fredag 17. september 2010

170910: Dame med kålrot

 .


-Noen må jo bære kålrøtter også, sier dagens dame, til de som lurer på hvorfor hun bærer på det hun gjør. -Det er jo ikke som de bærer seg selv til butikken, sier damen, ikke går de opp av jorda selv heller, selv om vi nesten tror det, vi som etterhvert har så liten kontakt med hvor maten kommer fra.

Kålrot, eller kålrabi, er en underkjent grønnsak, synes damen. Den har vært dyrket i Norge lenge, og så rik på c-vitaminer er den, at den av og til kalles Nordens appelsin. Den kan spises rå, eller kokt. Den kan bli til stappe, enten alene, eller sammen med poteter. Den kan wokes og stekes.

-Den ser kanskje kjedelig ut, sier damen, knoller gjør ofte den, men den er proppfull av smak. Dagens dame slår et slag for de gode ferske grønnsakene, og skal spise kålrot stekt med ingefær og appelsin. Og hun tenker at den fortjener å bli tatt vare på, denne gamle grønnsaken, sånn at den ikke blir borte for oss, og hun oppfordrer alle andre damer til å spise kålrot minst en gang de neste dagene... Selv om den ikke er av de grønnsakene som roper høyest, men fordi den fortjener det.
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar