fredag 5. mars 2010

050310: Dame med pilgiftfrosk


Det er et giftig dyr hun bærer på, dagens dame. Det er en vakker og fargerik pilgiftfrosk. Av navnet er det ikke vanskelig å skjønne at dette har vært et nyttedyr for noen: indianere i Sør-Amerika har brukt frosken til å forgifte pilene sine med, sånn at de har kunnet paralysere byttet sitt når de har jaktet.

Dette er en fargerik skapning, som trives i nærheten av vann, den er jo tross alt en frosk... Som så mange andre dyr, er også den truet av avskoging og utbygging, og da er det godt å bli båret litt av og til, og husket på.


 Ja, den passer litt på andre selv også - på barna sine, for eksempel. Hanfrosken står for oppfostring av ungene, og flytter dem fra vannpytt til vannpytt. Hva mora gjør, vet ikke dagens dame, kanskje hun jobber turnus, eller kanskje hun syntes arbeidet med eggene var mer enn nok.

Og det er slett ikke froskens skyld at den har blitt brukt som våpen, egentlig er den ganske snill, og vil bare passe på seg selv. Dagens dame skal verken kaste frosken på noen, eller gni pilene sine over ryggen dens. Hun skal finne en passende vannpytt der den kan leve en fredelig frosketilværelse, helt uten å se en eneste pil.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar