søndag 15. november 2009

151109: Dame med bjelle

.


-Ja, jeg har influensa, roper damen, mens hun ringer med bjella si. I middelalderen måtte spedalske som skulle tigge rope uren, uren, og ringe med en bjelle når de møtte andre folk, heldigvis er det slutt på det, selv om det langt fra er slutt på lepra i verden.

Lepra går forresten under navnet Hansen's disease mange steder, etter den norske legen Hansen som først beskrev sykdommen. Den godeste Gerhard Henrik Armauer Hansen var forut for sin tid når det gjaldt medisinsk forskning, men ikke helt når det gjaldt etikk: Han ble dømt for å prøve å smitte en pasient med spedalskhet for å vise at sykdommen var smittsom. Dette har selvfølgelig ingen relevans til at dagens dame har influensa, denne strengt tatt unødvendige informasjonen henger nok mer sammen med at hun som tegner og skriver pleide å være lærer....

Dagens dame har ikke Hansens sykdom. Ikke som hun vet, i alle fall, men siden inkubasjonstiden kan være opp til 30 år, kan hun ikke være helt sikker. Hun er derimot helt sikker på at hun har influensa. Hva influensaen heter, vet hun ikke, og ikke bryr hun seg heller. Hun bryr seg om dyna si, vannglasset sitt og pillene sine. Og skulle noen komme for nærme, ringer hun med bjella si, og roper uren, uren.
.

5 kommentarer:

 1. Jeg har fornyet bloggen min og fjernet blogglisten min. Jeg har lagt meg inn som følger hos deg. Jeg er fremdeles med: )

  Pakken kom frem i posten. Tusen takk: )

  SvarSlett
 2. Så fint at pakka kom fram. Og at du fortsatt er med :-)
  Fornyelsen din er forresten veldig fin :-)

  SvarSlett
 3. For et artig sammentreff, jeg er veldig fascinert av lepra for tiden og holder på å lese en bok om det norske lepraarkivet :D

  Synes forøvrig at det er gøy å se damene dine og lese om dem :)

  SvarSlett
 4. Så hyggelig at du liker damene, Ithil.

  Jeg skjønner fascinasjonen for lepra, jeg var på lepramuseet i Bergen i sommer, og det var spennende.

  For mange år siden leste jeg for øvrig en av verdens tristeste ungdomsbøker (som passer for voksne også), om nettopp lepra: "Det mørke lyset" av Mette Newth - anbefales, hvis du ikke har lest den.

  SvarSlett
 5. Oh, den hørtes spennende ut! Har reservert boka nå :) Takk for tips!

  SvarSlett