fredag 24. oktober 2014

241014: Dame med traner av papir

.


Det er FN-dag. Da dagens dame var jente som gikk på barneskolen, markerte de ofte FN-dagen med salg av ting de hadde laget på skolen, serviettringer av bast, strikka ugler og smørefjøler der det sto brent inn "Smør her - ikke skjær". At uglene var litt alternative i formen, at dorullkjernen var synlig gjennom bastviklingen på serviettringene og at man kunne på flis om man løfta på fjøla, gjorde ikke så mye. Det var tanken som var viktig, og pengene man samlet inn til de fattige i Afrika. På FN-dagen sang de "Noen barn er brune som et nystekt brød", og de sang om hottentotten Hoa.

Noen ganger bakte de proteinkjeks, også i forbindelse med FN-dagen. Da syntes de ekstra synd på barna i Afrika, som både var fattige og måtte spise de vonde kjeksene. Jeg vet ikke hvordan de markerer FN-dagen på skolene nå, om de i det hele tatt gjør det, men dagens dame gjør det i alle fall. Hun baker ikke, hun bretter. Hun lager origami-traner, for det synes hun passer godt på en sånn dag. Forresten er det ikke bare origami hun driver med, men kirigami - hun bretter figurer. Dagens dame er inspirert av fortellingen om , her hentet fra wikipedia:

Det finst ein japansk legende som seier at viss ein bretter tusen traner skal ein kunne få ynskje seg kva som helst.
Origamitranen, orizuru(折鶴) vart eit fredsysmbol, både grunna legenden og grunna den unge jenta Sadako Sasaki, som vart utsatt for stråling frå Hiroshimabomben då ho var spedbarn. Som tolvåring med dødeleg leukemi fekk ho høyre om legenden om orizurutranene, og ho byrja brette tusen tranar, slik at ho kunne verte frisk. Ho døydde etter å ha bretta 644, og klassekameratane bretta dei resterande 454 tranene, og Sadako vart gravlagd med ein krans med tusen orizuruar (senbazuru på japansk). Klassekameratane og venene hennar bygde ein statue i granitt i Fredsparken i Hiroshima. Han syner Sadako som ein ung jente som står med armane slått ut, og med ei trane i handa. Kvart år leggjast tusenvis av senbazuruar på statuen.

FN-dagen er ikke en dag som har en fastlagt markering, ikke i Norge.
I Sverige, Finland og Danmark er den flaggdag. Dagens dame heiser ikke flagget, men en liten trane eller to sender hun til værs, i anledning dagen.


Denne dama er gjenbruk fra 24.10. 2009.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar