fredag 12. desember 2014

121214: Julebakst i en fei

.Desember er måndeden da damer løper rundt og gjør ting de egentlig ikke kan. Damer som er utstyrt med ti tommeltotter lager julekort selv, for det er så koselig, hvis de da ikke kledte opp barn og hund i nisseutstyr i september og fotograferte julekortmotivene, det er enda koseligere.

Dagens dame lager ikke julekort, og katten hennes er lykkelig uvitende om at andre dyr blir iført nissedrakter og fotografert. Men dagens dame gjør ting hun ikke kan: hun baker til jul.

Når dagens dame baker, gjør hun det til gangs - hun vil ha 7 slag i boksene sine, minst. Hun skjønner at andre damer er flinkere enn henne, både til å bake og til å planlegge. De har forlengst gavene i hus og kakene i boks. Dagens dame vet at hun er en juletreiging, men hun vet også at det er håp for sånne som henne.

Dagens dame har ringt en venn, og fått vite hvordan hun skal få jula i boks. -Slapp av, sier vennen, lag to deiger, bak seks slag, og kjøp ferdige pepperkaker. Vips, det blir sju slag i en fei.

Og her er deigene som redder julebaksten:

Fire i ett: kombideig til fire sorter
350 g smør
500 g (9dl) hvetemel
1 ts bakepulver
250 g (3 dl) sukker
2 egg
Bland mel og bakepulver og smuldre i smøret. Tilsett sukker og egg. Del massen i fire. Alle disse småkakene stekse ca 10 min. ved 180 – 190 grader.
Dette blir til:
1. Jødekaker: Rull deigen til en pølse. Avkjøl i kjøleskap og skjær i skiver med skarp kniv. Legg på smurt plate eller bakepapir, pensle med pisket egg, legg noen mandelspon oppå og strø med sukker og kanel.
2. Finskebrød: 2 ts revet sitronskall tilsettes deigen. Trill ut fingertykke stenger. Skjær skrått opp i små brød. Stekes slik, men kan også pensles med egg og dyppes i perrlesukker og finhakket mandel.

3. Ingefærkaker:
½ ts ingefær og 1 ts sukker blandes i deigen som formes som en pølse og avkjøles. Skjær ½ cm tykke skiver. Pensle med pisket egg og dryss med aspikat eller syltet ingefær.
4. Sjokolademarmor: Del deigen i to. Bland den ene halvparten med 1 ½ ts kakao og den andre med 1 ½ ts vaniljesukker. Rull hver del ca 20 cm lang. Tvinn dem sammen og rull jevnt så de får et marmorert mønster. Skjær ca ½ cm tykke skiver.
Tørre vafler/sandnøtter
Denne oppskriften er hentet fra Mina Thiis kokebok fra 1936.
½ kg potetmel
¼ kg sukker
¼ kg smeltet smør
4 egg, skilt i plomme og hvite
3 ts bakepulver
Visp eggeplommer og sukker luftig, tilsett avkjølt smør. Ha i mel og bakepulver og vend til sist inn de stivpiska eggehvitene. Del deigen i to.
Del 1: Tørre vafler. Stekes i godt smurt vaffeljern. Det holder med litt røre på midten, de trenger ikke å bli så store. De skal stekes gylne, ikke brune.
Del 2: Sandnøtter. Tilsett 3 ts vaniljesukker. Trill jevne kuler. Stek 10 minutter ved 180 grader.

Denne dama er gjenbruk fra 12.12. 2009.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar