tirsdag 31. januar 2012

310112: Dame med sjakkbrikke

.



- Jeg går rett fram, samme hva jeg støter på, sier dagens dame, og bærer en sjakkbrikke.

Hadde hun vært en brikke, og ikke bare båret en, hadde hun nok vært en bonde. Hun hadde i alle fall ikke vært dronning, eller konge, men siden hun ikke er noen spesielt stor tilhenger av monarkiet, er hun ikke akkurat lei seg for det.

- Bonde er bra, sier damen, vi lever tross alt av det bonden drar opp av jorda, og blir det for få av dem, kan det gå riktig ille.

Et lite øyeblikk tenker hun på det spillet livet er. Så fortsetter hun å gå rett fram, samme hva hun støter på.
.

mandag 30. januar 2012

300112: Dame med bakebolle

.



- Jeg er helt klar, sier dagens dame, til å røre sammen en ny uke.

Å få en vellykket uke, er omtrent like vanskelig, eller lett, som å bake en god kake. Ingrediensene må settes nøye sammen, hvis man skal komme godt ut av det.

- Men jeg er klar, sier damen, klar med en passe mengde arbeid, og en passe mengde lek. Hvis jeg klarer å finne rett temperatur, bør dette blir bra.

Hun tenker at hun skal røre inn litt klesvask, noen jobbtelefoner og en fin bok. Så skal hun vente litt, mens hun kanskje ser på TV, lager middag og vasker opp. Kanskje hun skal ha i et lite kafebesøk også, bare for smakens skyld.

- Jeg er helt klar, sier damen, til å blande ukas gjøremål sammen, og smake på resultatet når helgen kommer igjen...
.

søndag 29. januar 2012

290112: Dame med grevling

.



- I dag gjør jeg som grevlingen, sier dagens dame. Og nei, det betyr ikke at hun oppholder seg i noens tak, hun befinner seg i vinterdvale.

Damen liker grevlinger. Hun synes de er fine å se på når de går over plenen om sommeren, og ingen kan spise nedfallsplommer med så mange godlyder som en grevling.

- Hvis jeg var et dyr, sier damen, kunne jeg tenkt meg å være en grevling. En som kunne trafikkreglene, og ikke ble påkjørt. Grevlnger ser trivelige ut, der de snuser rundt i plenen, og så har de så fint navn - meles meles.

Så tenker hun seg litt om, og vil ikke være en grevling likevel. Hun har ikke lyst til å spise meitemark og snegler.

Men vinterdvalen, den har hun sans for. I alle fall for en dag.
.

lørdag 28. januar 2012

280112: Dame som ber

.



- Nei, sier dagens dame, jeg er ikke av den religiøse typen, ikke i det hele tatt, jeg tror jeg mangler et gen for sånt.

Damen er ikke på noen måte religiøs, men i dag ber hun en liten bønn. Hun ber ikke om fred på jord eller at alle skal ha det godt, det er store ting som de som er sterke i troen må ta seg av. Nei, en ganske liten bønn ber hun. Hun ber om at mannen i huset skal slutte å hoste, nå har det gått så lang tid, at damen er både slem og søvnløs, og i tillegg vil hun ha sofaen sin tilbake.

- Det er bare en ganske liten bønn, sier hun, jeg krever ikke mye. Så skal jeg heller komme tilbake til de store og viktige tingene, som fred på jorden og rent vann til andre en annen dag, når jeg er snillere og mer våken...
.

fredag 27. januar 2012

270112: Dame med koffert

.



- Nei, sier dagens dame, jeg tenker ikke koffert, jeg har koffert.

Hun høres litt irritert ut, hun har ikke lyst til å svare på spørsmål, eller forklare noe. Hun er en voksen dame, og bestemmer over seg selv.
Hun gidder verken å disktere det faktum at hun har koffert, eller si noe om hva den inneholder.

Dagens dame er voksen, og bestemmer over seg selv. Og akkurat nå tar hun saken i egne hender, og sørger for at hun får en god helg.
.

torsdag 26. januar 2012

260112: Dagens dame aker

.



- I dag tar jeg fri fra kjedelige plikter, sier dagens dame, og tar med meg akebrettet mitt og finner en bakke jeg kan leke i. Den trenger ikke å være så veldig bratt, og det trenger ikke å stå skumle trær i veien, jeg har ikke lyst til å tegne i snøen med neseblod, heller, jeg vil bare ake.

Hun skal ikke ake så lenge, bare lenge nok til at hun blir skikkelig kald på beina, sånn at det er godt å gå inn og sette seg under et teppe med en bok og kanskje en kopp te. Lenge nok til at hun husker hvordan det var å være barn, når det kilte i magen, og hun plutselig var så kald at hun trodde nesa skulle falle av.

I dag tar hun fri fra kjedelige plikter og hverdagsoppgaver som venter, de går ikke sin vei, likevel, det er mer usikkert med snøen.

- I dag skal jeg la det kile i magen, sier hun, det trenger vi av og til alle sammen, med eller uten akebrett...
.

onsdag 25. januar 2012

250112: Dame med ponny

.



- Nei, sier dagens dame, dette er ikke min lille ponny, det er en annens ponny, en som pleide å være liten og søt, og som kom under dyna tidlig om morgenen, med kalde føtter, og en liten ponny.

Damen ser på ponnye, og tenker at jammen går tida fort. Hun som eide ponnyen er fortsatt søt, men hun er ikke liten lenger, og hun har funnet en annen å varme de kalde føttene sine på.

- Jeg tror ikke hun har en ponny i senga lenger, sier damen, men jeg vet jo ikke, og for å være ærlig vil jeg ikke vite det heller.

Damen ser på ponnyen, og blir bittelitt sentimental når hun tenker på hvor fort tida går. Noen ganger savner hun små runde barnearmer rundt halsen, og ponnyen i senga. Men de kalde føttene, de savner hun ikke...
.

tirsdag 24. januar 2012

240112: Dagens dame tar kosten fatt

.



- Noen ganger, når alt er litt grått og trist, hjelper det å male, sier dagens dame.

Noen maler bilder med titler som er så triste, så triste, eller fargerrike drømmelandskap det er mulig å flykte inn i. Noen nøyer seg med å male en vegg, sånn som dagens dame.

- Bort med gammel farge, inn med ny, sier damen, jeg orker ikke å vente på at våren kommer og gjør verden grønn, jeg tar penselen i egen hånd, og maler veggen.

OK, den blir ikke grønn. Fargen damen maler i, er ikke spesielt glad, men den er lys og ren og ny.

Og når det er gjort, da skal damen sette seg stille ned, og se på maling som tørker...
.

mandag 23. januar 2012

230112: Dame med tiger

.



Dagens dame tror hun har en katt. Den ser ut som en katt, og den maler som en katt. Ikke er den særlig stor heller, selv om den er større enn andre pusekatter. De som har sett damens katt, skjønner at hun ikke har noen alminnelig huskatt, men en tiger forkledd som katt. Den har store, skarpe tenner, og lange klør som den aldri kvesser, i tilfelle den får bruk for å klore noen.

- Pusen min, sier damen, og klapper dyret sitt. Han brummer fornøyd fra dypet av magen, fornøyd over at damen lar ham ligge på sofaen sin.

Damen klapper han hun tror er en vanlig katt, selv om hun noen ganger er litt engstelig, særlig når han ser ekstra rovdyraktig ut. Noen ganger, men ikke så ofte, biter han, og da er det noen som må blø. Som oftest er det noen andre enn damen, men selv om han har bitt henne også, tror hun fortsatt at han er en katt. Hun hører på brummingen, og ser hvordan han strekker seg ut og koser seg foran ovnen. Hun klarer ikke å se tigeren inni ham, og det er bra for katten.

Kanskje det ikke er så rart at det er vanskelig å se rovdyret. Damen er også som en katt mesteparten av tiden. Hun strekker seg lat på sofaen, og maler når noen klapper henne. Men inni seg er hun en tiger, med skarpe tenner og lange klør. Og av og til, ikke ofte, er det noen som må blø....
.

søndag 22. januar 2012

220112: Dagens dame måker

.



- Se godt på meg, sier dagens dame, for i dag gjør jeg to ting som vanligvis er uforenelige på en gang: Jeg måker og smiler samtidig.

Dagens dame liker ikke vinter så godt.

- Men det betyr ikke at jeg ikke vil at den skal være her, sier dagens dame, mens hun holder godt fast i snøskuffa, den samme snøskuffa som hun lurte på om hun skulle kaste, fordi hun ikke brukte den allikevel.

- Det er fint at det er litt snø ute, fint for damer som liker vinter, som vil ake og gå på ski, sier damen videre.

- Og så er det fint for damer som ikke liker vinter og snø, fint fordi det er så deilig det som kommer etterpå.

Hun fortsetter å måke, og fortsetter å smile, mens hun gleder seg til den fine, fine, tida som kommer etterpå, når våren kommer og smelter snøen og jager vinteren bort.
.

lørdag 21. januar 2012

210112: Dame med kylling





- Da det nye året kom, tenkte jeg at det var litt som et egg, sier dagens dame, uåpnet og inne i et skall. Man vet hva som er inni, men likevel kan man bli overrasket over fargen på plommen, eller smaken.

- Nå har det på en måte klekket, og blitt til en dunete og bløt kylling.

Hun tenker at vi på en måte starter med hvert vårt egg i januar. Så klekkes det, og ut kommer en liten, dunete og bløt kylling. Hvilken farge den har, vet vi ikke før den er der, og ikke hvilke egenskaper, heller. Det er med kyllinger som med folk. De er mer eller mindre snille, de ser ikke like ut, noen er stille, og noen bråker.

- Jeg håper min kylling er en god en, sier damen. Hun er snill mot dyr, og lover å ta vare på den så godt hun kan. Hun skal pleie den og klappe den, og legge til rette for at den skal vokse seg stor og god.

- Jeg skal pleie den, så den holder seg frisk, og får fine fargerike fjær, sier damen.

Hun håper hun har fått en god kylling, en med sterk og klar stemme, men som likevel ikke kakler hele tida. Hun håper de vil være til glede for hverandre den lange perioden de skal være sammen, helt til det blir på tide å starte med et nytt egg igjen til neste år.
.

fredag 20. januar 2012

200112: Dagens dame er rosa

.



- I dag skal jeg ha en rosa dag, sier dagens dame, før har jeg hatt hvite dager og blå dager, men i dag er den altså rosa.

Hun har på seg rosa klær, har en flaske med rosa drikke, og tenker rosa tanker.
Og hun den rosa dagen bør avsluttes med at hun svever på en rosa sky....
.

torsdag 19. januar 2012

190112: Dame med fisk

.



- Jeg hadde lyst på et bilde av meg selv med en fisk, sier dagens dame, sånne som man av og til ser på skryteveggene til menn som fisker mye.

- Ja, ikke at jeg har fiska den sjøl, fortsetter hun, det er et juksebilde. Fisken er kjøpt i fiskebutikken, damer som snakker så høyt og så lenge som det jeg gjør, egner seg ikke til fisking. Det var bare det at jeg gjerne ville ha et bilde....

Og det får hun. Et bilde avseg selv med stor fisk som hun kan henge på veggen. Sammen med de andre ljugebildene og alle de utstoppa dyra.
.

onsdag 18. januar 2012

180112: Dame med plastpose

.




- Hvor kommer de fra, sier dagens dame, alle disse plastposene?

Siden hun ikke er dum, vet hun jo svaret. Hun vet at hun bærer dem hjem fra butikken, hun kan bare ikke skjønner hvordan det kan bli så mange av dem.

- Hallo, sier hun, jeg er en ganske flink dame når det kommer til det å bruke handlenett. Det hender riktignok at jeg glemmer det, men stort sett er det med i butikken. Og så pleier jeg å ha sekk på ryggen.

Likevel er skuffen full av tomme plastposer. Selv om damen prøver å unngå det, hun vil ikke at det skal være hennes skyld at albatrossunger sulter i hjel fordi de blir matet med plast i stedet for fisk.Hun vil ikke at det skal være hennes skyld at det flyter en plastøy i havet. Likevel er skuffen full av tomme poser.

- Jeg tror det må være sokkene, sier dagens dame, sokkene som jeg putter inn i vaskemaskinen i par, og tar ut igjen som enslige. Til nå har jeg trodd at vaskemaskinen spiser sokker, men det er nok ikke sant. De kryper ut av vaskemaskinen og inn på kjøkkenet og blir til plastposer, alle sammen....

tirsdag 17. januar 2012

170112: Dame med salamander

.



Det er ikke akkurat en vanlig norsk salamander hun bærer, dagens dame. Nå kan det vel forresten diskuteres hvor vanlig det er med norske salamandre, de har ikke akkurat gode kår, men den salamanderhistorien får en annen dame ta seg av.
Dagens dame er mest opptatt av å bære salamanderen sin.

- Det er den vakreste salamanderen jeg har sett, sier damen, og den passer så fint til navnet sitt, mandarinsalamander.

Salamanderen damen bærer bor egentlig i Kina, selv om den også er vanlig som kjeledyr en del steder.

- Det er noe fascinerende med salamandere, sier damen, de ser ut som noe som ikke finnes i virkeligheten, noe som fantes for lenge siden, før mennesket, og så er de her fortsatt.

Med over 500 salamanderarter, sier det seg selv at det er store variasjoner. noen bor i vann, noen bor på land. Størrelse og farge varieerer. Og atferd.

- Og vet du, sier damen, hos mange salamandere foregår forplantningsakten på den måten at hunnen følger etter hannen over en lang strekning. Hannen legger i fra seg en spermatofor, en kapsel med sæd, på bakken som hunnen beveger seg over. Når hun gjør det, bli sæden tatt opp i kjønnsorganene hennes. Hadde mennesket måttet gå langt for befruktning, hadde det ikke vært mange av oss.

- Og de som tror elefanten har lang drektighetstid, kjenner ikke alpinsalamanderen. Den går drektig i 38 måneder. Det er det lengste svangerskapet blant alle nålevende dyr. Elefanten har det lengste svangerskapet av pattedyr med 22 mnd. Jeg tror ikke mennesket hadde giddet det heller, sier damen.

Og med det avslutter hun dagens lille naturfagforelesning.
.

mandag 16. januar 2012

160112: Dagens dame er klar for ny uke

.



Det er en helt ny uke ute. Ja, inne også, forresten, den er like ny der.

- En helt ny uke, sier dagens dame, men med de samme gamle oppgavene: hund som må luftes, katt som må mates, klesvask, matpakker, og ting som må flyttes.

- Men ikke bare, sier hun, det er nye ting også. Nye bøker å lese, nye folk å snakke med.

Og dermed er det ikke så ille, likevel, at det er oppgaver som skal utføres og rutiner som skal følges. Og hun tenker at hvis vi bare tar vare på både de gamle, gode tingene, og de små nye, er ikke mandagen så verst likevel.
.

søndag 15. januar 2012

150112: Dame med kongle

.



- Jeg liker kongler, sier dagens dame, som liten plukka jeg kongler og dro med meg hjem, og egentlig har jeg aldri helt slutta med det.

Damen plukker fortsatt kongler, når hun finner noen fine. Hun har kongler fra Danmark, fra Belgi og Italia. Hun plukker med seg fine steiner, også. Og skjell. Og av og til en pinne.

Noen ganger tenker hun at hun skal lage noe av konglene. En krans, for eksempel. Men det blir aldri noe av, konglene ligger trygt i ro der damen la dem først.

Damen pleier ikke å tenke på kongler i januar, ikke å plukke dem heller. I januar pleier konglene å ligge under et hvitt teppe. I år ligger de kalde og nakne på bakken. Og damen har for første gang plukket en kongle i januar.
.

lørdag 14. januar 2012

140112: Dame med sitron

.



- Nei, sier damen, jeg drømmer ikke om å være et sted det vokser sitroner, det er ikke derfor jeg bærer den. Hvordan kan noen tro at jeg er det minste misunnelig på de som er på varme steder der frukttrærne faktisk har frukt på, og ikke bare nakne kvister med rim?

- Jeg er ikke misunnelig i det hele tatt, fortsetter hun, de som er der kan bare sitte under treet sitt og lese bok, og strekke ut handa og ta seg en frukt.

- Jeg håper de tar en skikkelig sur sitron, sier damen, sånn at de grøsser. Og at det begynner å regne. Eller i alle fall blåse. Og kanskje de kan få et vepsestikk, også. Men jeg er ikke misunnelig.

Damen setter seg under teppet sitt, og tenker at det er ikke bare hyggelig å være der det er varmt, heller. Ikke når vepsene stikker og fruktene er sure. Og det regner.

Under teppet sitter hun, og grøsser litt, helt uten hjelp av en sur frukt, bare ved hjelp av en norsk vinterdag.
.

fredag 13. januar 2012

130112: Dame med naken katt

.



- I dag er det ikke bare fredag, men fredag den trettende, sier dagens dame, og jeg tror det er en uheldig dag å gå ut på, så derfor holder vi oss inne, katten min og jeg.

Og akkurat det er bra, særlig for katten. For den som er naken og hårløs, er nesten hver dag en uheldig dag å gå ut på.


Katten er ikke særlig overtroisk, men den er praktisk, så den er glad for at damen holder seg inne. Samtidig som den er littegrann forundret, og lurer på om ikke damen heller burde gått ut. For katten vet det damen ikke har tenkt på, at de fleste ulykkene tross alt skjer i hjemmet....
.

torsdag 12. januar 2012

120112: Dagens dame tar det som en mann

.



Dagens dame er syk. Hun har feber, det verker i leddene, og hodet kjennes ut som om det er fyllt med bomull.

- Men det er det ikke, sier damen, det er ikke bomull i hodet mitt, det er snørr. I alle fall renner det ut av nesen min hele tiden, det er derfor jeg bærer rundt på alle disse dorullene.

Hun snyter seg, og sitter under teppet sitt. Hun hoster og nyser, og er varm og kald om hverandre.

- Jeg er kanskje en syk dame, sier hun, men jeg tar det som en mann. Det er derfor jeg er syk og sutrete.

.

onsdag 11. januar 2012

110112: Dagens dame leiter etter gode ting

.



- Noen dager, sier dagens dame, er det vanskelig å få øye på de gode tingene. Når til og med blomstene i vinduskarmen bøyer hodene sine og ser triste ut, og katten sitter og lengter etter bedre dager, for eksempel.

Da er det fint å ha et forstørrelsesglass for å se at midt inne i den vinterslappe planta er det en blomsterknopp. Og damen tenker at i dag har hun forstørrelsesglass-dag. Hun går rundt og leiter etter de små gode tingene, og det er utrolig hvor mye det er bare hun ser etter.

(Og hvis hun bare husker på å gi katten mat og plantene vann, får de straks en god dag, de også).
.

tirsdag 10. januar 2012

100112: Søvnløs dame med and

.



- Jeg hadde tenkt å telle sauer for å sove, sier dagens dame, men så bekynte sauene å breke så høyt, og så løp de i hver sin retning og var helt umulige å telle. Derfor har jeg en and i stedet.

Nå er jo en and veldig lett å telle, og det går så fort at damen ikke rekker å bli det minste trøtt. Og å telle den samme anda igjen og igjen, er veldig kjedelig. Er det noe damen er dårlig til, er det kjedelige oppgaver, og når tall er involvert, blir det umulig.

Så nå sitter de der, våkne, dama og anda hennes.
- Jeg kan jo ikke legge kroppen mot dens vilje, heller, sier damen, og klapper anda over de myke fjærene.

Og anda er strålende fornøyd, den vil mye heller se dårlige ting på TV enn å prøve å sove. Og forresten har den ikke noe å telle, den heller....
.

mandag 9. januar 2012

090112: Mandagsdame med kaffe

.



- Og ingen, ingen, vil jeg dele med, synger dagens dame. Fra teksten å dømme, er det nærliggende å tenke at hun synger "På låven sitter nissen", og på en måte gjør hun det. Hvis man ser bort fra låven, nissen og julegrøten, da.

- Jeg synger om kaffen min, sier damen, all kaffen jeg trenger for å virke denne mandagen.

Hun synger videre. Fortsatt uten nisse, låve og julegrøt. Men at en og annen mus svinser rundt i veggene, kan nok den som er helt, helt, stille høre. Men det bryr ikke damen seg noe om, så lenge de ikke er ute etter kaffen hennes.
.

søndag 8. januar 2012

080112: Dame med sjiraff

.



- Jeg ønsker meg en sjiraff, sier dagens dame, de er så søte, og så har de så fint mønster.

Hun har, som så mange andre sett nyheten om den nyfødte sjiraffen i dyreparken i Kristiansand, og blitt grundig sjarmert.

Så tenker hun seg om litt, og ombestemmer seg. Allerede som nyfødt er sjiraffen høyere enn damen, og ikke aner hun hvordan hun skal stelle en sjiraff, heller.

- Og tenk deg når den blir syk, sier hun, hvor slitsomt er ikke det, men en sjiraff i huset som har vondt i halsen?

Så damen, som for litt siden ønsket seg en sjiraff, gjør ikke det mer. Men kjenner jeg damen rett, går det ikke lang tid før hun ønsker seg enda et dyr det er umulig å ha i huset.
.

lørdag 7. januar 2012

070112: Dagens dame minner om at året fortsatt er nytt

.



- Det er noe med januar, sier dagens dame, det er noe med januar som får måneden til å virke veldig lang, og julen langt borte.

For en uke siden var det nyttårsaften. Det var juleferie, og nissene sto i vinduskarmen. I julekrybba lå Jesusbarnet, og vi hvilte velfortjent etter å ha vaksa gølvet og børi ved.

Så kom hverdagene igjen, og det virker plutselig uendelig lenge siden lukten av pinnekjøtt bredte seg ut i huset.

- Men hallo, sier damen, husk på at året fortsatt er nytt. Deter bare for bebi å regne, bare noen få uskyldige dager, og akkurat som med små barn, vet vi ikke helt hvordan det blir. Vi kan håpe, men ikke vite.

Dagens dame tenker at vi må bære det nye året forsiktig, og være snille mot det. Akkurat som vi må med små barn vi vil skal bli til store gode mennesker.

- Vi må la det få en sjanse, og møte det med undring, sier damen. Og når de dårlige dagene kommer innimellom, må vi være ekstra snille - jeg er helt sikker på at det er med året som med folk, at jo snillere og blidere år vi vil ha, jo snillere og blidere må vi møte det.

Og som det er med folk, også - det tar tid å vokse opp. Det er lett å snuble på veien, og gjøre feil. Det betyr ikke at det er et dårlig år, for det.
.

fredag 6. januar 2012

060112: dame med gyngehest

.



- Jeg vil også ha et gyngedyr, sier dagens dame, det ser så gøy ut!

- Det spiller ingen rolle hva slags dyr det er, fortsetter hun, det kan være elg eller sjiraff, bare det har meier og kan gynge. Men ikke fisk, jeg nekter å gynge på en fisk.

Hun går ut i verden og leiter etter dyret sitt.
Foreløpig uten hell, og det aner oss at hun nok må stoppe ut et ekte dyr selv, og sette meier på det, om hun skal få et gyngedyr i riktig størrelse.

Hvis ikke får hun nøye seg med en gyngestol, sånn som andre voksne damer pleier å gjøre...
.

torsdag 5. januar 2012

050112: Dame med vaskepulver

.



Plutselig er det over. Tilbake står en gjenglemt nisse i vinduskarmen, og en og annen barnål ligger på gulvet og venter på at noen med bare bein skal tråkke på den. Fryseboksen er full av rester som skal ligge der til noen husker på dem, men da er det kanskje for sent, og sannsynligheten for at de havner i søpla en gang i framtida, er absolutt tilstede.

Slår man på radioen, er det ingen spor av julesanger, og TV-programmet er i ferd med å bli normalt igjen. Askepott fikk nøttene sine denne julen også, og nyhetsåret er oppsummert. Det er idrettsåret og humoråret også.

Tilbake er fulle skittentøyskurver og tidlige morgener, og det er ikke om man har handlet gaver som bekymrer, men at noen har glemt å kjøpe melk.

Dagens dame tar fatt på hverdagen igjen, rydder bort siste rest av julen, og kvitter seg med alt skittentøy fra i fjor.
.

onsdag 4. januar 2012

040112: Dame med globus

.



Dagens dame bærer en globus. Og da kan man jo tenke at hun skal holde en tale om hvor viktig det er å passe på jordkloden, om hvor sårbart og skjørt det er, jordelivet, og hvor nøye alle ting henger sammen.

Man kan tenke seg at hun skal heve en pekefinger, og si at vi må ta vare på passe på lufta, at den er rein, og fri for alle. Og i samme slengen kan vi tenke at hun vil snakke om vannet, og om dyrene. Og kanskje om is som smelter og skog som forsvinner. Bare fordi hun bærer en globus, kan vi tenke oss det.

Og kanskje vi tenker at dette orker vi ikke å høre om nå, det er nok snakk om triste ting, og når vi ser damen bære en globus, blir vi minnet på det, helt uten at hun trenger å si noe.

Og damen skal ikke si noe i dag. Hun skal bare bære litt rundt på jodkloden. Hun skal kikke på den, og se hvor lite landet hun selv bor i er, og hvor mye større Afrika ser ut på globusen enn på det flate kartet.

Hun skal ikke si noenting. Noen ganger er det nok å bare bære en globus.
.

tirsdag 3. januar 2012

030112: Dame uten nyttårsforsetter

.



- Nyttårsforsetter?, sier dagens dame.
- Nei, det har jeg ikke.

Hun tenker at hun har mer enn nok, om hun ikke skal skaffe seg nyttårsforsetter også. Som om ikke det er nok hun skal prøve å endre, uten at det har noe med det nye året å gjøre, og som om hun ikke har nok å ha dårlig samvittighet for, helt av seg selv.

- Nei, fortsetter hun, at jeg skal prøve å bli litt snillere, for eksempel, har ingen ting med det nye året å gjøre, og at jeg ikke skal skaffe meg ting jeg ikke trenger, handler bare om sunn fornuft.

Hun har hus, hund og hage. Det får holde i massevis.
Nyttårsforsetter, tenker hun, det er noe som går inn det ene året, og ut det andre.
Og det kan hun klare seg uten.
.

mandag 2. januar 2012

020112: I dag legger dagens dame bort kjøttet

.



- Nei, sier dagens dame, jeg har ikke blitt vegetarianer, til det er jeg alt for blodtørstig, og har alt for lite viljestyrke.

På tross av egen kjøtthunger, og at hun er svak i (eller for) kjødet, synes hun ikke det er uproblematisk å spise kjøtt. Både dyrehold og alle ressursene det krever å skaffe kjøtt til damer i den rike verden, bekymrer henne, og plager henne.

- Jeg er ikke vegetarianer, sier hun, men på mandager spiser jeg ikke kjøtt. Sånn er det bare. Og om det er sånn at mitt lille bidrag bare er en dråpe i havet, minner jeg om at det er nettopp det havet består av: dråper.

Og hun er ikke alene. Det er mange som etter hvert har en Meat Free Monday. Og det er plass til mange, mange flere.
.

søndag 1. januar 2012

010112: Dagens dame bærer noe nytt og ubrukt

.



- Hysj, sier månedens dame, vi må være stille. Hun bærer på det nye året. Det som er så nytt at ingen enda har rukket å skade det.

Nå betyr ikke det at året kommer uten bagasje. Det har med seg arr og mangler fra tidligere, men det gir oss samtidig nye sjanser til å gjøre gode ting, og til å rette opp feil fra i går.

Og som med andre nye ting: damen har lengsler og håp for hvordan det skal bli. Et nytt år er akkurat som et lite menneskebarn. Nakent og ubeskrevet. Damen har forventninger til det nye året. Og drømmer. Hun drømmer om at året skal få det godt, og klare seg selv. Hun håper at det ikke blir utsatt for mange skader, og hun håper at noen er der for å ta det i mot om det faller.

Damen tenker at den er heldig, som når det nye året starter, får oppleve vakkert og feststemt fyrverkeri. Ikke alle nyttårsraketter er snille, og ikke alle nye mennesker vil det nye året godt.
- La oss ta godt vare på det nye året, sier damen, sånn at det blir bra for damene som kommer etterpå også, de som kommer i juni og august vil også ha det bra. Hun pakker det nye året inn i et mykt og varmt teppe, mens hun lover at i alle fall hun skal gjøre så godt hun kan.

Som tidligere år er jeg usikker på om jeg kommer til å tegne meg gjennom et helt år, men jeg starter, så får tiden vise om det blir damer alle dager, eller om det fortsatt er damer nok til et enda år.
Denne dama var januardamen i kalenderen for 2011. Jeg lar henne åpne det nye dameåret. Ikke alle damer er kloke og har viktige ting å si, men dagens dame har i alle fall noe på hjertet.