fredag 14. januar 2011

140111: Dagens dame snur - helt uten skam

.


- Det er ingen skam å snu, sier dagens dame. Selv snur hun ganske ofte. Hun snur når hun skjønner at turen hun hadde tenkt å gå, blir for lang for hunden med de korte bena. Hun skifter mening om noen har bedre argumenter enn henne, helt uten skam, for det har hun lært: det er ingen skam å snu. Og når man går feil vei, da er det i alle fall lurt å snu.

Om man har som prinsipp at veien skal være rett, er det likevel lurt å svinge, hvis man kommer til et hav, for eksempel, eller til et stup. Det er ingen skam å snu hvis konsekvensene av prinsippene påfører andre lidelse.

Noen synes det er en skam å snu. De går rett fram, samme hva de støter på. Også hvis det de støter på er en jente på 25, en modig jente, som har tatt tak i noe som hun, og mange med henne, synes er urimelig.
- Lovverket sier, sier de. Vi følger bare ordre. De fleste overgrep som begås mot folk, utføres av de som følger ordre. De trenger verken å snu, eller skamme seg, de gjør bare det de har blitt fortalt. Noen ganger er de utlendingsnemd. Noen ganger er de politi. De følger ordre. De sender folk ut av landet. Det er ikke deres problem.

Akkurat nå gjelder det Maria Amelie. Hun som har gitt ansikt til de usynlige, og en stemme til de stumme. Det er mange som henne der ute, folk som ikke finnes, som sakte blir gjort til spøkelser. På trappa til Nansenskolen ble hun henta, i Nansen-året. Og om noen skulle ha glemt det, Fridtjof Nansen gjorde mer enn å gå på ski. Han var Folkeforbundets første høykommissær for flyktinger, og sto bak det som het Nansenpass - laget for å hjelpe flyktninger. Mon tro ikke Nansen heller enn å ha et år til ære for seg, ville ønsket at praksisen med Nansen-pass ville blitt tatt opp igjen, og at vi så med vennligere øyne på folk som trenger beskyttelse.

Dagens dame snur når hun går feil. Det synes hun flere skal gjøre. Det er ingen skam å snu i saken til Maria Amelie. Det er en skam å ikke gjøre det.
.

2 kommentarer:

 1. Flott innlegg om Maria Amelies sak.
  Ja, det er lov å snu.

  Riktig god helg til deg.

  Berit.

  SvarSlett
 2. Riktig god helg til deg også :-)

  SvarSlett