at det er lov å skrive frisbee på norsk, men hun synes nå skjenebrett høres best ut. Og i tillegg synes både hun og språkrådet at bøyingen av frisbee byr på enkelte utfordringer, de utfordringene slipper de som bruker skjenebrett.

Selv om dette ikke er en aktivitet som ofte fører til hodeskader, vet dagens dame alt alt kan skje, og at alt ikke kan repareres. Og uansett hvilket ord man bruker, skjenebrett eller frisbee: hun vil slettes ikke få hodeskader av å leke med den. .

søndag 25. juli 2010

250710: Det mykeste i verden

 .


-OK, sier dagens dame, jeg kan tenke meg noen ting som er mykere å ta på. Å stryke nesa mot hodet til en bitteliten bebi, for eksempel, der er mykt. Eller et teppe av chenille over bare føtter en sommerkveld, det er også mykt.

-Men det er ikke så verst å klappe på et hundehode, eller holde på en fersken, fortsetter damen, og setter begge tinga opp på lista over de mykeste tingene hun vet. Og hun tenker at man av og til burde unne seg å kjenne etter hvor myk og god verden kan være, midt oppe urettferdighet og elendighet. Og dagens dame kjenner godt etter, og har en myk, myk, søndag.
.

lørdag 24. juli 2010

240710: Dame med rusbrus

 .


-Nei, sier dagens dame, jeg skal ikke drikke den, jeg bare holder den for noen. Hun høres akkurat ut som en fjortenåring som blir tatt i røyking.

Det er faktisk sant - hun bare holder den for noen. Det betyr ikke at vår dame ikke drikker alkohol, men det betyr at hun ikke drikker innholdet i denne flaska. Når dagens dame skal drikke alkohol fra boks eller flaske, skal det være mørkt og bittert.

Så det er sant. Hun bare holder den for noen. Og hvis hun skulle bli observert med en sigarett i handa, er det sant da også, at hun bare holder den for noen.
.

fredag 23. juli 2010

230710: Dagens dame er på kafé

 .


-Jeg går alt for lite på kafè, sier dagens dame, jeg var flinkere før. Før gikk hun på kafé for å hente overskudd til jobb, familie, husarbeid... Hun rømte på en måte litt fra hverdagen.

Nå er det mer sjeldent hun går på kafé, enda hun liker det så godt. Hun har blitt for sløv, kanskje, og har vel ikke like stort behov for å rømme fra hverdagen lenger. Men i dag gjør hun det. Hun går på kafé, og setter seg bak en avis og lytter til de som sitter ved bordet ved siden av. Og hvem vet, kanskje det kommer en dametegning eller to ut av det....
.

torsdag 22. juli 2010

220710: Dame med handa full av vaffel

 .


Der dagens dame bor, er det bydag i dag. Butikkene bugner over av tilbud, gatene er fulle av pølseselgere, vaffelselgere, knivselgere. Byen er full av både kunst og ukunst, det er grytekluter og selbuvotter, bilder, smykker og skulpturer. Butikkene fyller uterommet sitt med varer de ikke fikk solgt i går og dagen før der, og handleglade mennesker fylelr pose etter pose med ting de tenker at de trenger.

Andre byer har barnas dag og dyrenes dag. Damens by har "Handelens dag". Nå er jo også både morsdag og farsdag dager som er skapt for at vi skal kjøpe ting, men muligens litt mer fordekte. I damens by kaller man en spade for en spade, og lager en dag til ære for forbruket. "Handelens dag" gir seg ikke ut for å være noe annet enn nettopp det.

Dagens dame spiser vaffel. Hjemme. Hun feirer ikke handelens dag. For henne er dette rett og slett en ganske alminnelig damedag.
.

onsdag 21. juli 2010

210710: Dame med sekk og bamse

 .


Hun ser kanskje ut som et lite barn som skal sove borte, dagens dame, der hun står med sekk og bamse. Og sove borte skal hun, langt borte, men det er ikke kosebamse hun har med seg, det er en innmari-redd-for- å fly bamse.

Hver gang damen skal ut å fly, har hun med seg bamsen sin. Hun snakker ikke med den, eller noe sånt, hun er redd, ikke sprø. Nei, hun klyper den. Når det er på det skumlesete holder hun hardt fast i bamsen, så hardt at hun får hvite knoker. Bamsen får en litt rar fasong, og blir våt av svette.

Man trenger ikke å ha bamse selv om man er redd for å fly. Men det hjelper. Og så skriker den ikke når man klyper den, sånn som en intetanende sidemann kan komme til å gjøre....
.

tirsdag 20. juli 2010

200710: Om mus, damer og drikking...

 .


-Jeg drikker ikke alene, akkurat, ikke på en tirsdag i alle fall, sier dagens dame. Hun tenker at de som maser om at hun ikke må drikke alene, umulig kan ha synet i behold. Hun er slettes ikke alene. Hun er sammen med en kjempemus.

Jo mer hun drikker, jo større blir musa, faktisk. Og jo mer skravler den. Den snakker med skikkelig tegnefilm-musestemme, sånn som det er på Disneys jul, sånn som de snakker de musene som hjelper Askepott å sy. Den synger litt også, musa, "We can do it, we can do it", synger den. Akkurat det skjønner ikke damen så mye av. Hun har ikke planer om å gjøre noen ting. Bare sitte her, med vinflaska si, og musa.
.

mandag 19. juli 2010

190710: Med matkurv på tur

 .


Det trenger ikke å være helg for at man skal dra på tur med matpakke. Man trenger ikke å være sammen med noen heller. Man kan for eksempel pakke en liten matkurv, og kanskje ta med en fersk bolle eller to, så kan man gå på tur. Og man trenger ikke å gå langt. Hvis man ikke har noe særlig lyst til å gå, går man bare et lite stykke, men det må være så langt at man ikke ser huset sitt - det er det absolutte minstekravet. I alle fall i følge dagens dame.

Hun har med seg to brødskiver, en pære, en bolle og en bok. Hun har en pute å sitte på, så hun kan være lenge borte. I alle fall hvis boka er verdt å lese. Det er ingen fare for konflikere eller kjedsomhet, heller. Hun vet allerede at hun er i godt selskap: hun er jo sammen med seg selv....
.

søndag 18. juli 2010

180710: Dame med pai

 .


Dagens dame koser seg med pai. Nå kan jo det få noen til å tenke at dagens dame har bakt. Det har hun ikke. Man trenger ikke å bake for å kose seg med pai.

Noen kan ha bakt til henne, for eksempel, fordi de synes hun fortjener litt pai på en helt alminnelig søndag i juli. Elelr hun kan ha kjøpt paien til seg selv, på kafé, kanskje, fordi hun synes hun fortjener litt pai på en helt alminnelig søndag i juli....
.

lørdag 17. juli 2010

170710: Enda en dame med jordbær

 .


Dagens dame har spist jordbær med fløte, uten fløte, med is, i kake, på brødskiva.... Og enda er hun ikke lei. I dag skal hun spise peppermarinerte jordbær.

Til en kurv jordbær, koker hun en sukkerlake av 3 dl vann og 1 del sukker og en pose hel pepper. Hun koker det ca en halv time, før lar laken få romtemperatur, siler bort pepper og heller over oppdelte jordbær. Så lar hun det stå å trekke et par timer, før hun spiser bærene med vaniljekesam til.

Og dermed er vår dame fornøyd - det skal nemlig ikke så mye til: en kurv jodbær. litt sukker og litt pepper holder i massevis.
.

fredag 16. juli 2010

160710: Dame med reddiker

 .


-Har dyrka dem selv, sier dagens dame, hun er stolt over reddikavlingen fra kjøkkenhagen.

Det er mange år siden damen hadde kjøkkenhage sist, men i år har hun endelig somla seg til å skaffe seg en ny, så nå står de der, fem splitternye opphøyde bed med reddiker.

Egentlig liker ikke damen reddiker så godt, men det kom hun ikke på før hun hadde sådd fire forskjellige slag. Og det gjør ikke så mye - de har vokst fort, og de har fått står i fred for snegler, og noen som kan spise dem kan damen godt finne.

Hun prøvde å så bønner også, det gikk ikke så bra - tre bønneplanter kom opp. Og hun prøvde med knutekål, men de har sneglene spist. Noen har spist nepene også.

Men reddikene, de får være i fred for snegler, og det er tross alt det viktigste - så får det heller være at damen heller ikke liker dem så godt....
.

torsdag 15. juli 2010

150710: Dame med markjordbær

 .



-I dag skal jeg gå barbeint i grasset, sier dagens dame, og plukke markjordbær. Hun skal finne stå å tre bæra på, strå av den helt rette typen, et sterkt strå med et kompakt aks, ikke et sånt står som ser ut som en fjær, da sklir bare bæra av når strået blir tungt.

Noen bær skal hun putte rett i munnen, resten skal hun spise fra strået sitt når hun finner en fin stein å sitte på. Da skal hun vifte med de bare tærna sine også. Hun vifter i grunnen for sjelden på bare tær, dagens dame, og hun mistenker andre damer for det samme.

Hun lurer på når hun egentlig slutta å gå barbeint i grasset. Hun tror det har en sammenheng med at hun ble oppmerksom på at det gikk an å tråkke på ekle ting, som snegler, eller farlige ting, som veps. Etter det har damens føtter vært i fengsel.

Men i dag er de fri. Alle føtter har rett til sommerferie, uten sko og sokker. Det blir de glade av, så glade at de vinker. Så får heller eieren være ekstra oppmerksom på hvor hun tråkker.
.

onsdag 14. juli 2010

140710: Dame med svane

 .


Nei, denne damen har ikke noe seksuelt forhold til svanen hun bærer, selv om svaner og damer ofte er seksuelt ladete motiver i kunsten; det finnes utallige Leda og svanen varianter der ute.

Nei, damen bærer en spisesvane, og med det mener hun ikke en svane som spiser brød i parken, men en svane som skal serveres ved damens middagsbord.

Damen har lest om hvordan svaner ble dandert på bordet ved det franske hoffet, og hun har lyst til å prøve selv. Nå sier kilder riktignok at svaner mer var en pynterett enn en delikatesse, så damen tenker at fuglen kanskje kan få sitte til pynt, ikke død, men bare litt bedøvet. Sånn kan den jo også brukes flere ganger, og mellom selskapene, kan den svømme i dammen.


Hun går for  den varianten, da slipper hun å plukke fjær, og hun slipper å ha dårlig samvittighet overfor de farløse svaneungene. Så kan hun heller feire Frankrikes nasjonaldag med en annen rett fra det franske hoffet - helstekt påfugl, kan hende.
.

tirsdag 13. juli 2010

130710: Dame med hagesaks

 .


Bevæpna med saks går dagens dame ut i hagen. Hun skal ikke klippe gress eller blomster, hun skal klippe snegler.

Dagens dame pleide å være en fredelig dame som mente at det var plass til alle i hennes hage. Om rådyrene spiste tulipaner eller grevlingen gravde i plenen, gjorde ikke det noe for damen, hun pleide å like mangfold.

Det var før iberiasneglen. Plutselig kom de og invaderte dagens dame, og det var ikke akkurat det damen mente med mangfold, at noen kom i uhorvelige mengder.

Først prøvde hun å bære dem ut av hagen sin, og snu dem en annen vei - bak damens hage har sneglene en hel skog å ta av, men vil de være der? Så kjeftet hun. Det er mye stemme i damen, men sneglene ser ikke ut til å ha noe særlig til ører, så det hjalp ikke. Det hjalp ikke å gråte, heller.

Hun har prøvd mange gode råd. Hun har saltet, skåldet og spiddet. For lenge siden klippet hun også en snegle i to, da hun hørte at det var det beste, men ble kvalm da hun så hvor mye sneglemasse et snegleskinn inneholdt. Nå ha hun kommet over kvalmen.

Damen skal ut å klippe snegler. Om det tyter sneglestoff ut i store mengder, er det helt greit. Sneglene er nemlig så ekle at de spiser gugget som kommer ut av slektningene sine, så da kan bare damen oppsøke matplassen igjen å klippe enda flere i to.

Og om hun skulle bli kvalm, gjør ikke det noe. De ekle sneglene spiser sikkert damespy også....
.

mandag 12. juli 2010

120710: Steinbærerdame

 .


-Det hender det er tungt å gå på tur, sier dagens dame. Noen ganger er det tungt å gå fordi terrenget er mer beregna for geiter enn for folk, andre ganger, sånn som nå, er det tungt å gå fordi hun finner så mye hun vil ha med seg.

Som for eksempel pene steiner. Ikke at det er noe galt med pene steiner, ikke annet enn at de er tunge å bære. Deter greiere for damen når hun finner fine kongler eller noe annet lett.

Hun finner i alle fall ting når hun er på tur, damen, og hun er lett å gjøre fornøyd. En meter rusten piggtråd, et fuglereir (et brukt fuglereir), hodeskallen til et lite dyr eller en vidjespenning. OK, så har hun ikke akkurat funnet en vidjespenning, det var det Askeladden som gjorde. Eller forresten - kanskje hun har funnet en vidjespenning, hun kan ikke være sikker, damen, for hun vet ikke helt hva en vidjespenning er.

-Men hvis jeg har gått forbi en, har jeg sikkert tatt den med meg hjem, tenker dagens dame. Det tenker mannen hennes også.
.

søndag 11. juli 2010

110710: Dame med klematis

 .


Dagens dame har armene fulle av stjerneformeted klematisblomster. Det er hun glad for - det tok lang tid før hun fikk den planta til å trives i hagen sin. Den første døde fordi katten trivdes veldig godt akkurat der den var plantet, hun så på det nye bedet som sin helt egne private do...

De neste døde fordi damen ikke hørte på rådet om å skygge for plantas føtter. Da hun endelig krøyp til korset og tenkte at det kanskje hadde noe for seg å plante storkenebb sammen med klematisen, begynte den å klatre med en gang.

Så nå står hun der, damen, fornøyd, med favnen full av blomster. Så får det ikke hjelpe at hun synes planta har et navn som høres ut som om den er en kroppsdel på latin. Og den heter i alle fall ikke Vulgaris til etternavn, som så mange andre planter gjør....
.

lørdag 10. juli 2010

100710: TV, sjokolade og fotball - dagens dame er hjemme alene

 .


Dagens dame er hjemme alene i huset sitt. Hun har ikke jaget ut de andre i familien, hun har bare oppfordret dem sterkt til å gjøre ting de hadde lyst til - besøke venner, gå på pub - hva det nå måtte være.

Selv skal damen tilbringe kvelden i sofaen sin. Med sjokolade, fotball på TV, og kanskje en øl. Og hun tenker at noen sommerkvelder er mer verdt enn andre....
.

fredag 9. juli 2010

090810: Dame med tuja

 .


Dagens dame bærer en tuja. Hun skal ikke bære den langt bort, sånn som hun ofte gjør når hun bærer ting - nei, hun skal plante den i hagen sin. Helt sant.

Dagens dame hadde aldri trodd at en tuja skulle få bo i hennes hage. Hver gang hun har flyttet har det første hun har gjort vært å fjerne en hver tuja eller tuja-slektning som har hatt tilhold der hun skulle bo, og nå tar hun en inn.

-Jeg synes rett og slett at tujaen trenger en venn i disse dager, sier damen. Hun sier ikke bestevenn, hun skal ikke ha hekk, akkurat, men en eneste plante. Den siste tida har hun nemlig hørt mange si de tingene hun selv har sagt i 20 år: tujaen hører ikke hjemme her, planteavstand bør være  minst 300 meter, tujaen bør utryddes, og så videre, og så videre.

-Det er på tide at jeg slutter fred med tujaen, sier damen. Jeg  vil ikke utrydde den lenger. Jeg vil ha den. En eneste en i hagen min.

Og dagens dame bærer med seg den nye vennen sin, til det nygravde hullet. Og nei - denne gangen er det ikke to meter dypt og to meter langt....
.

torsdag 8. juli 2010

080710: Dagens dame skravler

 .


-I dag trenger jeg ingen papegøye, sier dagens dame. Hun bærer fuglen sin bort for å sette den inn i buret, og når den er vel forvart bak gitteret, skal damen legge et teppe over, sånn at den tror at det er natt og blir stille.

Alle vet at papegøyer av og til kan oppføre seg som skikkelige kjeftesmeller, og ofte kan en papegøye være godt selskap for en dame, men i dag skal damen og venninna hennes være ekte skravlekjerringer, og da er papegøya bare i veien. Damene klarer helt av seg selv å si "Er'e mulig?" og "Det æ'kke sant!".

Uten et eneste fuglefrø som belønning skal de snakke om folk de kjenner godt og folk de ikke kjenner så godt. De skal snakke om jobb og unger. De skal snakke fort og lenge, det er nemlig sånn med damer - de snakker lenge på et glass vin. Og gi dem en kopp kaffe, og de snakker enda mer. Og ja, det er både mulig og helt sant!
.

onsdag 7. juli 2010

070710: Dame som bærer måke

 .



Dagens dame liker ikke måker. Nå er ikke det fordi de er måker og skriker og bråker rundt henne, det er fordi de er fugler. Dagens damer liker ingen fugler, så sant de ikke er langt borte fra henne.

-De ser slemme ut i øynene sine, sier dagens dame, enten de er måker, undulater eller høner, de ser rett og slett ikke snille ut. Og hun er redd for de spisse nebbene. Når damen er ute og går, kan hun for eksempel forestille seg at en due kan komme til å fly rett inn i henne, og at nebbet sitter fast i panna.

-Hvor flaut er ikke det, sier damen, å komme på legevakta med en fugl festa til huet. Derfor skremmer hun bort fuglene i nærheten, for at de ikke plutselig skal sitte fast i kroppen hennes. Det er bare det at måkene er som stae demonstranter, de lar seg ikke skremme av damen, selv om hun sier at hun er overmakta. De må bæres.
.

tirsdag 6. juli 2010

060710: Klar til å bade

 .



-Det er klart jeg går bevæpna i vannet, sier dagens dame, så mange farlige ting det finnes der. Hun har tatt svømmeføttene på, og i handa har hun en, eh, slags gaffel. Den skal hun bruke til å forsvare seg mot farlige skapninger hun kan møte i havet.

Nå pleier riktignok tang å være det som gir damen mest ubehag i vannet, men hun har jo svømmeføtter på, så det regner hun tar seg av den saken. Gaffelen er med hvis hun for eksempel skulle møte et slags uhyre - et barn som spruter på henne før hun har fått hele kroppen under vann, for eksempel.

Dagens dame er vanligvis en snill og grei dame, men akkurat når det kommer til det å få kaldt vann på kroppen og hun ikke har bestemt det selv, er hun ikke så grei. Så til alle som kommer til å møte gaffeldamen på stranda i sommer: list dere forbi, det er det beste.
.

mandag 5. juli 2010

050710: Med katt og meloner

 .



Dagens dame har ferie. Det har katten hennes også, i den grad katter har ferie. Hun ser i alle fall ut som en som har ferie, der hun ligger så lang hun er i sola, myser rundt seg av og til, strekker seg og ligger videre. Sommerkatter og sommerdamer har noe felles.

Av og til tar de en pause fra solslikkinga, og setter seg for eksempel på trappa og spiser melon. Eller fanger en mus. OK - en viss arbeidsdeling har de, selv om de likner på hverandre - damen er ikke så begeistra for musefanginga, og katten kan godt klare seg uten meloner.

Så legger de seg tilbake i sola, de to, strekker seg og maler litt for å vise verden hvor fornøyde de er.
.

søndag 4. juli 2010

040710: Søte, røde bær

.


Det er jordbærtid i avisene, i lokalavisene rundt omkring kan man se at sommervikarene blir sendt ut for å sjekke kvalitet og pris på de deilige røde bærene.

Dagens dame spiser jordbær. Søte, deilige og norske bær. Med fløte og uten fløte. Peppermarinerte med creme fraiche ved siden av, og med vaniljeis. Og det skal hun gjøre enda litt til, så lenge de varer, jordbærene, de deilige, søte og røde.
.

lørdag 3. juli 2010

030710: Med solbriller og lime

 .

 
-Den som skal drikke alkohol, må passe på å få i seg nok næring, sier dagens dame, selv har hun planer om en skikkelig sommerfest.

Det er derfor hun bærer med seg en limefrukt. Den er veldig rik på c-vitaminer, og i gamle dager inntok britiske sjømenn limesaft for å unngå skjørbuk.

Og skjørbuk vil hun ikke ha, dagens dame. Litt hodepine kan hun nok leve med, men det er også alt. Derfor bærer hun rundt på den sunne, sunne limfrukten sin, og tenker at dette blir en sunn og stålende dag.
.

fredag 2. juli 2010

020710: Dame med syriner

 .


-Det er flott når de første blomstene av et slag dukker opp, sier dagens dame, men jammen er det fint å finne de siste også. Hun har plukket årets siste syriner. Hun gikk forbi de avblomstrete syrintrærne, og der, innerst inne i skyggen, kjente hun duften av blomstene hun liker så godt.

Hun plukket de like godt med seg, og nå står de der, med akkurat den lillafargen damen liker at syrinene har, og sprer duften sin i hele damens hus. De kom på overraskelsesbesøk, like velkomne som gode venner man ikke ventet å se på lenge.
.

torsdag 1. juli 2010

010710: Dame med bringebær

 .


 Sommeren en full av insekter som stikker og brennmaneter, og til og med plantene bevæpner seg av og til om sommeren, sånn at de kan få være i fred uten å bli spist. Og dagens dame liker ikke brennesle noe særlig, men hun liker neslesommerfugler, og vet at brennesle er prisen å betale for å se dem.

Og sommeren er heldigvis full av gode ting også, søte ting og varme dager. Når man en sommermorgen forsiktig baner seg forbi brenneslene, inn i bringebærkrattet for å plukke de aller største villbringebærene - da nærmer det seg fullkomment.
 
-Det er juli sier dagens dame, vi er midt i sommeren. Og der, midt i sommeren, og midt i brenneslene fant hun en smak av lykke.
.