tirsdag 31. august 2010

310810: Dagens dame tviholder på sommeren

 .
 
-Det er fortsatt sommer, sier dagens dame, det er august, og august er en sommermåned. Hun insisterer for seg selv, og drikker kaffe på trappa og griller middagen. Og hun er barbeint i skoa. -Det er ikke høst før jeg tar på sokker, sier dagens dame, mens hun hutrer litt, men fleecegenser er lov....

Dagens dame tenker at det er viktig å passe på at høsten ikke kommer for tidlig, og spiser av den korte sommeren. -Høsten kommer tidsnok, og det er ikke helt enda, her er det fortsatt sommer, sier hun. Litt usikker i stemmen er hun, riktignok, hun som tviholder på sommeren, eller, som det kanskje er mer korrekt å si: hun som tvil-holder på den.
.

mandag 30. august 2010

300810: Dame med sjøku

 .

 -Noe mindre ku-aktig kan jeg ikke tenke meg, egentlig, sier dagens dame, der hun står med armen godt rundt en sjøku. Hun trodde hun skulle møte et dyr med jur og horn, en som passet godt inn i reklame for melkeprodukter og sjokolade. I stedet står hun sammen med en merkelig skapning som ikke ser ut som om den kan reklamere for noe som helst. Når den ligger helt stille, ser den ut som en stor stein, og alle vet at det er sjelden man ser reklame for store steiner.

Sjøkua er stor og snill, akkurat som andre kuer. Men i motsetning til melkekyr, er den også utrydningstrua, kanskje nettopp fordi den er så stor og snill, og ikke er redd for mennesker, siden den ikke er vant til å ha naturlige fiender. -Og det er dårlig gjort at noen vil være fiende med denne skapningen, sier dagens dame, og klapper den store vennen sin enda en gang på skuldra.

Om sjøkyr på Wikipedia.

.

søndag 29. august 2010

290810: Dame med slektning

 .

 -Nei, sier dagens dame, vi er ikke i nær familie, men han tilhører det jeg kaller den utvida storfamilien min, han jeg bærer på. Hun bærer på en apebebi.

Hun tenker at alle damer som har fostra opp små ville menneskebarn ser likhetene til apene. De hører ikke på det hun sier, de liker å dra i ting, de tar ting de har lyst på, og de vil gjerne bæres og koses når akkurat når det passer dem.

-Jeg bærer ham, sier damen, men jeg vil ikke eie ham eller fange ham eller sette ham i bur. Sånt bør vi nemlig ikke gjøre mot slektningene våre. Sånt bør vi ikke gjøre mot noen, faktisk, enten de er slektningene våre eller ikke. Og at apebebier vil bæres og koses akkurat som menneskebarn, betyr ikke at vi har rett til å fange dem og kose dem og sette dem i bur - det betyr heller at vi må legge til rette for at apemammaene kan leve trygt sammen med barna sine uten å bli fanget eller drept.

Og damen tenker at et eller annet sted ute i verden, i et tre kanskje, sitter det en apemamma og ser ned på et menneskebarn og tenker at jammen likner han på min sønn, den fjerne slektningen der nede.
.

lørdag 28. august 2010

280810: Dagens dame baker

 .
 
-I dag skal jeg bake, sier dagens dame. Det er ikke noe hun gjør ofte, men hun har dyrket så fine squash i hagen sin, og noe må jo avlingen brukes til. Og den som liker gulrotkake, vil helt sikkert like damens squashkake, den er svampete og saftig, farlig god, og holder seg lenge i kjøleskap.

Kaken:
3 ett
250 g sukker
2 1/2 del olje, f.eks. raps
400 g grovrevet squash
325 g mel
1/4 ts bakepulver
2 ts natron
1/2 ts salt
2 ts vaniljesukker
3 ts kanel

Ostekrem:
200 philadelphia naturell
125 g smør
125 g melis
2 ts vaniljesukker

Egg og sukker piskes godt. Tilsett olje, så de andre ingrediensene. Bak i en stor rund form, eller to mindre.
190 grader i ca 40 minutter, eller til den kjennes fast.

Ostekremen røres sammen og has på toppen.
.

fredag 27. august 2010

270810: Dagens dame banker kjøtt

 .

 -Nå er det sånn at om jeg vil ha bankekjøtt, og det er tomt i kjøttdisken, tar jeg selvfølgelig hammeren i egne hender sier damen. Hun er absolutt i stand til å bringe kjøtt til bordet, og må hun, så banker hun det gjerne selv.

Hun er god til å banke kjøtt. Og så godt liker hun det, at hun nesten tenker at hun kunner vært slakter. Bortsett fra akkurat det med slaktingen, det ville hun nok ikke likt; å være der når livet rant ut av noen. At blodet renner ut av noe som allerede er dødt når hun slår på det, det kan hun derimot like.

Dagen dame tenker at bankekjøtt sikkert heter bankekjøtt fordi det kommer fra låret på dyret, og er seigt uten å bli banka og slått på. For sånn er det med dødt kjøtt, det blir bedre av å få bank. I motsetning til folk og dyr som lever: de blir bare redde og slemme av å få bank, og kanskje så små at de ikke en gang rekker opp til speilet for å se seg selv og bli minnet på hvem de er, at de er noen... Og bankekjøtt som sitter fast på noen som lever, er alt annet enn godt.


.

torsdag 26. august 2010

260810: Dame med kompostkvern

.


-Hvis, sier dagens dame, bare hvis, du for eksempel blir så innmari forbanna at du plutselig har noe du må bli kvitt, er det godt å ha ei kompostkvern. Den kan få ut mye grums, den som sørger for at problemer kommer ut av syne og inn i det store kretsløpet, og ingenting som kan brukes bør gå til spille, det mener i alle fall dagens dame.

Det hender at folk blir så store problemer at man bare må kvitte seg med dem. Når de tynger opptrer uforutsigbart og ikke er særlig snille, og får damer til å føle seg lite verdt, for eksempel, da bør de gå i kompostkverna. Ja, ikke nødvendigvis bokstavlig, eller helst ikke bokstavlig, hvis man ikke lar alle skrupler fare og henfaller til barbari.

Det hjelper å stå der med kompostkverna å late som - man kan for eksempel gi navn til bringebærkrattet som skal bort, eller kvistene fra hekken. Og mens man ser at maskinen spiser dem opp, kan man kjenne at skuldrene senker seg, og at folk kvister som bare får deg til å bli trist blir borte.

Og når hun står der, dagens dame, blir det plutselig så virkelig for henne, det hun gjør, at det nesten er som å kvitte seg med en skalle. Og det kjennes godt ut, som å bli fri, synes dagens dame.
.

onsdag 25. august 2010

250810: Dame med hund - enda en gang

 .

 -At hundedagene er over, betyr ikke at man skal slutte å klappe på hunder, sier dagens dame. Alle hunder bør bli klappet på hver eneste dag, akkurat som katter, kaniner og alle andre kjæledyr bør det.

-Og mennesker, sier damen, mennesker bør også bli klappet på. Hver eneste dag bør de det. Men ikke hardt og vondt, ingen bør bli klappet på hardt og vondt, verken dyr eller mennesker. Mykt og forsiktig bør vi klappe på hunder og katter og damer. Da blir de myke og gode i øynene sine, jo mer de blir klappet på, jo snillere blir de. -Og er det noe verden trenger, sier dagens dame, er det at vi blir litt snillere mot hverandre, enten vi er hunder, katter eller damer.
.

tirsdag 24. august 2010

240810: Dame med snegle

 .



-Plutselig var det sneglecamping i hagen min, sier dagens dame, og som reisende gjør når det er mange, var det noen som plasserte seg utenfor anvist plass.

Damen driver med hagearbeid på lavt nivå, så hos henne er snegler velkomne, særlig de som har med seg sitt eget hus og ikke må sove under hennes hostaer. Det er bare ikke lov å campe i grønnsaksbedet, damen skiller på utmark og innmark, og når det kommer til innmark, er hun streng.

Hun bærer sneglegjesten med seg, forsiktig, forsiktig, for om hun skal vente på at han flytter seg selv, tar det litt for lang tid. Det går ikke alltid fort for de som ikke har ben, men må skli bortover på slim, og det er ekstra tungt når man bærer et hus.

Forsiktig setter hun sneglen ned, og forsikrer ham om at i den delen han nå befinner seg, kan han spise akkurat hva han vil, planter med blomst, og planter uten blomst. Et helt bed kan han få, hvis han vil, hun er raus sånn, den late og rotete hagedamen.
.

mandag 23. august 2010

230810: Dame med gulrot

 .


-Jeg elsker sensommeren, sier damen, da er grønnsakene så gode, og jeg blir minnet på at det tross alt er det bonden putter i jorda vi lever av.

Dagens dame tenker at akkurat det er en viktig påminnelse. Det er lett å tenke at olje- og mobiltelefonindustri er det viktigste i verden, eller det å klippe hår, men vi kan ikke spise olje. Det er alltid noen som graver i jorda for at vi andre skal få spise. -Der for er det viktig å passe på jorda, sier damen, og på bonden, sånn at vi får maten vi trenger.

Og hun tenker at det er ikke tilfeldig at det heter å friste med en gulrot, for å få noen til å yte litt ekstra, så gode og søte som augustgulrøttene er ....
.

søndag 22. august 2010

220810: Dame med stork

 .


-Slapp av, sier damen, jeg bare bærer den, jeg har ikke bedt den om å lage reir her, akkurat. Hun snakker om storken hun har i armene sine.

Alle vet at det å bære på storker er farlig for damer, det er omtrent som å lukte på små bebier, plutselig har man lyst til å eie en selv. Men damen har ingen planer om å eie en stork. Hun har hunder og katter, og fugl vil hun i alle fall ikke ha.

Hun vil bare bære den litt. Og lukte på den, forsiktig, forsiktig....
.

lørdag 21. august 2010

210810: Dame med glass

 .

 -Nei, jeg skal ikke drikke mye, sier damen, men et glass kan jeg vel ta, selv om jeg må stå opp, om ikke tidlig, så i alle fall i løpet av formiddagen i morgen. Dagens dame er sammen med andre damer, og da kan det lett bli både seint og fuktig.

Men et glass kan hun ta, vår dame. Det bør man unne henne, hun som er sliten i beina og i hodet kan trenge det. Så damen bærer med seg glasset sitt, mens hun mumler at i dag er i dag og i morgen er i morgen, og det har hun jo fullstendig rett i.
.

fredag 20. august 2010

200810: Med kjeks på trappa

 .


-Her skal jeg sitte en stund, sier dagens dame, på trappa mi, bare sammen med en hund. Her skal vi sitte og tenke over livet og sånt.

-Det burde flere gjøre, mener damen, tenke over livet. Hun tenker at vi av og til slutter å tenke over livet og verden, fordi det er stort og urettferdig. Og grusomt. Hver eneste dag skjer de frykteligste ting, mennesker gjør grusomme ting mot hverandre. Og mot hunder og andre dyr. Og mot jordkloden. Og tankene kan bli så tyngende og fæle at vi stenger de ute.

-Noen ganger må vi tenke på det fryktelige, sier damen, og erkjenne at det er der. Og tenke over at om vi ikke gjør noe eller sier noe blir det litt vår skyld også. Ja, ikke din,da, sier damen, og klapper hunden på hodet. Og hun tenker at verden i alle fall ikke blir verre av at hun sitter på en trapp med en hund og spiser kjeks, og tenker over livet og sånt.

Og etterpå, når kjeksen er spist, skal hun gå inn å ringe givertelefonen for å gi sitt bidrag til de som er rammet av flom i Pakistan. Og nei, hun kan ikke hjelpe alle, eller redde verden, ikke alene i alle fall. Men til og med en eneste dame kan gjøre noe.

Kirkens Nødhjelp
Konto: 1602.40.26535
Givertelefon: 820 44 004 (200 kroner)
På nett

Røde Kors
Konto: 8200.06.10190
Givertelefon: 820 44 001
På nett

Leger Uten Grenser
Konto: 5010.06.00444

Flyktninghjelpen
Konto: 8380.08.06006
Givertelefon: 820 44 747 (200 kroner)
På nett

Redd Barna
Konto: 8200.01.05453
Givertelefon: 820 44 789 (200 kroner)
På nett

UNICEF
På nett

CARE
Konto: 1644.10.50082
På nett

.

torsdag 19. august 2010

190810: Dame som klapper katt

 .


-I dag skal jeg bare klappe litt på katter, sier dagens dame, noen dager er det nok i massevis. Hun tenker at alle damer burde ha en katt å klappe på av og til. Ganske ofte, faktisk, det er bra for både katter og damer.


Når damen klapper på katten, høres det ut som om den har en liten maskin i magen, en maskin som effetivt fjerner mas og stress - det går ikke an å både skynde seg og klappe en katt samtidig, i alle fall ikke om man vil fortsette å være venn med katten. Katten skal klappes til den er ferdig, sånn er det med den saken.

Og på ganske mystisk vis er katten vanligvis ferdig med å bli klappet når damen har fått tenkt sånn passe over livet og sånt, og kommet fram til at det ikke er så verst. I alle fall ikke for den som har en katt å klappe på.
.

onsdag 18. august 2010

180810: Dame med litt flau hund

 .


Dagens dame og hunden hennes er ikke helt enige. Hun synes han er finest i verden, mens han er misfornøyd med hårklippen.

-Jeg er en mann, sier hunden, eller, som det heter på hundespråket, en hanhund. Det vil han gjerne se ut som også. Han synes damen duller og diller for mye med ham, og at de med fordommer tenker at han ser ut som en homohund.

-Ikke at jeg har noe i mot homohunder, fortsetter han, jeg kanskje er en homohund selv, men det trenger jo ikke å bety at jeg vil at hele verden skal tro, tenke eller mene noe om meg bare på grunn av hårklippen. Hunden påberoper seg retten til å velge hvilke signaler han vil sende ut, og han vil ikke at noen skal tro at han er en vanlig puddel, heller.

-Jeg vil ha de samme rettighetene som damen, sier han, hun er en bitsch, men hun får jo lov til å gå ut i verden å se ut som en dame likevel....
.

tirsdag 17. august 2010

170810: Dame med hakkebøf og øl

 .


Dagens dame leker at hun er i Danmark, og lager hakkebøf med bløde løg til middag. Siden damen synes at det å lage middag er ganske kjedelig, og det å bestemme seg for hva som skal spises er enda kjedeligere, leker hun av og til at hun er et annet sted - da blir det litt gøyere. Og i dag leker damen at hun er i Danmark.

Etter middag kunne hun vasket opp og tørket oppvasken med et viskestykke, men hun tar ikke leken så langt ut - hun har tross alt oppvaskmaskin, og holder seg langt unna viskestykker. Det får være måte på hvor langt man skal strekke leken, også...
.

mandag 16. august 2010

160810: Dame med ballong

 .


Dagens dame har en ballong - en hjerteballong. Hun tror det er fordi hun har bursdag hun har fått en ballong. Egentlig synes hun det er en litt dårlig gave, gummi med litt luft inni, liksom, men det sier hun ikke høyt. Man skal ikke være misfornøyd med gaver.

Og det kunne vært verre. Det kunne jo hende at hun ikke fikk en ballong en gang, at hun ble glemt fullstendig. Det har hun ikke blitt. Det er mange som husker henne. Og gratulerer henne. Og hvem vet, kanskje hun er så heldig at hun får litt mer enn luft i gave også, hvis hun er riktig heldig.
.

søndag 15. august 2010

150810: Hagedame i august

 .


-Nok er nok, sier dagens dame, det er alt for seint å rydde i hagen, her må det sterkere lut til. Dagens dame har gitt opp den evige kampen mot naturen, og har bestemt seg for å ta kontroll over hagen, en gang for alle.

-En gang midt på sommeren ga jeg egentlig hagen til iberiasneglene, sier damen, men de er jammen ikke så glupske man skal ha det til, de har i alle fall ikke klart å spise opp min hage.

Så nå tar damen grep, og gjør det verken rådyr, snegler eller andre hageslemminger har klart. Mens andre rydder i hagen, rydder damen bort hagen. Hun bærer plante etter plante med seg, og setter utenfor gjerdet. Nå skal det bli slutt på irritasjon over slimete og ubedte gjester, og slutt på dårlig samvittighet over alt hun ikke rekker. Hun bærer og bærer, og nærmer seg sakte men sikkert målet om en hagefri hage.
.

lørdag 14. august 2010

140810: Med hjertet på utsida

 .


-Sånn er det å være mamma, sier dagens dame, man blir hele tida minnet om at man her et hjerte. Hun tenker at fra det øyeblikket man blir kjent med et nytt lite menneske man har ansvaret for, er det som om man bærer på et ekstra hjerte, stort og bankende, og helt fullt av en annen.

Noen ganger er hopper det lekende lett, det kiler som gresset gjør på små løpende føtter en sommerdag. Noen ganger renner det nesten over av stolhet, stolthet over å få kjenne et noen som er så perfekte og flinke til å være akkurat seg selv. Av og til hopper det til av bekymring og uro, når små mennesker skal bli store og må lære seg å falle uten at man holder dem igjen, og man bare kan være der for å hjelpe dem opp igjen. Det kan til og med kjennes blytungt ut å bære, hjertet, når man er fra seg av bekymring over valg man ikke ville tatt selv, og man ser at veien er tung å gå.

-Sånn er det, tenker damen, å bære et mammahjerte. Det er så fullt av uro over ting som kan skje at det nesten renner over. Og hun tenker at bekymringskontoen og prisen å betale er verdt det likevel, fordi man tross alt får kjenne på det lekende glade og lette, og at det å ha kjent små løpende føtter en sommerdag gjør vinternettene mye lettere å holde ut.
.

fredag 13. august 2010

130810: Dame og fisk med flaks

  .



-Dette er virkelig en ulykkesdag, sier dagens dame, særlig hvis du er en stor fisk som ikke er i vannet lenger. Eller hvis du for eksempel er en dame som bærer på en stor fisk som ikke er i vannet lenger, og ikke har lyst til å slakte og rense den.

Dagens dame har slettes ikke lyst på fisk. Og hun har ikke lyst til å drepe den store fisken, hun er en ganske alminnelig dame, som trenger en ganskel alminnelig fisk til middag, ikke en diger monsterfisk.

Men vår dame lar seg ikke styre av at fredag den trettende blir sett på som ulykkesdag. Hun tar saken i egne hender, bokstavlig talt, og bærer fisken til vannet og gir den friheten tilbake. Sånn snur hun ulykkesdagen til en lykkedag, både for seg selv og for den heldige fisken.



Forøvrig er dette den første gangen siden 1. januar 2009 at dagens dame ikke har blitt lagt ut om morgenen. Typisk nok har tegnedamen vært uten nett akkurat fredag 13.
.

torsdag 12. august 2010

120810: Dame med pølsehorn

 .


-Nei, jeg mener ikke at jeg skal kle meg ut som et slags dyr med gevir, sier dagens dame, når jeg mener at jeg vil ha pølsehorn. Jeg vil bare late som om jeg er på ferie i Danmark.

Når dagens dame er i Danmark og er litt sulten, men ikke mer enn at hun bare kan gripe tak i noe i farta, kjøper hun ofte et pølsehorn. Det er særlig når hun er i matbutikker og har blitt kjempesulten av å gå rundt og kikke, da ligger de alltid der i disken på vei ut, pølsehornene.


Siden denne damen er i Norge, må hun lage pølsehornene selv, men for å få riktig følelse har hun planer om å  benytte en dansk oppskrift. Hvilken vet hun ikke, hun har funnet mange oppskrifter, og som damer flest har hun vanskelig for å velge. Og man skal ikke se bort fra at det ender med at damen leser oppskriftene på pølsehorn, mens hun sitter med en kald pølse i handa, og tenker at en annen gang skal hun jammen prøve alle disse oppskriftene. Helt sikkert. Men ikke i dag.
.

onsdag 11. august 2010

110810: Med badeand og briller

 .


Selv om det ikke er strålende sol der damen oppholder seg om dagen, tviholder hun på sommeren. Ikke alle er enige med henne i at det er strandvær, men badeanda protesterer ikke på en tur i sjøen. Den protesterer ikke på noe, i grunnen, så damen tenker at alle burde ha en badeand å være sammen med når man trenger noen som alltid er enig.

-Det er en nydelig dag, sier damen, og badeanda nikker, i alle fall ser det sånn ut når damen dytter litt på den. Og sånn fortsetter det. Damen sier noe, anda er enig. Og damen tenker at alle burde ha ei badeand i beredskap, for badeender kan av og til gi damer en fridag med følelse av sommer selv om det stormer som verst bak nærmeste hjørne.
.

tirsdag 10. august 2010

100810: Dame med frosk



-Jeg pleide å ha en prins, sier dagens dame, nå har jeg en frosk. Hun klager ikke, tvert imot, hun er svært fornøyd med å ha byttet ut prinsen.

-For det første, sier damen, er han veldig reinslig, han bader hver gang han har mulighet til det, han lukter aldri svette, og siden han ikke har sko på froskeføttene sine, står det heller ingen illeluktende sko i gangen.

-Videre er han fornøyd med seg selv som han er, han må ikke bekreftes absolutt hele tida, fortsetter damen. Prinsen hun hadde måtte hele tida høre hvor flink han var, hvor pen han var, hvor klok han var. -Og for å være ærlig, sier damen, han var verken særlig klok eller flink, selv om han var pen nok, men som mora mi pleide å si: Ingen blir mett av en pen kake.

Damen liker å være sammen med frosken, og hun tenker at om hun hadde vært enda litt klokere (for hun er klok, dagens dame) og ikke latt seg blede av prinsen, ville hun gått over til frosk mye før. Og det synes hun flere riktige prinsesser burde gjøre.
.

mandag 9. august 2010

090810: Ved vifte i varmen

 .


På varme dager kan man ofte observere dagens dame med en vifte. Hun synes det er deilig å kjenne kjølende luft mot ansiktet sitt.

Man kan ofte se damen rette viften mot hunden sin også, sånn at den får nyte godt av luftingen. -Den har det verre enn meg i varmen, sier damen, den som er iført en svart pelskåpe uansett vær- og føreforhold.

Og selv om det er noen veldig varme dager innimellom, er ikke damen lei seg for det - hun er glad så lenge det fortsatt er sommer, og glad for at hun har mulighet til å velge å la den svarte kåpen henge i skapet en stund til. (Og selvfølgelig: vår dame bruker ikke pels, den lar hun dyrene får ha i fred).
.

søndag 8. august 2010

080810: Prestekragedame

 .


-Elsker, elsker ikke, sier dagens dame, og teller kronblader på prestekragen. Hun river dem ikke av, for hun vil ikke ødelegge den pene blomsten. Ikke trenger hun det heller, hun vet at han elsker henne, hunden som sitter ved siden av henne, og er en god venn uansett hva blomsten forteller.
.

lørdag 7. august 2010

070810: Med papegøye på skuldra

 .


Dagens dame har en papegøye på skuldra. I kveld skal hun drikke vin og høre på piratmusikk, og da er det lurt med papegøye.

-Det lurer med å ha en papegøye på skuldra, er at man ikke drikker for mye, ingen med en diger papegøye drikker for mye, sier dagens dame. Når hun har fått nok, stikker papegøyen nebbet sitt bort til øret hennes og hakker henne. -Og alle som har blitt hakket av en papegøye, slutter med uønsket atferd, avslutter damen, og drar på konsert med vin og den store vaktpapegøyen.
.

fredag 6. august 2010

060810: Dame med tomater

 .


-Tomater, sier dagens dame, deilige, søte og røde. Hun tror hun skal lage en salat av dem, sammen med pasta, ruccola, litt kylling og pesto. Det er gode tomater hun bærer på.

Når dagens dame skal kjøpe tomater blir hun av og til litt sur. Hun blir sur over de halvmodne tomatene som ligger der, som aldri har opplevd en solstråle i virkeligheten. Hun synes det er en skam at noen kan selge sånne tomater.

Men når hun tenker over det, synes hun smakstomatene er enda verre. Ikke at det finnes tomater med god smak, for all del, det er hun for. Hun synes bare at det er helt på trynet at noen kan kalle noe for smakstomater. -Alle tomater burde være smakstomater, sier damen, det skal jo ikke være sånn at jeg skal finne meg i at de tomatene som ikke er merka spesielt skal være vonde og umodne.

Hun tenker at det er rart, det der. At vi finner oss i at tomater som smaker tomat må merkes spesielt, mens "vanlige" usmakstomater i beste fall smaker ingenting. Og hun tenker at noen ganger er det synd å bo i middelmådighetens land når det kommer til innholdet i matvarediskene...
.

torsdag 5. august 2010

050410: Dagens dame flytter på ting

 .


Det er tid for rydding. Egentlig var det tid for rydding for lenge siden, men det klarte dagens dame glatt å overse. Nå er det absolutt tid for rydding. Overtid, faktisk.

Dagens dame flytter rundt på ting, og skjønner ikke hvorfor ikke det blir mer ryddig, enda så mye hun bærer. Alle andre som bruker så mye tid på å flytte ting, oppnår at det blir ryddig. Ikke dagens dame. Hun tenker at det må være genetisk, et dominant gen som overføres fra generasjon til generasjon. Selv har damen ført det videre til barna sine.

Det er ikke det at hun ikke har ryddeutstyr, for det har hun. Hver gang hun leser om hjelpemidler som gjør rydding og vasking enklere, kjøper hun det. Onde tunger påstår at hun forholder seg til rydding på mannemåten, hun tror at det bare er å spraye på og tørke av.

Det er ikke sant. Hun vet at det ikke er sånn. Men hun håper. Og om hun synes at en rosa støvtørketing er finere enn en kjedelig grå, bruker hun det. Hun er voksen og bestemmer over sine egne støvtørketing. Dessuten er den mye bedre å synge inn i, den rosa, når dagens dame drømmer fra ryddingen og later som om hun har en mikrofon....
.

onsdag 4. august 2010

040810: Med skip i flaske

 .


-Det er lurt å øve, sier dagens dame. Selv forbereder hun seg på å dra på båttur. Hun tenker at om hun øver seg på rullingen, vil hun venne seg til den, sånn at hun unngår å bli sjøsjuk.

Hun begynner i det små. I dag går hun rundt med et flaske med en båt inni, som hun ruller litt på, og ser på. Hun blir litt svimmel, men bare litt. Hun blir allermest nysgjerrig og lurer på hvordan noen fikk båten inn i flaska, og så lurer hun på hvorfor i all verden skikken med flaskeskip oppsto.

Hvis det da ikke var for å venne landkrabbene til havet, forsiktig, forsiktig, ved at man begynner på det aller nederste trinnet: å vugge en flaske med et skip inni forsiktig i armene sine.
.

tirsdag 3. august 2010

030810: Dame med vadefugl

 .


-Jeg sa badefugl, sier dagen dame, B-A-D-E-fugl. Og se hva jeg fikk!

Dagen same rusler i vannkanten, sammen med en vadefugl. Og ja, det er mer enn en bokstav som skiller vade fra å bade. Damens fugl trives utmerket godt med å vasse i sanda og svelge småkryp den møter på. Damen, som helst ville hatt en venn å bade sammen med, trives ikke like godt med vassingen. Hun vil bade, men fuglen får hun ikke med seg.


Når damen bader, tråkker fuglen rundt i sneglehus på stranda, og synes det ser både slitsomt og kaldt ut med alle den svømmingen. Og det er kjedelig å få vann i fjærene hele tiden, også, det er mye lettere å bli varm igjen for damer, de kan bare tørke over den fjærløse huden sin....

Sånn går de og klager litt over hverandre, damen og fuglen, men etterpå, når de sitter og ser ut over havet, har de det ganske greit sammen likevel.
.

mandag 2. august 2010

020810: Med hageslange og svømmebriller

 .


-Når jeg leser, bruker jeg lesebriller, sier dagens dame, og når jeg er i sola, bruker jeg solbriller. I dag skal hun vanne blomster, og da bruker hun vannebriller.

OK, egentlig er det svømmebriller, men hun skal ikke vanne så mye at hun kan svømme i hagen sin, hun liker bareikke å få vann i øynene. Derfor brillene. Vannebrillene. Etterpå skal de være med inn på kjøkkenet og være skjære-løk-uten-å-gråte-briller. Damen liker at ting fyller flere funksjoner.

Og kanskje, hvis det er en fin kveld, skal de være svømmebriller. Hvis ikke kan du være rar-dame-på-kveldstur-på-stranda-briller - det er forsåvidt en funksjon det også...
.

søndag 1. august 2010

010810: Grønnsaksdame

 .


Det er august, og verden, i alle fall vår del av verden, bugner over av friske grønnsaker. Selv bærer dagens dame en diger ertebelg.

Hun innrømmer at den ikke er fra egen hage. Damens hage er et sørgelig skue i år, den har stort sett måttet klare seg selv, og alle vet at hager som må klare seg selv blir seende ut som rommene til tenåringer som er alene hjemme. Damens blomsterbed ser ut som rom der noen bare har kastet fra seg ting på gulvet.

Damens grønnskashage ser mer ryddig ut, og den er forsåvidt mer ryddig enn blomsterbedene. Hadde bare grønnsakene utviklet seg til å bli grønnsaker, hadde den vært riktig fin. Sneglene har vært fornøyde med grønnsaksbedene, så noen har i alle fall blitt glade for det damen sådde tidligere i år.

Men damen gråter ikke. Hun bor i et land der hun kan kjøpe det hun trenger, og selv om hennes erter ikke ble noe av, ligger de der grønne, fine og gode i butikken.
.