tirsdag 30. juni 2009

300609: Med blomster i håret

.

Dagens dame har bundet seg en krans av løvetann og satt den på hodet sitt. Hun liker løvetenner, hun liker at de lyser som små soler, og at de er trassige og sta og ikke lar seg temme så lett.

På dansk kalles planten Fandens Mælkebøtte, og det er ganske stygt gjort, synes dagens dame, å gi en så pen blomst et så stygt navn, selv om plantesaften den skiller ut er fanden så irriterende å få på huden.

Hun liker det svenske navnet bedre - Maskros - det høres hyggelig å snilt ut.

Dagens dame liker sommerfugler også, det er derfor hun bærer rundt på en, en som er like gul og fin som blomstene hun har i håret. Hunden er ikke gul, hun kunne jo tatt på den ene liten gul hundekjole, men siden hun ikke pleier å kle på dyr, lar hun det være. Hun går en tur i verden, dagens dame, en varm sommerdag, med hund, sommerfugl og en krans av maskroser.
.

mandag 29. juni 2009

290609: Å bære en sommerfugl

.


Dagens dame bærer en sommerfugl. Den som bærer en sommerfugl må være forsiktig, det dreier seg om skjøre skapninger som lett kan gå i stykker. Dagens dame er så glad i sommerfugler at hun lar brennesle vokse fritt i en liten del av hagen, sånn at de sultne larvene til neslesommerfuglen kan spise seg mette, puppe seg og bli til sommerfugler.

Ute har dagens dame flere sommerfuglbusker, hun liker å se sommerfuglene flokke seg rundt de lilla og rosa blomstene. Katten hennes liker det også - den fanger av og til sommerfugler som den glefser i seg, sånn at vingerester setter seg fast i værhårene.

I dag bærer hun en sommerfugl, dagens dame. Hun bærer den forsiktig, hun vet at vingene er skjøre og lett går i stykker. Og hun vil at den skal vare lenge, lenge, sommerfuglen. Sånn at hun kan se den fly forbi, og stoppe litt opp på en blomst, før den flyr videre. Og hun tenker at sommerfuglen passer til å ha sommer i navnet sitt, skjør og flyktig og verdt å ta vare på når den er der, akkurat som sommeren selv.
.

søndag 28. juni 2009

280609: Dagens dame duver i vannkanten

.


Det er varmt i Norge - i alle fall på østlandet, der dagens dame befinner seg. Jeg tror det forresten er rimelig varmt i hele det lange landet vårt akkurat nå, og det må nytes.

Dagens dame er på stranda. Hun har bok å lese i, stol å sitte i og jordbær med bare litt sand på. Og så har hun med seg baderingen sin - hun synes det er best sånn. Da kan hun ligge og duve i vannflata og tenke på andre ting, og så synes hun den er fin og kledelig, baderingen, og akkurat passe stor, sånn at den er helt grei å blåse opp.

Hvis du ser henne på stranda, duvende i sin egen verden, kan du kanskje være snill å si fra hvis hun ser ut til å flyte til havs - det har hun verken tid eller lyst til, og hun synes det er pinlig om hun må hentes av redningsbåt ute på det store havet. Men om hun bare duver stille i strandkanten, da er det best å la henne være i fred.
.

lørdag 27. juni 2009

270609: Dame med fugl - feil fugl....

.


Dagens dame bærer en svane. Hun bærer den tilbake til der den kom fra. Hun skal bytte den i en annen fugl - i en and. Hun hadde aldri tenkt at hun skulle ha en svane, det var and hun skulle ha, og da hun sto der og skulle velge kylling, skilte denne seg litt ut fra resten av flokken. Han var litt større og litt mer keitete, de andre bebifuglene så ut nettopp som det, mens han damen valgte så ut som en tenåring med litt for store føtter. Siden dagens dame egentlig føler seg mer komfortabel med tenåringer enn med bebier, var valget lett.

OK, fuglen var en litt sånn ingen-i-hele-verden-forstår-meg-fugl, men det er jo også typisk tenåringer, så det kunne dagens dame leve med. Verre var det at han vokste opp til å bli en skikkelig sjølopptatt fugl, en som bare er opptatt med å speile seg og få bekreftelse på at han er flottest i verden hele tiden. Og om damen kommer for nær når han speiler seg, freser han, legger den lange halsen sin vannrett og prøver å bite henne. Sånn kan hun ikke ha det, dagens dame.

Hun ønsket seg en and, en som kunne vagge etter henne i hagen, kvakke litt og spise snegler og holde henne med selskap, uten å måte stoppe for å speile seg i hver eneste duggdråpe. Så nå skal dagens dame bytte fugl, og hun regner med at det blir lett - hun finner en and hun kan gi et godt hjem, og svanen finner en annen dame, en som også speiler seg i duggdråpene. På den måten vinner alle. Utenom sneglene, kanskje.
.

fredag 26. juni 2009

260609: Isdame med lue

.


Dagens dame spiser is, hun gjør ofte det når det er fredag og det er sommer, og akkurat nå er det veldig fredag og veldig sommer. Likevel, dagens dame er redd for å fryse og spise is samtidig, hun har fått det for seg at man blir syk hvis man gjør det, og det vil hun ikke bli. Derfor har hun tatt på seg den store røde lua si, den av ull, hun kommer garantert ikke til å fryse med den på hodet.

Sannsynligheten for å bli syk, derimot, er absolutt tilstede, alle som går med store varme luer på i juni, kan lett bli syke, om de da ikke allerede er det.
.

torsdag 25. juni 2009

250609: Trøtt dame

.


Etter et par dager fri uten jobb, uten pc og nesten uten telefon, og med frokost andre har laget, er dagens dame klar for hverdagene igjen. På en måte i, og i alle fall etter at hun hår fått i seg nok kaffe. Av og til betyr nok kaffe kruttsterk pulverkaffe, så svart som det går an å få den.

Dette er en sånn dag, kjenner dagens dame, en dag som krever mange kaffekopper og få ord.
.

onsdag 24. juni 2009

240609: Dame som bader

.


Det er tross alt sommer, og når det er sommer må man iföre seg badedrakt og badering, i alle fall av og til. Dagens dame synes det er kaldt i vannet, og hun orker ikke å bli våt i håret, så hun har funnet en badehette.
Når man er sånn ca halvveis i livet er man gammel nok til badehette, tenker damen, selv om den stripen man får i panna er röd og varer lenge. Hun lurer litt, men ikke så lenge, på hvorfor badehettene er så innmari trange, og så innmari stygge, men så tenker hun at det er greit, det gjör i alle fall at hun er mer synlig for de hun er sammen med, sånn i tilfelle hun skulle bli borte for dem.
Dagens dame bader fort, og sitter lenge under teppet og hutrer, mens hun börster sand fra steder det strengt tatt ikke bör väre sand, som for eksempel på brödskiva eller inne i örene. Men sand på brödskiva, og sand i kroppsåpningene, hører med til sommeren det også, akkurat som klöende myggestikk og brummende humler.
.

tirsdag 23. juni 2009

230609: Piratdame

.


Hadde dagens dame värt hjemme, hadde hun kanskje sett et bål - det er st.Hans aften i dag. Der dagens dame er, feiret de sin midtsommer allerede på fredag - de danset rundt en stang og sang "Små grodorna".


Dagens dame synger ikke om små frosker, hun har ingen frosk i dag, heller, det kunne hun hatt, men papegöyen liker ikke frosker, så hun får klare seg uten. Hun valgte papegöyen fordi den passet så godt til piratdrakten hennes, og der dagens dame befinner seg, har pirater til og med sitt eget parti.


Dagens dame skal også bruke dagen til et slags tokt, hun skal ut og se på utstillinger i kunstmuseer og gallerier, og er hun riktig heldig, kommer hun over en skatt.

.

mandag 22. juni 2009

220609: Dagens dame har fri

.


Dagens dame har fri. Hun har sovet lenge, og hun har spist frokost som andre har laget. Og hun har bröytet seg foran ungdommer på ferie for å komme fram til en pc. Men hun har fri.
Alle som har fri bør av og til ta seg tid til å gå i en park de ikke er i til vanlig. Dagens dame har god til til å gå i park, hun ser på blomster, og hun ser på folk.
Og hun bærer med seg en kurv med gode saker, og håper at været er bra nok til å spise under åpen himmel. Hvis ikke får hun finne et tak - og det er greit det også.
.

søndag 21. juni 2009

210609: Dagens dame tar ferie


Dagens dame er på ferie. Ikke så lang ferie at hun må få noen til å vanne blomstene sine, det er bare en kort liten mini-ferie, men den er lang nok til at hun har med koffert, og lang nok til at hun synes hun kan drikke et glass vin selv om det er søndag og selv om det er formiddag.

Hun tar fri fra luking og sneglejakt, hun tar fri fra jobbing og klesvask, hun tar fri fraTV og matlaging. Kanskje hun tar fri fra tegningene også, litt avhengig av tilgangen på en pc akkurat når hun trenger det, denne gangen tar hun nemlig ikke med seg pc heller, hun tar heller sjansen på å takle abstinensene uten facebook, blogg og twitter.

De neste dagenes damer vil nok være i feriemodus, med trøtte øyne og få ord, hvis de i det hele tatt står opp. Hvis ikke lover denne damen å ta det igjen når hun kommer tilbake til sin egen pc seinere i uka.
.

lørdag 20. juni 2009

200609: Jordbærdame

.


Dagens dame spiser jordbær. Jordbær av den gode, søte sorten, de som har fått tid til å modne ordentlig ute i sola, og som ikke har blitt skadd av regnet, og har en smak av sommer i seg, en smak ingen kan klare å lage på kunstig vis.

Dagens dame spiser aldri jordbær om vinteren. Hun har av og til prøvd, og blitt skuffet når smaken av sommer ikke har vært der. Derfor er jordbær noe hun nyter i den korte perioden de er her, solmodne og proppfulle av smak. Og siden det er lørdag, spiser hun jordbærne sine med et lite glass ved siden av, proppfullt av smak det også.

(Og forresten: peppermarinerte jordbær er en helt nydelig dessert, med litt piska creme fraiche ved sidene av. Kok sukkerlake sammen med en pose hele pepper, la det koke ca en halv time - sil og kast pepperkorna, tøm den avkjølte laken over oppdelte jordbær og la det stå og trekke smak i et par timer - nydelig! Og ja, dette er et unntak - jeg skal verken begynne med matoppskrifter eller parenteser, men jeg er jo ikke fanatisk heller...)
.

fredag 19. juni 2009

190609: Dame med hund

.


Dagens dame har hund. Hun har hund, og så har hun en kost som hun børster hunden med. Hun liker ikke alle de løse hundehårene som legger seg over alt i huset, derfor har hun hundekosten.

Hun har ingen vanlig børste - hun synes vanlige børster er alt for harde for hennes hund, hennes venn. Hun tenker at når noen har så silkemyk pels som han, kan man ikke bruke en hard børste, en myk børste må man ha, sånn at hunden blir akkurat passe kilt. Godkiling, ikke sånn ubehaglig kiling som nesten får deg til å miste pusten, men kiling som får hunden til å grøsse lett, så lett at bare om man virkelig ser nøye etter, kan man se pelsen bevege seg i et grøss.

Dagens dame stryker hunden lett over ørene, der er han aller bløtest, og ser at han spisser hundeørene sine når hun hvisker hemmeligheter. Og hun tenker at hun er heldig, den damen som har kjent en hund med bløte ører.
.

torsdag 18. juni 2009

180609: En slags kakedame

.


Hun er ingen baker, dagens dame, men kaker liker hun. Hun er nok ikke spesielt klok, heller, det tyder ikke akkurat på visdom at hun står med vannkanna og håper på at kaka vil vokse seg stor.

Men optimist, det er hun, det kan ingen ta fra henne, hver eneste dag vanner hun kaka si. Hun gjør det en god stund, til det ikke er noen tvil lenger om at den virkelig aldri vil vokse, eller, hun gjør det vel egentlig litt lenger enn det, siden hun jo er optimist.

Hun gjør akkurat det samme med plantene sine, vanner og vanner, til ingen nytte der også. Og ok - selv om hun ikke akkurat kan kalles klok, er hun blid og snill. Og det er i alle fall noe.
.

onsdag 17. juni 2009

170609: Dame med bortskjemt katt

.


OK - den er bortskjemt, katten til dagens dame. Så bortskjemt er den at den ikke trenger å gå tur selv når den ikke vil. Dagens dame bærer den rundt, og av og til, hvis de skal riktig langt, triller hun den i vogn.

Når katten kommer og strekker seg opp mot henne, og ber om å bli løftet opp, blir dagens dame helt bløt, og lyder kattens minste vink. Den er en vakker katt, og det er den fullstendig klar over, og den vet akkurat hva den skal gjøre for å få det som den vil.

Når dagens dame snakker med katten, og det gjør hun ofte, har hun en egen stemme til det. Hun hører selv at det høres helt tussete ut, og hun er litt flau, litt, men ikke så mye at det får noen betydning for hvordan hun behandler kattedronningen.

Katten sover i dames seng, der den strekker seg så lang den er, og maler kjempehøyt - klart den er fornøyd, den har brutt ned alle prinsippene damen hadde om aldri å la kjæledyr sove i menneskesenger. I grunnen får katten menneskene sine til å gjøre mye rart, og det er godt den ikke kan snakke - den ville garantert mjaua fram merkelige ordrer, og fått dagens dame til å fange både mus og småfugl for seg.

Og verden kan i grunnen være glad for at dagens dame ikke begynte å skjemme bort levende vesener før barna hennes var store - hvis ikke ville verden ikke bare hatt en kattetyrann å forholde seg til, men tre mennesketyranner også....
.

tirsdag 16. juni 2009

160609: Kald dame

.


Dagens dame fryser, og det helt sjølforskyldt. Det er bare det at hun har bestemt seg for at det er sommer i dag, og siden hun er et av de staere eksemplarer av arten, betyr det at hun må fryse. Hun ombestemmer seg nemlig ikke, dagens dame.

Så i dag går hun rundt med bikini, i alle fall noen timer skal hun det, man må jo ikke gå i bikini hele dagen bare fordi det er sommer, heller. Men spise is, det må man på en sommerdag som denne, enten den finnes i virkeligheten eller ikke.

Hun lurer på om hun skal sette seg ned med en bok også, og et glass juice med paraply i - det er ikke nok sommer til å ha noe annet i glasset, det skjønner til og med dagens dame.

Hun tripper rundt med isen sin, damen, mens hun fryser, og hun tenker at i morgen, da er det høst. I alle fall i hennes hage.
.

mandag 15. juni 2009

150609: Dame med pingvin

.


Dagens dame går tur med pingvinen sin. Den er omtrent like villig til å gjøre som hun sier som en turkamerat av mennesketypen på, la oss si, to og et halvt år. Denne veien, sier damen, mens pingvinen konsekvent går motsatt vei. Han går minst dobbelt så langt som henne, der han svinser rundt og må snu på hver stein de går forbi.

Av og til, når hun synes det går alt for sakte, bærer dagens dame ham et stykke, men ikke for langt, for han er ganske tung.

Nå er de på vei til svømmehallen, der han riktig kan få boltret seg i vannet, og forhåpentligvis bli så sliten at han sover en formiddagslur, etter at han selvfølglig har fått en is, det er jo sommer.

Og etterpå, når han har sovet og hun har lest avisen, starter de på igjen - med å underholde pingvinen sånn at han en gang, forhåpentligvis ikke så veldig lenge etter barne-TV, blir trøtt og må sove litt igjen. Og sånn går no dagan...
.

søndag 14. juni 2009

140609: Søndagstur med hund

.


Dagens dame går søndagstur med hunden sin. Hun går tur med den de andre ukedagene også, men siden det er søndag er dagen litt mer stille enn vanlig, så de tar seg en ekstra liten runde, de to. Hunden har korte bein og høres nok litt astmatisk ut, og når han ikke orker å gå mer, løfter damen ham opp på skuldra og bærer ham hjem.

Dagens dame har musefletter og liten stemme, så på en måte kler de hverandre de to - de er små og søte, og spiller på akkurat det for å få vilja si når det er nødvendig.

Å ha liten stemme kan være et virkemiddel for både damer og hunder, de fleste tar litt ekstra hensyn til deg da, det vet både hunden og damen der de tripper gjennom verden, hun med museflettene og han med de korte beina.
.

lørdag 13. juni 2009

130609: Reker og vin

.


Dagens dame har en skål med reker og en flaske vin. Vinen har hun tenkt at hun skal smake på etterhvert, men ikke rekene. De går hun bare tur med.

Hun spiser ikke dyr som både har skall og lever under vann. Ikke fordi hun ikke liker dem, hun liker dem kjempegodt, men fordi hun ikke tåler dem noe særlig. Hun blir prikkete på hele kroppen og klør, og det kan hun jo forsåvidt leve med, verre er det når kroppen hovner opp.

Hun lurer på om hun kanskje tåler noen skalldyr, men hun vet ikke sikkert. Sist gang hun prøvde, var hun grådig og spiste både reker, kreps og krabbe, og fikk to sprøyter i rumpa. Akkurat det frister ikke til gjentakelse.

Derfor går hun tur med rekene, og tenker at rekefangst egentlig er dumt, og at rekene har det mye bedre i havet. Et eller annet sted har hun en t-skjorte der det står "Save the shrimps" - den skal hun la komme til heder og verdighet igjen, og neste gang hun skal bære rundt på reker i en bolle, skal de være gjennomsiktige og levende.
.

fredag 12. juni 2009

120609: Enda en dame med is

.


Det er sommer, og dagens dame spiser is minst en gang i uka. Når hun virkelig har ferie, spiser hun is oftere. I dag har hun valgt seg en kjempeis, og hun har valgt den fordi den er så pen, og fordi den er så stor, og fordi den matcher blomsten hun har i håret. Det betyr ikke at den er god, men hun håper.

Om noen synes at dagens dame ser litt betutta ut, er det helt riktig. Litt som en unge som har forsynt seg med litt for mye, og innser at det bare ikke kommer til å gå ned. Sånn ser hun ut, og sånn føler hun seg. Når hun i tillegg må holde fast den digre isen sånn at den ikke ramler, kan jo alle forstå at det er litt ubehagelig og kaldt.

Hun gleder seg til å spise på isen sin, men hun gruer seg litt til å gjemme alt hun ikke orker - det er jo ikke lett å skjule noe som ligger i en dam på gulvet, og ting tyder på at dammen vil bli så stor at den f.eks. ikke lar seg gjemme under en sko.

Hun tenker at i neste uke, da skal hun ta den minste isen hun finner, en bitteliten pinneis skal hun ta, en sånn som hun absolutt ikke ville ha da hun var barn, en sånn som er laget for at voksne som egentlig ikke synes at barn skal fylles med gode saker likevel skal føle seg snille, en sånn skal hun spise. Og hun skal tenke at det er en annen-hver-uke is, den hun spiser når hun fortsatt husker mageknip og pinlige dammer på gulvet.

Men vi kan nok være trygge på at det kommer flere isdamer - det tar ikke lang tid før det hele er glemt, og da er det på'an igjen....
.

torsdag 11. juni 2009

110609: Dame med sel

.


Dagens dame bærer på en sel. Hva slags sel hun bærer, vet jeg ikke, det holder for meg at det er en sel, og det holder for dagens dame.

Man kan jo lure på hva hun skal med selen. Jeg vet ikke, men om man antar at hun likner litt på de andre damene mine, vet vi helt sikkert at hun skal være snill mot den. Jeg tipper at hun har reddet den fra noe, for eksempel fra sirkus.

Dagens dame liker dyr, og hun synes sirkus er dyreplageri. Ja, jeg velger den varianten når det kommer til dagens fortelling: hun går så fort hun kan bort fra sirkuset, med selen i armene. Alle som har sett en sel, kan forestille seg hvor tung et sånt dyr er. Derfor altså, det står respekt av dagens dame - hun bærer tungt for noe hun tror på!
.

onsdag 10. juni 2009

100609: Dame med asparges

.


Denne damen er glad i asparges. Her har hun høstet grønn asparges, egentlig ville hun hatt den hvit, men da må det hyppes rundt planten, og det glemmer hun, og så må hun grave nedover for å få med seg så mye som mulig, og det er jo greit, om man ikke møter på beinrester.

Dagens dame har møtt på beinrester. Riktignok fra et dyr, men da hun begynte å tenke på hva hun ville gjort om det var menneskebein i bedet, og hun kom fram til at hun stille og rolig ville fortsatt med høstingen uten å melde fra før ved en passende anledning, fant hun ut at det var best at mennesker med så dårlig moral som hun har bør holde seg til grønn asparges.

Og jeg, som ikke må forveksles med dagens dame på noe vis, tenker at jeg skal ha nye aspargesplanter inn i hagen min. Jeg hadde det i en tidligere hage, og selv om jeg ofte glemte å spise dem, stod de der og var dekorative store planter. Og om man ikke skal grave, trenger man heller ikke å bekymre seg over potensielle beinfunn. Og ja, jeg hadde ringt noen om jeg hadde funnet bein i bedet. I alle fall til en venn.
.

tirsdag 9. juni 2009

090609: Dame med larver

.


Dagens dame bærer på to larver. Hun liker larvene - hun liker det at de skal bli til noe annet enn det de er, akkurat hva spiller ingen rolle for henne, det er forvandlingen hun synes er spennende. Og nei, de er ikke ekle - det bare kiler litt på armen hennes der larveføttene kryper. Og den som bærer på larver, bærer samtidig på utvikling.

Den ene av larvene hennes er redd. Det er derfor den har trukket hodet inn i kroppen for å se ut som noe som er mye farligere enn en larve. Dagens dame liker det også. Og hun tenker at mange damer, hun selv iberegnet, burde gå på et larvekurs, et kurs for å lære å være farligere enn seg selv når hun ble føler seg truet og redd.

Flere damer på larvekurs, og verden vil bli et bedre sted, tror dagens dame, særlig hvis larvene er lure og allierer seg med hverandre og står sammen mot det som er skummelt. For hvem i all verden vil angripe en larve, eller, la oss si en dame, som er farligere enn seg selv?

.

mandag 8. juni 2009

080609: Snegledame

.

Dagens dame liker ikke snegler. I alle år har hun drevet en intens kamp mot iberiasneglene som kryper inn i hagen hennes fra alle kanter.

Hun har forsøkt å klippe dem i to, noe hun fant så ekkelt at det sluttet hun fort med - det kommer utrolig mye sneglestoff ut av to halve iberiasnegler, så mye at det er umulig å forstå hvordan snegleskallet kan holde alt på plass, i det øyeblikket man åpner en sånn snegle forstår man hva det vil si å være større enn seg selv.

Hun har prøvd å drukne dem i øl, noe som heller ikke virka så veldig bra. De siste årene har hun hver eneste kveld gått ut i hagen sin, med pøseklype i den ene hånda og en bøtte med saltvann i den andre og høsta snegler.

I år tenkte hun at hun skulle prøve strutsevarianten. Nei, hun har ikke gått rundt på plenen og plukka sneglene opp med nebbet sitt og spist dem. Hun har putta hodet ned i sanda og forestilt seg at verden er et sneglefritt sted. Det er ingen snegle, har hun tenkt når hun har sett noe brunt bevege seg i gresset, så har hun gått videre.

Ganske lenge har strutsestrategien virka, men nå er det slutt. Nå er sneglene blitt så store at de ikke lar seg overse lenger. Ikke går de ned i saltvannsbøtta lenger, heller. Så dagens dame bærer dem en og en ut av hagen.

Til havet bærer hun dem. Og hun håper at de vil legge på svøm og oppløse seg selv i saltvannet. Og hvis ikke håper hun i alle fall at de finner et annet sted å bo enn hos henne, hos noen som ikke liker hage, kanskje, som synes det er greit at sneglene sklir rundt på slimet sitt og spiser alt de finner.
.

søndag 7. juni 2009

070609: Søndagsdame

.


Dagens dame bærer rundt på en madonnafigur. Det er ikke noen spesiell grunn til det, hun synes den er fin, og hun tenker at siden hun er voksen kan hun bære rundt på akkurat hva hun vil. Akkurat som hun kan tro på hva hun vil.

Om dagens dame legger noe religiøst i det at hun bærer rundt på en madonna, vet ikke jeg. Det trenger jeg ikke å vite heller, det er en privatsak. Om hun har lyst til å si noe om hva hun tror på, kan hun det, eller hun kan la det være.

Hadde figuren hun bærer på vært så stor og tung at hun nesten krøp på bakken, tynget ned av religion, da kunne man sagt noe. Da kunne man sagt at hun ikke burde bære så tungt, at det ikke var bra for henne, og at vår løsning, den vi har vi som ikke bærer madonnaer, er mye bedre. For henne også. Det kunne vi sagt. Og det kunne vi ment. Men vi kunne ikke bestemt det. Hun er en voksen dame og bestemmer over seg selv.

Når vi ønsker frihet, må vi også akseptere at noen bærer andre ting enn oss, ting vi ikke liker. Ting vi synes er dumme og ting vi synes er undertrykkende. Så får vi diskutere og argumentere, og kjempe for det vi tror på, og håpe at vi klarer å være fornuftige nok til at vårt syn vinner, og at vi ikke gjør noens kors å bære enda tyngre.

Men dagens dame bærer sin madonna. Hun ser ikke tung ut i det hele tatt.
.

lørdag 6. juni 2009

060665: Med hjelm, for sikkerhets skyld

.


Dagens dame drikker øl. Det er lørdag, og hun har bursdag, og hun har gitt seg selv øl. Og så har hun tatt på seg burdagshjelmen sin...

Neida, det er ingen bursdagshjelm, men hjelmen hun tar på seg hver gang hun har besøk av den svenske søstra si. De har ofte ting på hodet, søstrene, som for eksempel puter eller små esker som de kaller tenkehetter. Og nå hjelmen med flagget. Hun regner med at søsteren kommer med sin hjelm, den svenske, og så kan de sitte der og prate sammen, og siden de har tydelig markeringer på hodet, er det ingen som tar feil av dem.

Og så er det lurt å bruke hjelm, både når man drikker øl, og når man sykler. Ikke at dagens dame sykler, akkuart, bare hvert femte år, men tenk hvis - og det kan jo hende at hvert femte år er akkurat i dag.

Og siden det også er Sveriges nasjonaldag, tenker dagens dame at det går an å ta en ekstra liten skål for Sverige. Det tror hun helt sikker. Absolut.
.

fredag 5. juni 2009

050609: Dame med kjepphest

.


Dagens dame rir på en kjepphest. Hun er redd for ekte hester, så hun tenker at kjepphesten kan hjelpe henne å komme over fobien sin. Hun øver litt hver dag, og når hun en dag tror det er nok, har hun tenkt å nærme seg en ekte hest.

Det er ikke mye lyd i kjepphesten, så noen dager, når hun får lyst til å grøsse litt ekstra, får hun en venn til å stå ved siden av å banke to halve kokosnøtter mot hverandre. Skumlere lyd enn det kan hun nesten ikke tenke seg.

Dagens dame lider av equinofobi - det er en pen måte å si at man er redd for hester på. Men kjepphester, de er hun ikke redd for - de har hun riktig mange av.
.

torsdag 4. juni 2009

040609: Dagens dame bærer en hest

.


Dagens dame bærer en hest. Hun er kjempesterk, litt som Pippi, nesten, og hun tenker at man får uante krefter når man virkelig vil. Og herregud, damer bærer jo ting hele tida, bæreposer med mat og klær, unger, gjenglemte barneleker, hus og hjem, så hvorfor i all verden skal ikke dagens dame kunne bære en hest? I forhold til andre ting hun har båret, er faktisk ikke hesten så verst å bære.

Hun har ønsket seg hesten lenge, dagens dame, og hun har mast og mast om å få sin egen hest. Det er bare det at når man er voksen har man ikke så mange andre å mase på enn seg selv, og dagens dame er ganske streng når det gjelder prioriteringer. Men til slutt ga hun etter, og ga seg selv lov til å få en egen hest, en bitteliten en, en som hun kan bære og som er varm og god å klappe på.

Ting man kan bære selv er lov, tenker hun, og bærer den nye vennen sin litt lenger enn hun egentlig orker, og hun tenker at om hun bærer litt på hesten hver dag, vil hun bli sterkere etter som hesten vokser, og det man kan bære selv er lov. Og jeg tenker at vi kanskje burde hviske til dagens dame at det ikke alltid handler om bæring, og at det er lov å gi seg selv gaver selv om man er voksen, bare man kan mate de selv.
.

onsdag 3. juni 2009

030609: Myggbudeie

.


Dagens dame går tur med en mygg. Det er ikke den eneste myggen hun har, men det er favorittmyggen, og så er hun så flink til å gå i bånd, det er derfor hun får være med på tur. For det er ikke vanlig å ta med mygg på tur, selv ikke for dagens dame.

De myggene dagens dame har ansvar for, står vanligvis hjemme i myggfjøset sitt. De ser ikke mye frisk luft, de er innemygg, bortsett fra om sommeren. Da slippes de ut på beite. De liker seg aller best der det er mange mennesker samlet, utekonserter, for eksempel, der de virkelig har mulighet til å forsyne seg av publikum.

Når de er så tunge og mette at de nesten ikke kan fly, og menneskene de har spist av kan få blinde som tilfeldigvis skulle komme til å stryke hånda over dem til å sperre øynene opp, da reiser de hjem til fjøset sitt.

Og der er dagens dame - myggbudeia. Hun sitter der, klar med den bittelille melkemaskinen sin og melker dem en og en, etter som de komme inn. Og den aller fineste myggmelk havner i beholdere som blir hentet av tankbiler og kjørt til myggeriet. Der fylles melka på bokser, som så kjøres ut i butikkene.

Det må mange mygg til for å lage myggmelk, så dagens dame har en stor flokk. Og flere skal det bli - alle myggbarn er velkomne på hennes gård, og ikke en eneste myggspiral er å se noe sted.
.

tirsdag 2. juni 2009

020609: Dagens dame vasser

.


Selv om det er varmt der dagens dame bor, synes hun ikke det er helt badetemperatur - luft og vann er to forskjellige ting, må vite. Likevel, det går an å vasse for å kjøle ned føttene, selv om det nok egentlig er hodet som mest trenger avkjøling.

Dagens dame stikker føttene i vann samtidig som hun drikker en kopp kaffe - hun er en dame med dårlig tid og liker å få gjort flere ting på en gang. Så nå står hun der, varm i hodet og kald på føttene, og tenker at hun om bare et lite øyeblikk skal gå og sløve i skyggen.

Og hun gleder seg til det blir varmt nok til at hun orker å bade hele seg.
.

mandag 1. juni 2009

010609: Hageheltdame

.


Når man har nesten fem mål hage og gressklipperen ikke virker, kunne det vært fristende å la dagens dame være en gressklipperdame, med saksevarianten. Her i hagen er det nemlig sånn at gressklipperen står, gresset vokser, ingen i huset har noe særlig til mekanikerferdigheter, og mannen i huset er sur for at bensinstasjoner bare selger mat og ikke tennplugger.

Gresset vokser fortere når gressklipperen ikke virker, det er en slags naturlov, og løvetennene går fra å være knopper til å være frøballer i løpet av noen timer. Jeg kunne som sagt laget damen som bor i den hagen, men det ble for trist, og dessuten skal ikke dette være sjølbiografisk, akkurat.

Derfor er dagens dame en hagehelt. Hun finnes i virkeligheten hun også, jeg har skrevet og tegnet om henne før, om da hun laget det fine barkebedet sitt.

Med ujevne mellomrom blir dagens dame lei av hage. Vanligvis har hun sett på hagen sin lenge uten å jobbe der når hun blir lei, men i motsetning til oss andre som gjemmer oss inne, tar dagens dame redskapen i egne hender og gjør noe med det. Det kan for eksempel resultere i at hun utrydder alle hagens jordbær, eller som her, da hun var lei av å se et bed der alt annet enn tamme planter vokste, og hun tok kantklipperen og rett og slett meide hele bedet ned. Både mann og barn observerte hærverket med store øyne, og jeg er helt sikker på at akkurat da gikk det opp for dem på alvor at man kødder ikke med dagen dame....

Og derfor er hun en hagehelt. I stedet for å la seg kue av ugresset, tar hun rotta på det på sin helt egne måte. Og jeg er helt sikker på at bedet også skjønte det - i alle fall ble det finere året etter - og det kødder ikke med dagens dame, det heller....
.