tirsdag 17. januar 2012

170112: Dame med salamander

.Det er ikke akkurat en vanlig norsk salamander hun bærer, dagens dame. Nå kan det vel forresten diskuteres hvor vanlig det er med norske salamandre, de har ikke akkurat gode kår, men den salamanderhistorien får en annen dame ta seg av.
Dagens dame er mest opptatt av å bære salamanderen sin.

- Det er den vakreste salamanderen jeg har sett, sier damen, og den passer så fint til navnet sitt, mandarinsalamander.

Salamanderen damen bærer bor egentlig i Kina, selv om den også er vanlig som kjeledyr en del steder.

- Det er noe fascinerende med salamandere, sier damen, de ser ut som noe som ikke finnes i virkeligheten, noe som fantes for lenge siden, før mennesket, og så er de her fortsatt.

Med over 500 salamanderarter, sier det seg selv at det er store variasjoner. noen bor i vann, noen bor på land. Størrelse og farge varieerer. Og atferd.

- Og vet du, sier damen, hos mange salamandere foregår forplantningsakten på den måten at hunnen følger etter hannen over en lang strekning. Hannen legger i fra seg en spermatofor, en kapsel med sæd, på bakken som hunnen beveger seg over. Når hun gjør det, bli sæden tatt opp i kjønnsorganene hennes. Hadde mennesket måttet gå langt for befruktning, hadde det ikke vært mange av oss.

- Og de som tror elefanten har lang drektighetstid, kjenner ikke alpinsalamanderen. Den går drektig i 38 måneder. Det er det lengste svangerskapet blant alle nålevende dyr. Elefanten har det lengste svangerskapet av pattedyr med 22 mnd. Jeg tror ikke mennesket hadde giddet det heller, sier damen.

Og med det avslutter hun dagens lille naturfagforelesning.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar