søndag 13. desember 2009

131209: Lucia-dame

.

Dagens dame tenker at det er litt rart at vi har en dag til minne om Lucia, uten at så mange av oss vet hvem denne Luciaen egentlig er. Det er ikke rart om man tenker seg at hun var en dame som vekket barn tidlig om morgenen og ga dem boller, litt som en mamma, på en måte, bortsett fra at de fleste mammaer vel nøyer seg med å slå på lyset, og ikke kommer med lys i håret.

Legendene om Lucia er mange, og grusomme. De handler om tortur, om kokende olje og øyne på et fat. De mindre sarte, og nysgjerrige, kan lese om Lucia av Siracusa på katolsk.no. De som er mindre nysgjerrige, kan lene seg tilbake med glitter i håret og spise en lussekatt.

Og da er vi over på en annen myte. Lussekatter hadde nemlig opprinnelig ikke noe å gjøre med Lucia - kakene har ikke navnet fordi man har slurva med uttalen av Lucia-katt. Navnet stammer fra Lucifer - djevelen. Skikken med lussekatter stammer fra Tyskland på 1600-tallet. Djevelen, i form av en katt, ga barna juling, mens Jesus, i skikkelse av et barn, delte ut boller til alle snille barn.

Dagens dame, som er en ganske snill dame, håper at hun får et fat med lussekatter i dag, og at hun får se noen små mennesker med lys i hånda og glitter i håret, mennesker så små og snille at de fortsatt er uvitende om at minnedager ofte har dramatiske og slemme historier bak seg.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar