lørdag 31. oktober 2009

311009: Ut å skremme unger

.


Det er halloween, en dag dagens dame feirer på sin egen måte. Hun egen kjole og eget hår for anledningen, brennevinsflaska er ny, bare katten er den samme gamle.

Tidligere pleide dagens dame å gå på dørene for å tigge godteri på Halloween. -Knask eller knep, sa hun, og fylte den lille boksen sin med seigmenn og sjokolade.

Nå gjør hun det på en annen måte. Hun sitter klar ved døra, og når det ringer på, hopper hun fram og stiller seg sånn at de som står der ikke kan flykte. -Digg eller deng, hyler damen. Det er ikke lite godteri hun får på den måten. OK - de samme ungene kommer ikke igjen året etter, men det gjør jammen ikke dagens dame heller - hun sitter bak en ny dør hvert eneste år. Siden hun startet sin alternative halloween-feiring, har hun fått mye mer godteri.

Og kanskje, hvis hun gidder, går hun en liten tur ut seint på kvelden. Ikke for å får mer godteri, det trenger hun ikke. Nei, bare en liten tur ut for å skremme unger.
.

fredag 30. oktober 2009

301009: Dame med gresskar

.



Dagens dame bærer et gresskar. Hun synes det er et fint gresskar, og et passe stort gresskar. Det er i alle fall ikke et monstergresskar som er alt for tungt å bære alene for en dame.

Hun bærer det med seg fordi hun skal gjemme det. Hun gjemmer det sånn at ingen faller for fristelsen til å begynne å skjære i det, og lage en lykt, for eksempel. Damens gresskar skal ikke bli lykt - det skal bli suppe.

Damen liker gresskar. Særlig i suppe. Og så liker hun det som ord. Når hun sier gresskar mange ganger etterhverandre, synes hun det høres ut som noe annet enn selv, og i alle fall ikke noe som kan spises.

Hun skynder seg å gjemme gresskaret sitt, og håper at stedet hun legger det ikke er så lurt at hun ikke finner gresskaret igjen før det når en alder som ikke egner seg for suppe. Men skitt, au, da har hun i alle fall det fine ordet tilbake.....
.

torsdag 29. oktober 2009

291009: Dagens dame er opptatt av pupper

.


Oktober er rosa. Det er dages dame også. Ikke bare har hun rosa sløyfe i håret, hun har rosa kjole og rosa sko, også. Og hun går tur med den lille rosa hesten sin. Det vil vel ikke overraske noen at hun helt innerst har rosa undertøy, også.

Det kan ikke gjentas for mange ganger at oktober er rosa - rosa for å sette fokus på brystkreft som rammer så mange hvert år, og fokus må til både for å spre kunnskap om sykdommen og for å samle inn penger til forskning.

Dagens dame er opptatt av pupper. -Hvor mange bryster må man ha for å være en ordentlig dame?, lurer dagens dame på. Svaret er selvfølgelig ingen. Personligheten sitter ikke i puppene, selv om man som mediekonsument av og til kan få inntrykk av det. Man kan selvfølgelig være en ekte dame om man har en pupp, to, eller ingen, fortsetter damen, men det må jo være et mål at forskningen kommer så langt at man kan bli frisk selv om man får en alvorlig sykdom.

Hvor mange pupper dagens dame har under kjolen, det sier hun ingenting om. Det eneste hun røper, er at det er færre enn tre....
.

onsdag 28. oktober 2009

281009: Dame med våpen

.


-Av og til blir jeg innmari forbanna, sier dagens dame, over hvordan sinte damer blir redusert til en slags tikkende hormonbomber som ikke helt vet hva de gjør. Det må jo for helvete være lov å være forbanna selv om man er utstyrt med eggstokker.

Sinte damer har ofte grunn til å være sinte. De er sinte fordi skoler legges ned og arbeid ikke verdsettes. De er sinte på forurenserne og krigerne, og på de som alltid vet alt best. De er sinte, og det vil de ha lov til å være uten at det må lages en hormonforklaring om hvorfor det er sånn. Damers argumenter blir lett avfeiet som føleri, fordi de er premenstruelle, postmenstruelle, gravide, ammende, eller ingen av delene, da er de i overgangsalderen, og spesielt ustabile og farlige. Etter det er de gamle, og det gamle damer sier, teller ikke uansett.

Dagens dame tenker at neste gang hun hører hormonargumentet skal hun bruke våpen. Hun skal skyte et skremmeskudd i lufta, og hjelper ikke det, tyr hun til tampongvåpenet. Den som har en tampong i halsen, kommer neppe til å si hormon eller premenstruell med det første, tenker hun, i alle fall ikke om han vet sitt eget beste. Og forøvrig, mumler hun for seg selv, er jeg nesten helt sikker på at føleriet sitter i ballene.....

.

tirsdag 27. oktober 2009

271009: Dame med sitron

.


Dagens dame er kjempeforkjøla. Hun snufser og nyser, har vondt i ledda, og er febervarm og kald om hverandre. Hun hoder seg mest i senga, men dukker opp for å snappe litt luft av og til. Samtidig drikker hun litt te, ser i avisa, og synes synd på seg selv.

Og hun bærer en sitron. En kjempestor sitron, bærer hun, med massevis av c-vitaminer, og like sur som dama selv er akkurat nå, over å være syk når det ikke passer. Men i motsetning til hos sitrona, kommer damens surhet til å gå over når feberen gir seg. Det får vi i alle fall håpe.
.

mandag 26. oktober 2009

261009: Dame som prøver å få oversikt

.


Det er mandag, og dagens dame prøver å få oversikt. Hun prøver å få oversikt over det hun ikke gjorde i forrige uke, og som må gjøres veldig fort, sånn at hun kan begynne på den egentlige uka.

Hun er trøtt, som vanlig glemte hun å gå og legge seg i rimelig tid, og som vanlig blir hun straffa for det når mandagen kommer.

I dag gjør hun mange ting på en gang, sånn at hun slipper å ta med seg mandagen til tirsdag, for det er absolutt nok med en mandag i uka.....
.

søndag 25. oktober 2009

251009: Dame med rosa kake

.

Det er søndag, og dagens dame tenker at hun skal spise en kake. Kanskje en rosa kake, hvis hun finner det, men den må ikke være rosa, selv om det er oktober, og oktober er en rosa måned.

Siden dagens dame er i et land der hun aldri har vært før, og hun ikke kan språket, må hun ofte peke seg fram til det hun vil ha. Det betyr at man godt kan treffe på interessante smaker i f.eks. en kake.

En gang, i et annet land der hun heller ikke kunne språket, kjøpte dagens dame og ungen hennes en kake til mannen de hadde med, han hadde bursdag. Kaka var rundt og brun og likna litt på en potet. Inne i kaka var det et helt eple - det var ikke en gang skåret i båter. Sånn at denne gangen skal damen kjøpe en kake med en form som gjør at den i alle fall ikke kan ha en hel frukt inne i seg. Og rosa kaker pleier ikke å ha frukter inni - bare kalorier....
.

lørdag 24. oktober 2009

241009: Dame med traner, av papir

.

Det er FN-dag. Da dagens dame var jente som gikk på barneskolen, markerte de ofte FN-dagen med salg av ting de hadde laget på skolen, serviettringer av bast, strikka ugler og smørefjøler der det sto brent inn "Smør her - ikke skjær". At uglene var litt alternative i formen, at dorullkjernen var synlig gjennom bastviklingen på serviettringene og at man kunne på flis om man løfta på fjøla, gjorde ikke så mye. Det var tanken som var viktig, og pengene man samlet inn til de fattige i Afrika. På FN-dagen sang de "Noen barn er brune som et nystekt brød", og de sang om hottentotten Hoa.

Noen ganger bakte de proteinkjeks, også i forbindelse med FN-dagen. Da syntes de ekstra synd på barna i Afrika, som både var fattige og måtte spise de vonde kjeksene. Jeg vet ikke hvordan de markerer FN-dagen på skolene nå, om de i det hele tatt gjør det, men dagens dame gjør det i alle fall. Hun baker ikke, hun bretter. Hun lager origami-traner, for det synes hun passer godt på en sånn dag. Forresten er det ikke bare origami hun driver med, men kirigami - hun bretter figurer. Dagens dame er inspirert av fortellingen om , her hentet fra wikipedia:

Det finst ein japansk legende som seier at viss ein bretter tusen traner skal ein kunne få ynskje seg kva som helst.

Origamitranen, orizuru(折鶴) vart eit fredsysmbol, både grunna legenden og grunna den unge jenta Sadako Sasaki, som vart utsatt for stråling frå Hiroshimabomben då ho var spedbarn. Som tolvåring med dødeleg leukemi fekk ho høyre om legenden om orizurutranene, og ho byrja brette tusen tranar, slik at ho kunne verte frisk. Ho døydde etter å ha bretta 644, og klassekameratane bretta dei resterande 454 tranene, og Sadako vart gravlagd med ein krans med tusen orizuruar (senbazuru på japansk). Klassekameratane og venene hennar bygde ein statue i granitt i Fredsparken i Hiroshima. Han syner Sadako som ein ung jente som står med armane slått ut, og med ei trane i handa. Kvart år leggjast tusenvis av senbazuruar på statuen.

FN-dagen er ikke en dag som har en fastlagt markering, ikke i Norge. I Sverige, Finland og Danmark er den flaggdag. Dagens dame heiser ikke flagget, men en liten trane eller to sender hun til værs, i anledning dagen.
.

fredag 23. oktober 2009

231009: Dame med koffert

.

Dagens dame har pakka kofferten. Mange ganger, faktisk, Hun har tatt klærne sine opp og ned flere ganger, mens hun har lurt på å velge det varme og behagelige, eller det som er litt mer pynta. En gang dro damen på ferie med alle klærne hun hadde i skapet sitt. Det var bilferie, i stor bil. Nå skal hun fly, så hun må velge.

Ellers har hun sjekka opp til flere ganger at passet virkelig ikke har gått ut på datoen, at hun har penger på kontoen, at hun kan pin-koden til telefonen. OK - det siste kan hun ikke, så den har hun på en lapp.

Hun tar ting opp og ned en siste gang, før hun lukker kofferten og drar på reise. Alle som reiser har noe å fortelle, tenker damen, det er mange fortellinger i en koffert, til og med før man kommer seg av gårde.....
.

torsdag 22. oktober 2009

221009: Dame med jordskokk

.

Den som har jordskokk i hagen, er heldig. Denne grønnsaken kan høstes helt fram til man ikke klarer å grave lenger, eller ikke gidder mer. Og den klarer seg selv, høy og flott med gule blomster over jorda, og med spiselige knoller under jorda.

Dagens dame skal woke jordskokken sin sammen med andre grønnsaker. Hun synes den på en måte kan minne litt om vannkastanjer, men aller mest minner den om seg selv. En annen dag kanskje hun skal lage suppe av den. Eller mos. Eller fløtegratinere den. Akkurat som poteta vokser den under jorda, og akkurat som poteta har den mange bruksomsråder. Sånn sett likner på hverandre, både damen, poteta og jordskokken. Bortsett fra at damen har det best over bakken.
.

onsdag 21. oktober 2009

211009: Dame med rosa sløyfe

.

Dagens dame har på seg en rosa sløyfe. Det er mange damer som har en rosa sløyfe festa til kroppen i oktober. Det er mange damer som har det ellers i året også. Som så mange andre ting som er rosa og festes til damer, kommer også den rosa sløyfa fra Amerika, men dette er en god rosa ting, og ikke jålete og overflatisk i det hele tatt. Aksjonens mål er å spre kunnskap om brystkreft og å samle inn penger til brystkreftforskning.

Norge har hatt rosa sløyfe-aksjoner i ti år. Hvert år rammes 3000 norske kvinner av brystkreft, og dagens dame synes det er et viktig fokus Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererete setter på saken. Hun oppforderer alle damer og menn til å være litt rosa i oktober.

Og det er slettes ikke nødvendig å markere så stort som dagens dame - en liten sløyfe er minst like fin som en stor.
.

tirsdag 20. oktober 2009

201009: Dame med sjiraff


-Deter mange hensyn å ta for den som skal skaffe seg et dyr, tenker dagens dame, man må ha tid til å gå tur med det, om det er av en art som må luftes, og ikke bare svømmer rundt i en bolle, for eksempel.

Så må man ha plass til det, man må ha råd til å ha det, man kan jo ikke bare skaffe seg et dyr som spiser frisk bambus, for eksempel. Og ikke minst, man bør ikke være redd for dyret man skaffer seg.

Siden dagens dame ofte er blakk, har lita tid og er redd for alt som rører på seg, fant hun ut at en sjiraff på hjul var tingen. Han er reinslig, lydig, og flink til å være hjemme aleine. Ikke skraper han på døra og vil ut når damen helst vil sove, heller. Han skraper aldri på døra, faktisk. Og det kan hun like godt, dagens dame.
.

mandag 19. oktober 2009

191009: Dame med løvblåser

.

-Jeg finner meg ikke i det, sier dagens dame, i at høsten er her. OK, det er litt kaldere, så hun har tatt på seg lue, men der går grensa for høstinnrømmelser.

Dagens dame har utstyrt seg med løvblåser, og med den skal hun blåse bort hvert eneste høstfarga løv som lander i hennes hage, for der skal det være sommer litt til. Ikke høstløv, og ikke visne blomster - løvet kan blåses bort, og blomstene kan erstattes av plast - og hvis man bare ikke prøver å lukte på dem eller plukke dem, tror damen det kan gå bra, og at man kan få litt følelse av sommer.

Og når hun setter seg ut i hagen med kaffekoppen sin etter at hvert eneste løv har fløyet sin vei, tenker hun at jammen fikk hun sommerfølelse, minst like mye som da hun satt på samme sted midt i juli....
.

søndag 18. oktober 2009

181009: Damen i dag er både på tur og klar til å møte bøssebærere

.


Dagens dame er på tur. Hun er på tur ved vannet og snakker med måkene, og hun har med seg kaffe. Hun har med seg sitteunderlag også, det er tross alt høst og kaldt på bakken.

Nå kan man jo tenke seg at damen har reist på tur fordi hun prøver å slippe unna bøssebærerne i årets TV-aksjon, men sånn er det ikke. Hun rømmer ikke bort fra solidaritet, dagens dame, turen varer ikke hele dagen, og hun regner med å være hjemme i god tid før bøssebærerne ringer på døra.

Dagens dame vet at fattigdom og nød ofte rammer kvinner og jenter hardest, hun står derfor klar med penger for å putte i bøssa, for å gjøre sitt til at hjelpeorganisasjonen Care kan sørge for at flere kvinner kan dra nytte av små, lokale sparebanker drevet av kvinner selv, for at flere kvinner skal få mulighet til å klare seg selv.

Selv om dagens dame kommer til å være hjemme når TV-aksjonen banker på, er det jo ikke alle som kan være det. Det betyr ikke at man ikke kan gi sitt bidrag. Man kan for eksempel lese mer om aksjonen på nettsiden til Care, eller man kan følge aksjonen på TV, og for eksempel ringe til givertelefonen.

Og dagens dame tenker at noen søndager er bedre enn andre, og når man drikker kaffe ute, snakker med måker og hjelper andre damer på samme dag, har man grunn til å være fornøyd.
.

lørdag 17. oktober 2009

171009: Dame med rød telefon

.


Hun har litt å ordne med, dagens dame. Nå er ikke det så uvanlig, akkurat, at damer ordner ting. Når dagens dame skal ordne, bruker hun telefonen mye. Når hun virkelig skal ha orden i sakene, bruker hun den røde telefonen, den som sitter fast i veggen, den som bare er mobil på den måten at den kan bæres.

Når hun bruker telefonen som sitter fast, sitter damen ned. Hun organiserer bedre når hun ikke går rundt og gjør andre ting samtidig. Dagens dame tenker at hun jammen skal bruke den røde telefonen litt oftere, den som sitter fast, og som man nesten glemmer at finnes, fordi man blir så vant til at telefon er noe som ligger i lomma. Eller på nattbordet. Eller hvor man nå måtte befinnne seg.

Det er godt med ting som sitter fast av og til, tenker damen, bare det ikke sitter så fast at det ikke er til å rikke. Som for eksempel enkelte politikere. Men så er de heller ikke mobile på den måten at de lett kan bæres.....
.

fredag 16. oktober 2009

161009: Dame med tregubbe

.

Det er ikke det at hun ikke ble advart, dagens dame. Vennene hennes sa at han var en skikkelig tørrpinn, mannen hun gikk ut med, men kjærlighet gjør blind, og man kikker jo alltid etter det beste hos partneren sin.

Og hun må innrømme det: han er en skikkelig trestokk. Ikke sier han noe, og han bøyer aldri av, han står der, like sta og stille, uansett. Men nok er nok, tenker dagens dame. Hun er lei av å ha en mann i huset som bare er der og samler støv.

Så nå tar hun saken i egne hender, og kaster ham ut. Nei, inn. Hun kaster ham inn. Så skal hun sitte under teppet sitt, med tekoppen sin, og se hvordan han lyser opp, og spraker ut en form for kommunikasjon, mens han varmer henne for første og eneste gang.
.

torsdag 15. oktober 2009

151009: Dame med liggende hund

.

-Ok, sier dagens dame, den er kanskje ikke så stor og tung, hunden min. Ikke til vanlig, i alle fall, til vanlig er han en mellomstor hund som er ganske grei. Men noen ganger, som i dag, kjennes han ut som en kjempediger, blytung hund. Alt som nekter å gå hjem selv, kjennes forresten kjempdigert og blytungt ut, enten det er ganske små hunder eller ganske små mennesker.

Så der står de, dagen dame og hennes hund. Det vil si, hunden står ikke, han ligger. Damen har også lyst til å legge seg ned, men det er kaldt på bakken og hun tenker på blærekatarren. Tung hund og blærekatarr samtidig er litt for mye for henne, så hun står der, og venter.

Og hvis hunden er mindre sta enn en gjennomsnittlig treåring, kommer de seg kanskje hjem på egne ben i løpet av dagen. Hvis hunden er sta, kommer han hjem ved hjelp av damens ben. Og damen tenker at neste gang hun skal ut å gå med hund, skal hun ha med seg både sitteunderlag, bok og termos....
.

onsdag 14. oktober 2009

141009: Dame med pennal

.

Dagens dame bærer rundt på pennalet sitt. Hun kan ikke helt bestemme seg for hva hun skal gjøre, om hun skal tegne litt, en dame, for eksempel, eller om hun skal ta seg en dag fri fra blyantspisser og fargestifter.

Siden hun er sånn passe disiplinert, og vet at samvittigheten straffer henne om hun ikke gjør det hun har sagt hun skal gjøre, tegner hun, en dame for eksempel, før hun tar på seg skulkeskoa og går en tur ut i verden - den virkelige.
.

tirsdag 13. oktober 2009

131009: En dame og hennes hund

.


Det er ikke uvanlig å si at hund og eier likner hverandre. De kan for eksempel ha samme frisyre eller samme gemytt. Dagens dame og hennes hund har samme klær.

Ja, ikke helt samme, da. Hunden har pels, og damen har matchende kjole. Og, nei, den er ikke laget av pels, hun er ikke helt Cruella heller, dagens dame. Hunden har på seg ekte finsk støver pels, damen har kjole av fake-pels, siden hun synes dyrene bør få ha pelsen sin i fred, enten de er hund, rev eller hare.
.

mandag 12. oktober 2009

121009: Dame med katt

.

Damer som reiser fra katten sin, selv om det bare er for noen dager, og selv om katten slettes ikke er alene i huset, må regne med å gjøre bot i opp til flere dager etter hjemkomsten.
Bortskjemte katter vil ha tilgang på sine personer når det passer dem, og den som ikke følger kattens vilje må regne med lang tid i unåde.

Dagens dame har kommet hjem fra reise, og katten er ikke blid. Den må bestikkes med mat og omsorg, eller forsøk på omsorg, for den nådeløse katten vil selvfølgelig ikke klappes av hun som sviktet.

I flere dager framover skal katten spille kattespillet sitt, der hun snur seg bort hver gang damen snakker til henne, og bare aller nådigst lar den dumme damen servere godbiter. Damen spiller med, hun lister seg rundt katten, og snakker med den fineste damestemmen sin.

Sånn går de rundt de to, i dagesvis, helt til straffen plutselig er over, og katten igjen lar damen få klappe seg, som om ingenting hadde hendt.
.

søndag 11. oktober 2009

111009: Dame med måke


Dagens dame har funnet en måke. Den er ganske stor, og den skriker høyt og lenge, og den er alltid sulten. Den har kommet bort fra de andre måkene og havnet i damens hage. Dyr som havner i damens hage, vil ofte gjerne bli der, damen bærer rundt på dem og gir dem mat, så mye de vil ha, selv om de er måker.

Denne gangen har damen imidlertid bestemt seg for at hun ikke skal beholde fuglen. Han maser så på henne, han er ensom når han ikke har andre måker å skrike til, og han er i grunnen en egoistisk og kranglete fugl som passer best til å bo sammen med andre måker.

Så dagens dame tar et godt tak i fuglen, og følger ham forsiktig hjem til stranda. Der kan han meske seg med søppel som flyter i vannskorpa og skrike så høyt han bare vil, sammen med de andre måkevennene sine.
.

lørdag 10. oktober 2009

101009: Den beige damen

.

Noen ganger møter man utydelige damer. Av og til virker det som om noen har sugd alt blodet ut av dem, og bare etterlatt skallet til seg selv. Dagens dame er beige. Hun er det nærmeste man kan komme fargeløs, og bare for å ha sagt det, man kan godt kle seg i farger og være fargeløs samtidig. Hvis noen har sugd ut alt blodet.

Dagens dame har en fargeløs unge, også. Pregløs og utydelig står hun der, og balanserer på ballen sin. Det er vanskelig å balansere på en ball.

Det er vanskelig å være utydelig også. Selv om man kan gjemme seg i mengden på den måten, kan man lett føle at man ikke finnes i virkeligheten, at man ikke betyr noe. Utydelige damer har ofte små stemmer som ikke blir hørt så lett, heller.

Damer som er fargerike selv om de er kledt i beige og som har store stemmer, bør av og til se litt ekstra rundt seg, og smile og nikke til en utydelig dame. I dag, for eksempel. I butikken, eller på bussen. Og hvis man hører ekstra godt etter, oppdager man at det å være utydelig ikke betyr at man ikke har noe viktig å si.
.

fredag 9. oktober 2009

091009: Dame med bein - nei, arm....

.


Den som har noe å skjule, bør sørge for at gjemmestedet ikke blir oppdaget av noen, som for eksempel hundene til naboen eller tilfeldige turgåere.

Dagens dame vet jo at det meste kommer for en dag, og at flere deler av sannheten sikkert kommer til å dukke opp etterhvert. -Du tror du er ferdig med noe, tenker hun, og plutselig dukker det opp igjen. Nå står hun der, og vet ikke helt hva hun skal gjøre.

-Jeg lager et vindspill, tenker hun, med bein og klokker og små ting jeg finner. Og hun tenker at det virkelig er sant at alle kan brukes til noe....

Denne historien er ikke basert på virkelige damer i tegnedamens bekjentskapskrets, hun kjenner ingen som verken har laget, eller fantaserer om å lage, vindspill av bein. Eller, det gjør hun nok, men ikke menneskebein, bare store bein av elg eller okse, fortrinnsvis dyr som har dødd en naturlig død, mett av dage og andre ting store dyr blir mette av.....
.

torsdag 8. oktober 2009

081009: Dame med rød rose

.

-Jeg skal forandre verden, sier dagens dame, jeg er ung, jeg har meninger, jeg har mot og jeg har tro på at det nytter. Det er derfor hun går med en rose, høyt hevet, som om den var en fane. -Se meg, sier hun, og hør meg, jeg har viktige ting å si, viktige ting som har med framtida å gjøre, og om dagen i dag.

Andre damer, som for eksempel vi som ikke er så unge lenger, og kanskje har mista troen på at ting nytter, burde se litt nærmere på dagens dame. Selv om vi ikke fikk det til, kan det jo hende at hun klarer det - kanskje vi har gjort noe riktig - oppdratt henne godt, for eksempel. Og da er det litt dårlig gjort å si "been there, done that" hele tida. Det kan hende at man må prøve tusen millioner ganger før man får det til, kanskje rosa dagens dame bærer er en slags stafettpinne overlevert fra gårsdagens dame og alle damene før det.

Kanskje de ikke så unge damene bør høre litt på dagens dame, og si at hun er flink som vil noe, og at hun sikkert har nok stahet i seg til å klare det meste. Og kanskje dagens dame bør minnes om at de ikke ler av henne, de voksne, men av seg selv, og det de pleide å være. Det er nemlig noen ting som ikke forandrer seg... Og at tanker man trodde var nye ofte henger sammen med ting som har vært, og at livet er en stafett, og om man bare øver og øver kan det hende man kommer først til mål....
.

onsdag 7. oktober 2009

071009: Dame uten fugl

.


Dagens dame hadde en fugl. For ikke lenge siden hadde hun fugl. Plutselig har hun det ikke mer. Hun syntes det var litt stille i kroken der buret har plassen sin, og da hun kikket bort for å hilse på det lille fjærkreet, var den ikke der. Buret var åpent, vinduet var åpent, og vips, fuglen var fløyet.

Uten så veldig mye håp om å finne ham igjen, tar damen hatten på hodet og buret i hånda og går ut for å leite. Hun roper, men han var aldri særlig lydig, fuglen hennes, så hun regner ikke med at han kommer. Likevel leiter hun, og håper at hun finner fuglen før naboens katt gjør det.

Og hun tenker at de som har vinger som virker kanskje alltid vil ønske å fly ute, og at det å rømme fra et fengsel er en trang som finnes i alt som lever. Og hun tenker at dersom hun noen gang skal ha fugl igjen, skal det være en en som beveger seg ved hjelp av bein og ikke vinger, og som synes det er skummelt med ting som er høyt over bakken. Hundeeiere og hundene deres likner ofte på hverandre, sies det, så det er ikke rart om man velger en fugl som likner en selv. Dagens dame tenker at hun velger seg en litt merkelig sak fra Australia, en som går rundt i sitt eget tempo, og som kanskje er litt pjuskete i fjærene. Akkurat som hun selv er det.
.

tirsdag 6. oktober 2009

061009: Sjokoladedame

.


I dag spiser dagens dame sjokolade. Noen dager trenger hun en vitaminpille som ikke er vitaminpille, og da fungerer sjokolade godt. Opp gjennom tida har det vært knytta mange medisinske forventninger til sjokoladen, den har skullet kunne kurere tuberkolose, leversykdom, gikt, depresjon og jernmangel. I våre dager er sjokolade mest knytta til skam - man skal ha sjølkontroll, og ikke spise sjokolade.

Dagens dame tyr til de gamle rådene, og bruker sjokolade mot depresjon. Ikke at hun er veldig trist og lei, men litt, fordi det er mørkere og kaldere enn det hun liker at det er, og fordi det mørke og kalde kom så plutselig. Så hun spiser sjokoladen sin, fordi hun trenger det, og fordi hun fortjener det, og hun er fullstendig skamløs når hun gjør det.

Og hun tenker med seg selv at hun blir litt gladere, og så tydelig er effekten at til og med sjokoladeforskerne har oppdaget det....
.

mandag 5. oktober 2009

051009: Tid for tøfler

.


-Det er på tide å begynne med tøfler, tenker dagens dame, i alle fall om man bor i gammelt hus, og det kommer trekk inn både her og der.

Man kan selvfølgelig bruke ullsokker i stedet, hvis man er sokkestrikkedame, og ikke er redd for å skli, men dagens dame synes det er tryggest å bruke tøfler. Hun tenker på lårhalser og andre ting som kan brekke, og det er bedre å øve seg på å unngå brudd når man fortsatt er midt i livet og forholdsvis bevegelig.

Siden dagens dame ikke verdens mest ryddige dame og tøflene ikke blir plassert på samme sted hver gang hun tar dem av, kunne hun tenke seg en tøffelhund. Hun har ingen hund, men hvis hun hadde en, skulle den kommet med tøflene hennes når hun trengte dem, helt av seg selv, for det var en klok hund som alltid visste hvor damen gjorde av tingene sine.

Så mye tenker hun på tøffelhunden sin, dagens dame, at hun nesten ser den for seg, der den sitter pent ved siden av henne, med tøflene forsiktig i munnen, helt uten at det kommer hundeslim på dem.

Den varer ikke lenge, hundefantasien, før damen er tilbake i virkeligheten og sklir rundt på sokkene mens hun roper på tøflene sine.
.

søndag 4. oktober 2009

041009: Dame med boksehansker

.

Av og til er det viktig å ta en kamp, sier dagens dame, når det skjer viktige ting i verden, enten i den store eller den lille, viktige ting som gjør at vi må slåss, noen ganger må vi slå tilbake.

Vi må slå tilbake mot de som krenker andre, sier damen, og de som er slemme, og de som ikke vil dele. Og noen ganger må vi slåss mot de som vil ta de som er mindre enn seg selv.

Når dagens dame slåss, er det ofte mot motstandere som er mye større enn henne selv. Og hun vinner ofte. Ikke fordi hun er så sterk, men fordi hun er listig.

Dagens dame har på boksehanskene sine, og hun vil at mange flere damer skal ha boksehansker, selv om hun synes det heller burde hete boksevotter. Så kan de samle seg, de kloke damene, og slåss for å bevare skoler og sykehus, for lik rett til helsetilbud uavhengig av hvor i landet man bor, og man kan bokse litt av og til for å si at lufta er fri for alle, og at vannet tilhører alle.

Det er nå det er viktig å ha boksehansker, tenker damen, nå som det er lenge til valget, og politikerne snart slår seg til ro, alt for mye til ro. Og hun tenker at hun skal bruke boksehanskene, og slå i bordet med dem, sånn at alle merker at hun er der, og at hun passer på.
.

lørdag 3. oktober 2009

031009: Strikkedame

.

Dagens dame er en strikkedame. Hun strikker hele tida, de nydeligste ting vokser fram mens hun helt uanfektet sitter med hendene i fanget og bare beveger på pinnene sine.

Hun strikker og strikker. Hele verden kunne hun tenke seg å dekke med strikkedingser, lange remser kan bli til en skog, store stykker kan bli til et hus, og trenger hun å gjemme seg litt, kan hun strikke en hule.

Som strikkedamer flest, elsker hun garnbutikker. En velutstyrt garnbutikk er som julaften, det lyser prosjekter mot henne fra alle kanter. Hun prøver å ikke kjøpe for mye, det er om å gjøre å ikke bli for grådig, men lukten av garn gjør det umulig å stå helt i mot.

Og etterpå hender det hun skammer seg litt, og gjemmer garnet diskret bort, sånn at hun ikke trenger å se det, man trenger ikke bli minnet om svakhetene sine hver eneste dag. Og av og til, ganske ofte, faktisk, sniker innom gjemmestedene, og stryker forsiktig over trådene, som om de var venner hun ennå ikke kjenner så godt.

fredag 2. oktober 2009

021009: Dame med hjerne


Det er ingen selvfølge å ha en hjerne, tenker dagens dame. Eller det er det jo, men det er ingen selvfølge å ha en velfungerende hjerne.

Hun har kommet over et godt eksemplar av en hjerne, og den skal hun vise, og kanskje gi bort, til en dame hun kjenner som ikke bruker sin så ofte. Det er mange som ikke alltid tenker seg om, men noen gjør det mindre enn andre, og de kan trenge litt hjelp.

Nå er ikke damen hjernekirurg, og så vidt hun vet pleier man ikke å transplantere hjerner, heller. Og hun tror ikke damen hun kjenner er hjerneløs, hun tror bare at hun glemmer det store organet hun har på toppen av kroppen, og skal rett og slett minne henne på at den finnes.

Dagens dame skal sette hjernen på bordet, så skal hun fortelle høyt hva den kan brukes til. Til å tenke med, for eksempel. Og om hun er heldig, vil damen hun kjenner kanskje huske på at hun har en hjerne hun også. Helt egen, lite brukt og godt gjemt.
.

torsdag 1. oktober 2009

011009: Dame med ballonger

.

Dagens dame har en bukett med ballonger. Ikke så mange at de kan løfte en hel dame, men nok til at hun ikke helt vet hva hun skal gjøre med dem. Derfor står hun der, med ballongene sine, og sier ingenting, eller utveksler en og annen meningsløshet, om fine ballonger, og hva de egentlig betyr.

Herregud, tenker damen, en ballong er jo bare en ballong, og det er jo mer enn nok. Men alltid er det en og annen som skal snakke om ballongenes vesen, hva de signaliserer, om de er struttende av luft eller triste og slappe.

Bruk øynene, sier damen, og ikke be meg om å si noe om ballongene. Hun vil heller snakke om viktige ting, om isbjørnbestanden, for eksempel. Er det lett eller vanskelig å være isbjørn, tro, og hvor mange ballonger må til for å løfte en isbjørn? Det lurer hun på, dagens dame.
.